Odstupné, jak postupovat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
3.4.13 09:57

odstupné, jak postupovat

Ahojky, chtěla bych se zaptat, jak se vyplácí odstupné. Nejde mi o to KOLIK, ale jakým způsobem.. je to třeba na výplatním lístku? nebo se to vyplácí nějak na ruku? nebo převodem na účet? Šef mi sdělil, že si nemůže dovolit mi zaplatit odstupné a že mi jej vyplatí až v září.. no to se mi vůbec nechce líbit, protože ho už tak trochu znám. Chtěla bych vědět, zda má právo mi odstupné odložit a pokud na něja nemá, vyplácí jej pracovní úřad? A dostanu jej celé, nebo mě čeká nějaký soud? No já jsem z toho totálně zmatená :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101514
3.4.13 10:08

Vyplácí se s poslední výplatou a je uvedené na výplatní pásce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
3.4.13 10:11

Jani podala vyčerpávající odpověď, takže já už budu OT, ale mě šokuje, jak lidi neznají svá práva a to vůbec. Nic ve zlém zakladatelko, ještě štěstí, že se člověk má kde zeptat. Ale pak je to pro zaměstnavatele strašně snadné s takovým člověkem vyje*at, když ani neví, na co má nárok. Projdi si zákoník práce, ať Tě zaměstnavatel nepřekvapí dalším výmyslem a nejsi na tom bita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.13 10:13

Já se bojím toho, že to sice na výplatní pásce bude, ale že mi to nedá. Tak prostě pásku nepodepíšu, že? A co mě čeká pak? Prý ted vyplácí odstupné za zamestnavatele PÚ, pak to z něj vymáhá. nebo se mýlím?

• Citovat
  • Upravit
13714
3.4.13 10:31

Citace zákona, §67 odst. 4 Zákoníku práce:
Odstupné je zaměstnavatel povinen zaměstnanci vyplatit po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu určeném u zaměstnavatele pro výplatu mzdy nebo platu,pokud se písemně nedohodne se zaměstnancem na výplatě odstupného v den skončení pracovního poměru nebo na pozdějším termínu výplaty.
Písemně se tudíž může dohodnout, což se nevylučuje s tím, že ti napíše, že ti to dá v září a pak ti nedá nic. :(
Pozor, pokud má člověk nárok na odstupné, výplata podpory se odsouvá - tzn. 1-3(podle výše odstupného) měsíce budeš sice registrovaná na úp, ale výplata začne až potom. POkud jsem to dobře od paní na úp dobře pochopila. Říkala, ať si na to dám pozor, že je možné, že pokud zaměstnavatel odstupné nevyplatí, tak stejně výplata podpory začne až poté. (Ale toto info je bez záruky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
3.4.13 10:34
@Anonymní píše:
Já se bojím toho, že to sice na výplatní pásce bude, ale že mi to nedá. Tak prostě pásku nepodepíšu, že? A co mě čeká pak? Prý ted vyplácí odstupné za zamestnavatele PÚ, pak to z něj vymáhá. nebo se mýlím?

Pokud vyplácí v hotovosti, tak přece nepodepíšeš, že jsi převzala 40 tis, když Ti na stůl vyloží 12, ne? Můžeš podat stížnost na ÚP, nebo na Inspektorát bezpečnosti práce, tím také můžeš zaměstnavateli jen pohrozit, on se na 90% uklidní a vše Ti vyplatí. Pak už jen soud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1907
3.4.13 10:39

Tak to docela koukam s tou vyplotou podpory. Prave cekam na vyjadreni, zda me po materske vezmou zpet mam smlouvu na neurcito a pry maji plny stav a nepocitali s tim, ze bych se vracela. Tak ted aspon vim jak to je kdyby me propustily. A jak se vubec odstupne pocita z materske nebo z toho, kolik jsem u nich mela pred nastupem na MD?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.13 10:43

@alexxa já bych se jen zamyslela, jestli by nebylo výhodné obrátit se na právníka, soudní řízení stojí i s právníkem 20.000Kč, ale to je soudní řízení, nevím, kolik by stál jen právník…100% by to bylo míň. Nám nedváno přiznali odstupné 6 měsíčních mezd + 2 mzdy za výpovědní lhůtu z důvodu nedodržení podmínek výpovědi…neptala bych se tady, ptala bych se odpborníků, ale kdo chce kam…jo a soudní výlohy platil zaměstnavatel…

• Citovat
  • Upravit
13714
3.4.13 10:46

@alexxa jak se to počítá, nevím.
Ta podpora je potom vyplácena těch pět měsíců, na které máš nárok, ale až po těch měsících, kdy máš nárok na odstupné. Takže 2 + 5. Horší je, že pokud to odstupné zaměstnavatel nevyplatí, tak jsi ty 1-3 měs bez peněz. (Bez záruky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1907
3.4.13 10:46

Doufam, ze u nas to pujde bez problemu bud mi da vypoved a vyplati odpstupne nebo me vezme spatky. Nemylsim si, ze by to chtel muj sef nejak hrotit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.13 11:16

Jak bez záruky, přece odstupné by měl vyplácet příslušný úřad práce, potom by to měl vymáhat od zaměstnavatele. Nebo to tak opravdu není?,,jejda-ted už si fakt nejsem vůbec jistá..

• Citovat
  • Upravit
13714
3.4.13 11:37
@Anonymní píše:
Jak bez záruky, přece odstupné by měl vyplácet příslušný úřad práce, potom by to měl vymáhat od zaměstnavatele. Nebo to tak opravdu není?,,jejda-ted už si fakt nejsem vůbec jistá..

Kromě citace zákona jsou mé informace bez záruky - nepracuji na úp a i když si myslím, že to takhle je, tak to nedávám jako závaznou informaci - nejlépe tam dojít, zeptat se a domluvit se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101514
3.4.13 15:37
@Anonymní píše:

No, to sice vyplácí, ale není to tak jednoduché, rozhodně to není tak, že tam přijdeš, že ti to zaměstnavatel nevyplatil a oni ti to dají… je to celkem velká agenda, zaměstnavatel musí být v insolvenci a splněny další podmínky, které ani nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.13 15:45

Jani, a pokud není v insolvenci a jen to prostě nechce vyplatit?

• Citovat
  • Upravit
101514
3.4.13 16:04

Tak to za něj UP rozhodně nezaplatí… pak se můžeš zkusit obrátit na ispektorát práce, ti by se tím myslím měli zabývat, nebo na právníka a na soud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat