Odvody ze mzdy při RD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Odvody ze mzdy při RD
Na téma “zaměstnání při RD” jsem našla tunu diskuzí, ale žádná se netýkala těch odvodů, o které mi jde. Poradíte prosím někdo?
Když během RD nastoupím na částečný úvazek do zaměstnání a odvádí za mě tedy zdravotní a sociální stát, nemělo by se to také promítnout na mé výplatě? Tzn. že by z mojí výplaty nemělo mizet těch 6,5% na sociální a 4,5% na zdravotní pojištění? Nebo se mi to pak vrátí až na jaře odevzdám daňového přiznání? Překvapuje mě totiž, že při podpisu smlouvy a dalších náležitostí u zaměstnavatele (včetně růžového prohlášení) jsem nemusela nijak dokazovat, že jsem na RD. Nebo to budu dokládat právě až potom s daňovým přiznáním?
A nebo tím, že jsem v zaměstnaneckém poměru, tak už za mě stát platit nebude a přechází ta povinnost na zaměstnavatele a mě? (to bych ale musela asi rychle někam nahlásit, ne?)
Jinak slevu na děti uplatňuje manžel, ale to je stejně úplně něco jiného, ne?
Děkuju moc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@kaakushe Pokud půjdeš pracovat, tak nebudeš na RD( rodičovská dovolená). Jen budeš pobírat RP( rodičovský příspěvek).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teda předpokládám, že ještě budeš pobírat přispevek, když jdeš jen na částečný úvazek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně nevím, jak to je. Ale letos, mi za minulý rok vraceli největší daně za celý život. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pleteš si pojmy. Sociální a zdravotní pojištění nemá s daňovým přiznáním nic společného. Tam se řeší pouze daň z příjmů. Jedinou výhodou pracovního poměru se současným pobiraním rodičovského příspěvku je ten, že ti zaměstnavatelem nemusí odvod na zdravotnim pojištění zvyšovat na minimální sumu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sociální za tebe na RD nikdo neodvadi, jen zdravotní. V daňovém přiznání se zuctovavaji daně a ne odvody.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kaakushe částečný úvazek bude předpokládám jinde než u zaměstnavatele kde jsi na RD co? Jinak odvody nemusíš řešit, s nimi nic neuděláš. Jen usetris na daních. Kde se ti žádné nebudou odvádět díky slevě na poplatníka. (Předpokládám, že nebudeš mít výdělky přes 15tis a výš). Jinak tam žádný rozdíl není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius Já u žádného jiného zaměstnavatele nejsem. A jak je to teda s tím zdravotním - když ho za mě odvádí stát, tak by mi to snad nemuseli už strhávat z výplaty, ne? ![]()
Nebo je to teda tak, že ve chvíli, kdy jsem zaměstnaná, tak už jen pobírám rodičák, ale nejsem na RD? Tímpádem už za mě zdravotní stát neplatí (a platím si ho já se zaměstnavatelem)?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kaakushe píše:
@Cenarius Já u žádného jiného zaměstnavatele nejsem. A jak je to teda s tím zdravotním - když ho za mě odvádí stát, tak by mi to snad nemuseli už strhávat z výplaty, ne?
Nebo je to teda tak, že ve chvíli, kdy jsem zaměstnaná, tak už jen pobírám rodičák, ale nejsem na RD? Tímpádem už za mě zdravotní stát neplatí (a platím si ho já se zaměstnavatelem)?
ale vždyť už jsi odpověď dostala - ne, z výplaty ti ho normálně strhnou. ale protože ho za tebe odvádí i stát, tak ti ho zaměstnavatel strhne jenom z opravdu vydělané mzdy. tedy pokud budeš mít při částečném úvazku nižší, jak minimální, nebudeš muset doplácet do minima.
ale jinak pokud pobíráš rodičovský příspěvek, tak za tebe stát pojistné platí, ať už jsi nebo nejsi na rodičovské dovolené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kaakushe kdyz jsi zamestnana, platis ze zamestnani, to je snad logicke. I presto, ze pobiras davku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit