Odstupné, jak postupovat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Průměrný výdělek se zjišťuje za předchozí čtvrtletí, pokud jsi v tom čtvrletí byla na RD, tak se nezjišťuje průměrný, ale pravděpodobný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
Průměrný výdělek se zjišťuje za předchozí čtvrtletí, pokud jsi v tom čtvrletí byla na RD, tak se nezjišťuje průměrný, ale pravděpodobný.
Dobrý den, a ten se zjišťuje jak? Našla jsem několik článků na internetu, ale nerozumím tomu. Může mi to někdo blbuvzdorně vysvětlit?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Dobrý den, a ten se zjišťuje jak? Našla jsem několik článků na internetu, ale nerozumím tomu. Může mi to někdo blbuvzdorně vysvětlit?
Proste to co mas napsane v pracovni smlouve…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@j.a.n.i1 V čistém nebo hrubém? Děkuji
v pracovní smlouvě se vždy uvádí plat/mzda v hrubém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy
Kamarádka dostala odstupné rovnající se násobku čisté mzdy. Mělo jít o násobek průměrného měsíčního výdělku. Už je to chvíli zpátky, takže pokud by to bylo ze strany zaměstnavatele podraz tak už to stejně nevyhádá. Ale jde o danění, myslely jsme si že odstupné je z hrubé mzdy, tedy zaměstnavatel nic neodvádí a ona to pak zdaní při růžovém papíře co si bude muset dělat sama v březnu, a zdaní to daní z příjmu. Protože ale částka odpovídá násobku čisté mzdy, logicky se nabízí zda u toho průměrného výdělku resp. pravděpodobného výdělku něco neodváděla firma, to o co je poníženo oproti hrubé mzdě, a ona to danit nebude? Nechce udělat chybu, že?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@matkabagristy
Kamarádka dostala odstupné rovnající se násobku čisté mzdy. Mělo jít o násobek průměrného měsíčního výdělku. Už je to chvíli zpátky, takže pokud by to bylo ze strany zaměstnavatele podraz tak už to stejně nevyhádá. Ale jde o danění, myslely jsme si že odstupné je z hrubé mzdy, tedy zaměstnavatel nic neodvádí a ona to pak zdaní při růžovém papíře co si bude muset dělat sama v březnu, a zdaní to daní z příjmu. Protože ale částka odpovídá násobku čisté mzdy, logicky se nabízí zda u toho průměrného výdělku resp. pravděpodobného výdělku něco neodváděla firma, to o co je poníženo oproti hrubé mzdě, a ona to danit nebude? Nechce udělat chybu, že?
výdělek na smlouvě je uveden v hrubém, odstupné vyplaceno v čistém podle průměru za předchozí období. Nic v tom nehledej.
Až bude kamarádka vyplňovat daňové přiznání, dostane od zaměstnavatele potvrzení o příjmech, které pak doloží jako kopii k daňovému přiznání
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy
Aha, díky za vysvětlení. No ale potvrzení o příjmech bude mít od nového zaměstnavatele, ne? Od starého měla jen evidenční list důchodového pojištění a zápočtový list. To není ono, že?
Věc se má tak, že jsme se bavily o tom jak se blíží září, školní rok, výdaje, kroužky, samoživitelka s dětmi, každá koruna dobrá. A já jí radila ať hlavně neutratí odstupné všechno, ať si z toho nechá alespoň pětinu aby pak nebyla v průšvihu až bude platit daně. Tak nerada bych byla za krávu, kvůli jejímž radám ona řeší jestli poslat dítě na tábor nebo mu uhradit kroužek ve školním roce, protože na oboje nemá, pokud si bude muset nechat peníze stranou na daně. Anebo to vše utratí a v březnu bude shánět nějaký provident aby jí půjčili několik desítek tisíc třeba.
- Citovat
- Upravit
Zamestnanec nikdy dane nedoplaci, vzdy mu maximalne vraci. A jinak bude potrebovat potvrzení i od toho minuleho zamestnavatele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Opravdu? Tak to je super, to jí hned zavolám že jsem se mýlila. Ať peníze použije na co potřebuje.
Já před časem takhle danila příjmy z bytu. Tak jsem - z toho co jsem se tu dočetla - myslela že je to u odstupného to samé. Že zam-tel nic neodvádí a bude to danit pak sama, když jde o daň z příjmu. Byla na RD takže byla v bezpříjmové skupině do 68tisíc (jako já před časem) a jakýkoliv příjem mimo rámec RP musela sama danit (stejně jako já tehdy ten příjem z bytu).
- Citovat
- Upravit
To je blbost, dan ci zalohu na dan ze zavislych prijmu vzdy odvadi zaměstnavatel. Prijem z pronájmu je samozřejmě něco jineho, to neni prijem ze závislé činnosti.
Příspěvek upraven 12.08.19 v 10:41
- načítám...
- Citovat
- Zmínit