12 dní dovolené v práci

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
13
15.10.24 08:30

12 dní dovolené v práci

Krásný den, měla bych jednu menší otázku
21.2.2024 jsem nastoupila do zaměstnání a ve výplatní pásce mám nárok pouze na 12 dní dovolené, což mi přijde velice málo na to že jsem tak skoro od začátku roku.

Je možný že dovolenou dávají kratší než 4 týdny skrz pozdější nástup?
Nebo si zaměstnavatel může nastavit kolik dní bude chtít?

Předem děkuji za odpovědi😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21517
15.10.24 08:53

Máš nárok na poměrnou část z celé dovolené. Takže pokud máte 20 dní, teda už dost dlouho se to počítá v hodinách, tak máš nárok na cca deset dvanáctin (beru, že jsi neodpracovala nic v lednu a únoru). Je možné, že se to ještě nějak krátí za dlouhodobou neschopenku atd. Jsou na to poměrně složitá pravidla. Ale firmám toto automaticky počítají programy. Ale moje info je bez záruky, chodit sem i účetní, ty budou vědět přesně co a jak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
15.10.24 09:01

Některé účetní systémy píšou skutečný nárok… Tzn, že pokud máte za rok 25 dní dovolené, tak to vychází cca 2 dny dovolené za každý odpracovaný měsíc. Jelikož leden jste ještě nepracovala a za říjen, listopad a prosinec ještě nebyla výplata.. a pokud jste si třeba už ze čtyři dny dovolené vzala, tak by to tak mohlo odpovídat. Každopádně ale nejjednodušší, co můžete udělat, je jít se zeptat mzdové účetní v práci :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
15.10.24 09:04

No a za únor vlastně taky nemáte moc odpracované… Takže mi to připadá, že to tak klidně můžete mít.
Prostě skutečný nárok na dovolenou.
Někde se udává ve výplatní pásce předpoklad, který je pro hodně zaměstnanců jasnější. Tzn, že se počítá s tím, že v té práce vydržíte celý rok a už v lednové výplatě máte např 25 dnů dovolené… i když ve skutečnosti máte nárok teprve na 2 dny,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zuzanka320
15.10.24 09:10

A děláte od pondělí do pátku 7-15? Nebo mate 12hod směny? Den/noc… to pak taky vychází jinak. Známa co dela v nemocnici, když si vezme “3dny” volna, tak podle dlouhodobého plánu pokud má během týdne 3 směny, tak jí ty 3dny volna zajistí týden dovolené… :palec: takže taky nejsou 3 dny jako 3 dny :D

• Citovat
  • Upravit
35610
15.10.24 09:23

Zaměstnavatel si může dát dovolené kolik chce nad rámec zákonných 20 dní za rok. Míň určitě ne. Samozřejmě, že se dovolená krátí pokud nastupujes v průběhu roku. Ale i tak by jsi měla mít minimálně 16,5 dní plus asi něco málo i za únor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20861
15.10.24 09:38
@Teri233 píše: Více

No nejsi. Máš odpracovaných 7 měsíců. A dovolená je v hodinách…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20861
15.10.24 09:40
@zuzanka320 píše: Více

A ty 3 dvanáctky ji vezmou 36 hodin dovolené. Což je skoro celý týden běžných směn. Takže to vyjde úplně na stejno a žádná senzace tam není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leontodon
15.10.24 09:43

20:12×7 je 11,7. Tvá dovolená odpovídá odpracovaným 7 měsícům při 20 dnech dovolené za rok.

• Citovat
  • Upravit
zuzanka320
15.10.24 09:50
@Cenarius píše: Více

A říkám že to je senzace? :D Jen pokud ji přijde málo dni, tak záleží jak dělá a jak to zaměstnavatel dává. (Dny x hodiny)… někomu přijdou 3 dny málo a někomu to udělá klidně aj 8-9 dní, když ví jak na to.

Ano, vždy je to úměrné k tomu kolik hodin denně děláš… jen jsem chtěla říct, že pokud mas směny, tak 3 dny nejsou jen 3 dny volna, ale záleží na dlouhodobém plánu jak tam máš naplánované směny.

• Citovat
  • Upravit
24621
15.10.24 17:41
@JancaS84 píše: Více

Jak jsi přišla na 16,5?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35610
15.10.24 17:58
@lucad77 píše: Více

20/12*10
Za předpokladu, že tam bude do konce roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Machovae
21.10.24 21:27

To je celkem normální. Pokud nastoupíš do práce v průběhu roku, dovolená se obvykle krátí poměrně k počtu odpracovaných měsíců. Zaměstnavatelé mají povinnost dodržovat minimální zákonnou výměru dovolené, což jsou 4 týdny za rok, ale pokud jsi nastoupila později, můžeš mít nárok na méně dní.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat