Odstupné po RD, jak to funguje?

7
14.6.26 11:41

Odstupné po RD

Dobrý den, mám prosím dotaz ohledně výpočtu odstupného po RD. Jsem na rodičáku 6 let (dvě děti), nyní o prázdninách mi bude RD končit. Pracovala jsem na směny a už jsem zaměstnaná přes 10 let. Mám smlouvu na dobu neurčitou. Poslední výplatu jsem měla v roce 2020. Požádala jsem na personálním o ranní směny a zkrácený úvazek, po pár dnech se mi ozvali, že to bohužel na moji pozici nepůjde a dají mi dohodu o ukončení PP z organizačních důvodů a 7 násobek odstupného. Chtela bych se prosím zeptat, z čeho se mi to odstupné bude počítat? Z mého starého platu před šesti lety? Nebo se přihlíží i k tomu, že mzda ve firmě plošně vzrostla o nějakých 30% a víc?
A jestli jsem to správně pochopila, tak odstupné se počítá z hrubé mzdy a dani se 15%?

Moc dekuji za odpověď :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36974
14.6.26 12:23

Bude se to počítat z průměru co jsi měla předtím.
A ano daní se to 15%, když si pak podáš přiznání tak můžeš dostat něco zpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
14.6.26 12:49

Jde o to, jakou částku máš na mzdovém výměru. Já byla na RD skoro 6 let, mezi tím se plošně přidávalo a k mé radosti se přidávalo i těm na RD, takže jsem se vracela a měla v základu o 8 tisíc víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102414
14.6.26 18:06
@JancaS84 píše: Více

Mělo by se to počítat z pravděpodobného platu, tedy podle platu kolegů na stejné pozici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.6.26 19:19
@j.a.n.i1 píše: Více

To zní dobře. Můžu poprosit, kde k tomu najdu více info? Děkuji. Taky se mne to týká.

• Citovat
  • Upravit
16354
14.6.26 19:22

A přesto to řada zaměstnavatelů bere z posledního známého průměru. Známá nedávno řešila to samé, a účetní jí řekla, že je víc cest a všechny správné, a ona používá poslední známý průměr a má posvěcené i audity, že je to správně. Můžu se zeptat, podle čeho konkrétně je to špatně, čím argumentovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.6.26 19:22

A ještě jeden dotaz. Týká se to i dohody, kdy je odstupné 7 platů? Protože normálně při výpovědi je 5, tak aby to nebylo, že sice 7, ale z nizke mzdy před rodičovskou dovolenou.

• Citovat
  • Upravit
102414
14.6.26 20:02
@zrcadlo píše: Více

Paragraf 355 zakoniku práce a pochybuju, že je zrovna posledni známý průměr postup, který je v souladu s timhle paragrafem. Samozřejmě krom situace, kdy je recese a nedostal pridano nikdo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36974
14.6.26 21:04
@Anonymní píše: Více

Tak, ale ta překážka je na tvé straně ne že se nechceš vrátit. Takže 7 platů odstupné je luxus. Asi bych šoupala nohama a držela pusu a krok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.6.26 21:18

Já nejsem zakladatelka, jen budu v podobné situaci. Po RD nebudou mít místo a nabídnou 7 platů, tak mne zajímalo z jaké mzdy to bude.

• Citovat
  • Upravit
3083
14.6.26 21:24

Řešila jsem to necelé dva roky zpět. Odstupné se mi počítalo z platu před RD. Nijak zvlášť jsem se v tom nešťourala, byla jsem ráda, že peníze dostanu a práci jsme měla již domluvenou novou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102414
14.6.26 21:58

NO, pokud oni sami nabízí dohodu a 7 platů, tak bych spíše řekla, že oni nechtějí řešit úpravu pracovní doby, ale vědí, že by to neobhájili…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
15.6.26 07:55

Děkuji všem za odpovědi :)

Já si samozřejmě nijak nestěžuji, jsem ráda. Moje pozice je taková, že buď bych musela pracovat na směny, nebo mít ranní od 6 do 14, ale to bych ráno bohužel nestíhala vodit děti do školky (školka otevírá v 6), proto jsem požádala o možnost pracovat na zkrácený úvazek. Na personálním byli velmi milý a radili se s mými nadřízenými, jak to pro mě vymyslet, ale nakonec došli k závěru, že to opravdu nejde skloubit. 7 násobně odstupné a dohodu z organizačních důvodů mi nabídli sami.
Jen me to zajímá ze zvědavosti, jak to funguje, zdali se to počítá z platu před nebo se dělá pravděpodobný výdělek podle aktuální situace, když se během těch let vyjednali kolektivní smlouvy s celoplošným navýšením mezd.
Oboje je super, tak ja se nechám překvapit. :)
Dekuji za reakce. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36974
15.6.26 08:06
@Moni016 píše: Více

A manžel chodí na kolikátou, on si nemůže posunout pracovní dobu? U nás já ráno vedu, on odpoledne vyzvedává. Zas by byla škoda přijít o místo, nebude se ti hledat asi úplně lehce co si budeme. Malé děti, často nemocné, jsi omezená časem. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
15.6.26 08:19

@JancaS84 manžel pracuje na tři směny v jiné firmě, takže ikdybych ja měla ranní od 6 a on noční směnu, tak stejně přijede domů až kolem 7 a já bych musela jet do práce ve čtvrt na 6, abych stíhala. Tak nám to bohužel nevychází. Ano, škoda to je, já byla připravena na to dát výpověď tak jako tak, pokud by mi neumožnili zkrácený úvazek a to že dostanu odstupné je pro mě příjemné překvapení se kterým jsem nepočítala. Rodičovský příspěvek jsem si rozložila do konce roku, ale místo už jsem si našla jiné od poloviny září, kde budu mít zkrácený úvazek a budu moct vodit i vyzvedávat děti vždy stopro a manžel se zapojí podle směn :) očr bude zatím řešit manžel v případě nemoci během zkušební doby. Prarodiče jsou pracující, ale taky by se dalo domluvit.
Já nad touhle situaci spekuluju už rok :D, proto sem si natáhla ten rodičák už vloni “kdyby náhodou” jsem neměla práci hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat