Odstupné a neodpracovaný celý měsíc

Anonymní
15.10.24 17:19

Odstupné a neodpracovaný celý měsíc

Holky, potřebuju poradit. 1.10. jsme se vrátila po rd do práce. Se zaměstnavatelem jsme se dohodli, že z důvodu nadbytečnosti odejdu na dohodu k 30.11. a dostanu odstupné. Jenom jsem se asi zamotala do informací na internetu a jsem teď zmatená. :nevim: Měla jsem už v měsíci říjnu pár dní očr a do konce listopadu počítám s tím, že ještě nějaký očr bude, ale i kdyby ne, tak mi není jasný ten výpočet pro odstupné. Našla jsem informace, že dovolená a nemocenská se do výpočtu nepočítá, ale co očr? Kalkulačky které jsem našla, tak mi hážou buď totální kraviny nebo jsem asi magor a zadávám to špatně. :nevim:

Z čeho se mi tedy bude počítat odstupné když nebudu mít ani jeden ze dvou měsíců odpracovaný celý? Tudíž když hrubá mzda bude nižší než by měla být?

Moc děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101642
15.10.24 17:24

Z teoretického platu, takže z toho co máš ve smlouvě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18628
15.10.24 18:16
@Anonymní píše: Více

Ještě bych si zjistila to pro nadbytecnost na dohodu. Měla jsem vždycky dojem, ze buď jdeš pro nadbytecnost a mas odstupné nebo na dohodu a ostrouhala by jsi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.24 18:23
@hospodki píše: Více

Je tam napsáno, že z organizačních důvodů jsem se stala nadbytečnou a je tam i napsáno, že dostanu odstupné. Tak snad je to takto v pořádku. :think:

• Citovat
  • Upravit
35762
15.10.24 18:25

A kolik platů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.24 18:29
@JancaS84 píše: Více

2 měsíce odpracuji a odstupné 3 platy.

• Citovat
  • Upravit
18628
15.10.24 18:29

Tak asi jo pokud je tam odstupné explicitně zmineno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
15.10.24 19:28

Ber to a libej zamestnavateli ruce i nohy. Prijit po rd a hned zacit cerpat očr a opakovane, to je fakt pro tvrde natury. :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
15.10.24 19:40

To je jen tvůj dojem. :mavam:
V zákoníku práce je to jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
15.10.24 23:30
@Fee-bee píše: Více

Jakože řekne dítěti, ze nebude nemocné nebo si da klus kolem parku, aby že sebe tu rymicku dostalo? Zákoník práce neříká, že nastoupenim do práce se zříkáš rodiny.
Děti jsou při nástupu do školky dost často nemocné a někdo s nimi doma byt musí. Vetsinou to bohuzel odnese matka, která má nižší příjem.
A vyhození pro nadbytečnost s odstupnym podle ZP není nic, za co máš zaměstnavateli líbat nohy, na to máš právo.
Už nejsme nevolnoci, vsiml/a sis?
Jinak matky po rodičovské jsou v případě možného HO za me skvělá volba - pracuji nadsene, když je dite nemocné, využiji HO a práce si váží.

• Citovat
  • Upravit
19789
16.10.24 09:42
;)

Takže abych uvedl na pravou míru tvoje dojmy a abys příště jimi nepletla ostatní:

Zákoník práce, § 67 - odstupné.

(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně…

Výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů… nebo dohodou z týchž důvodů.

Pro nárok na odstupné je jedno, jestli jde o výpověď danou zaměstnavatelem, nebo dohodu, důležitý je důvod. I kdyby na dohodě uvedli některý z důvodů podle § 52 písm. a) až c), ale v dohodě nebylo výslovně zmíněno odstupné, tak zaměstnanec má na odstupné nárok ze zákona na základě důvodu.

Dohodnout lze samozřejmě i vyšší odstupné (nižší ne, je-li uveden důvod podle § 52 písm. a) až c), protože ustanovení o odstupném je kogentní).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18628
16.10.24 14:25
@eumedon píše: Více

Upřímně je mi to dost jedno a nevim co se tu snažíš si dokazovat :nevim: jen jsem upozornila zakladatelku na krásný slovo ‘dohodou’ a jak dokáže byt především v případě smluv s negativním dopadem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
16.10.24 16:50

Mně je to taky jedno, nic se nesnažím dokazovat, jen jsem ukázal, že tvoje dojmy nemají oporu v zákoníku práce a zbytečně jimi mateš ostatní. :mavam:

Jestli chceš své matoucí dojmy dál zveřejňovat, nemohu ti v tom bránit. Ale tvé oběti budu na tebou zveřejňované desinformace upozorňovat, i s odkazem na relevantní zdroje. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat