OGTT - co kdybych nešla?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
56326
24.3.15 15:31

@pralinka2727 no nevím, jestli bych to brala jako výhodu :mrgreen: :mrgreen: Dneska už by se u GD kompenzovaného dietou vyvolávat nemělo, ale ne každý se podle toho řídí.
Jinak s tou buzerací souhlasím, co jsem koukala, nedávno se snižovaly normy a nálepku GD dostane těhule i když má jednu lačnou glykemii o desetinu větší a všechno ostatní v pořádku :roll: To je taky trošku na hlavu.
Ale pokud ty hodnoty po zátěží fakt lítají, tak je na místě je nějak kompenzovat a nutně to nemusí být stresové. O té dietě koluje spousta předsudků, rozhodně není správě, aby těhule hladověla.
Dělá to ta těhule nejen pro dítě, ale i pro sebe. U nemocných GD je docela velká šance na to, že u nich propukne někdy v budoucnu cukrovka II. typu (až 30%tní) :zed:
Já osobně moc nejsem za Ogtt, ale u informovaného pacienta (o GD koluje spousta nesmyslů), který je schopen se sem tam pohlídat sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
24.3.15 15:36

@Ariel0 pokud cukrovku máš nebo k ní spěješ (proto se dělá zátěžový test) a nepřijde se na ni, budeš své zdravé miminko poškozovat.. najdi si na internetu nějaké stránky o těhotenské cukrovce, vše tam najdeš vysvětlené a popsané. Jít tam nemusíš, jasně že ne.. A že v cizině se to nedělá.. no taky ČR je na špičce v novorozenecké úmrtnosti, narození miminek s genetickými vadami, cukrovkářskými miminky atp.. Ono je to opruz v tom těhotenství, je těch vyšetření fakt celkem hodně, ale ta čísla pak mluví sama za sebe. A zrovna tohle vyšetření má smysl, protože můžeš něčemu předejít a něco pro zdravé miminko udělat. U srdeční vady, rozštěpu atp. do porodu moc možností není..chápeš, co chci říct? Hodně štěstí, ať je vše v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
24.3.15 15:37

@Moise Tak je to jen screening, takže má odhalit rizikové (i když přesahují jen o desetinu). A ty rizikové pak nafasují glukometr a jedou self monitoring, který je nejpodstatnější - někdo je zcela v limitech na minimální dietě či skoro nedietě a někomu ten cukr prostě lítá po všem a potřebuje fakt odbornej zásah včetně inzulínu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
24.3.15 15:40

@Svistice jasný, ale zrovna jsem teď nedávno narazila na holčinu, která měla lačnou glykemii 5,1 (nový limit je 5, starý byl 5,5) a hodnoty po hodině a po dvou v pořádku. Automaticky dostala nálepku GD, ač to byl podle mě celkem nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
24.3.15 17:26

@Moise já měla po hodině 8,1 a bylo mi řečeno že limit mají do osmi.
Samozřejmě mě zcela zbytečně vystresovali a nasadili mi velice přísnou dietu, protože mám nadváhu.
Takže mi tu diabetickou ještě sešrktali. Přitom jsem v té době měla navíc pouhá dvě kila od začátku těhotenství.
Ten první týden do další kontroly byl utrpení, zhubla jsem2 kila.
Takže jsem se na to vykašlala, hodnoty glykemie jsem měla v normě i po snĕdení zakázaných potravin.
Jim jsem tvrdila jak dietu držím a glykemie jsem odevzdávala.
Jen už ve mě zůstal ten blbý pocit.
Samozřejmě v porodnici, už k tak hnusné stravě opět dieta a měření.
Vyvolaný porod byl pro mne vysvobození, dcerka už byla dlouho moc dole, dokonce jsem měla v už v 35 tt jít ležet na udržení což jsem odmítla.
Porodila jsem 4 hodiny po zavedení tablety

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
24.3.15 19:11

Nechceš, nechoď, není to povinné. Máš-li strach, jdi, co chceš víc koumat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
24.3.15 19:23

Ja jsem u prvniho tehotenstvi vubec OGTT nemela, muj doktor rekl, ze je to u me zbytecne, protoze jsem stihla, uplne zdrava a nemame ani zadny chronicky nemoci v rodine, sportuju a dobre jim, proste jsem zachovala :) (a mel pravdu, bylo by to zbytecny). Ted u druhyho jsem narazila v porodnici na strasne peclivou porodni asistentku, a ta mi rekla, ze bych jit mela (je mi 37, u predchoziho tehotenstvi mi bylo 35, oboje jsou v „rizikove skupine“ podle jejich papiru), ale taky mi tvrdila, ze bych mela nosit kvuli veku stahovaci puncochy a jeste dodala „no, ale psat vam je nebudu, kdyz byste je stejne nenosila“. Tak jsem se zeptala, jak se projevuje, ze bych je nosit mela (nevim to :roll: ) a ona, ze to je, jestli mam krecovy zily. Tak jsem ji ujistila, ze nemam ani jednu, ze nemam zadny obehovy potize a ze na ten test se znovu zeptam doktora, ale vzhledem k tomu, ze me neposlal, tak asi usuzuje, ze je to spis test ke skode nez k uzitku. Pritom muj doktor je fakt uznavana kapacita, zadnej obvodak :lol:. Kazdopadne, abych se vratila k tvymu dotazu, uz jsem 29tt a poslala me stejne, tak 31tt urcite nevadi, pokud nejsi rizikova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
24.3.15 19:25
@Moise píše:
@pralinka2727 no nevím, jestli bych to brala jako výhodu :mrgreen: :mrgreen: Dneska už by se u GD kompenzovaného dietou vyvolávat nemělo, ale ne každý se podle toho řídí.
Jinak s tou buzerací souhlasím, co jsem koukala, nedávno se snižovaly normy a nálepku GD dostane těhule i když má jednu lačnou glykemii o desetinu větší a všechno ostatní v pořádku :roll: To je taky trošku na hlavu.
Ale pokud ty hodnoty po zátěží fakt lítají, tak je na místě je nějak kompenzovat a nutně to nemusí být stresové. O té dietě koluje spousta předsudků, rozhodně není správě, aby těhule hladověla.
Dělá to ta těhule nejen pro dítě, ale i pro sebe. U nemocných GD je docela velká šance na to, že u nich propukne někdy v budoucnu cukrovka II. typu (až 30%tní) :zed:
Já osobně moc nejsem za Ogtt, ale u informovaného pacienta (o GD koluje spousta nesmyslů), který je schopen se sem tam pohlídat sám.

Opet otazka prachu, ktere tahaji farmaceuticke spolecnosti, ktere dodavaji test atd. Lobby, no. Snizime limit a hned je vic pacientu k leceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
24.3.15 20:28

@AnnaF je fakt, ze s vekem se to riziko zvetsuje, navic diabetolog by kontroval vyrok tveho doktora celkem snadno, nic z toho co pises, neni zaruka toho, ze gd nebudes mit, ja jsem byla v prvnim tehotenstvi presne takova jak pises, bylo mi 25,takze vekove riziko tam nebylo, moc i lacne glykemie vzdy v poradku, presto po jidle ty hodnoty litaly jak splasene.
Na rizikove skupiny bych tady moc nehrala, jinak by to nezavadeli plosne :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
24.3.15 20:30
@AnnaF píše:
Opet otazka prachu, ktere tahaji farmaceuticke spolecnosti, ktere dodavaji test atd. Lobby, no. Snizime limit a hned je vic pacientu k leceni.

Ja ti nevim, takovym konspiracim moc neverim, nevim jaky k tomu byl duvod, zas tak dalece jsem to nezkoumala, uz se me to netyka :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
24.3.15 20:57
@AnnaF píše:

Tady to není žádné lobby farmaceutů, Ti z toho fakt nic nemají. Test je jen o vypití rozpuštěné glukózy ve vodě, cena vyšetření je asi 100 kč (do kapsy laboratoře), takže žádný vývar.
Pak už je to jen o dietě/jídelníčku a překontrolování na glukometru (ano, tady je nějaká spotřeba papírků a jehel), menší procento žen pak skončí na píchaném inzulínu (ale tam už je to opravdu o zdraví, nikoliv o lobby farmaceutických gigantů). :think:

Za sebe můžu říct, že na mé těhotenské cukrovce nejvíc vydělávají asi výrobci kefírů a producenti kedluben. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
24.3.15 21:01

@Moise: No schvalne, kdo asi ty testy dodava? A vzhledem k tomu, ze pracuju ve zdravotnictvi, ti muzu klidne rict, ze u nas to maji farmaceuticke spolecnosti velmi dobre pod palcem, doktori u nas otevrene berou penize za to, co predepisuji, a jde to samozrejme az do toho, co je povinne nebo ilne doporucovane.

Kazdopadne taky pises, ze u informovanych pacientu za ogtt nejsi, tak me pocitej mezi ty informovane, co dobre jedi :). Test mi prijde jako velka zatez a zbytecna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
24.3.15 21:09

@AnnaF On ale gestační diabetes není o tom, jestli jíš racionálně, ale hodně závisí na tom, co tvoje těhotenské hormony provedou s tolerancí těla/tkání k inzulínu. Proto si některé holky musí ke konci píchat inzulín, i když dieta třeba měsíc dva fungovala, nebo jim ta dietra třeba nezabírá vůbec a hodnoty cukru jim lítají jak na horské dráze, i když jedí jen minimální povolené množství sacharidů za den ve správných poměrech i časových odstupech. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
24.3.15 21:56

@AnnaF ale ono nejde o to, jestli dobre jis nebo ne 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
24.3.15 22:08

@Svistice : Jiste. Ale jak to, ze nekdo ma cukrovku a nekdo ne? Je to dano geneticky nebo tim, jak clovek zije? Nebo je to uplna nahoda, loterie? Nemyslim, nejake faktory to spousteji, jak genetika, tak to, jak zijes. Ovsem plosne testovani se snazi jit v duchu, ze nahoda to je a musi se tedy testovat vsichni. Nikdo nemluvi o tom, na kolik se zvysi pocet GD a tim i risk, kdyz se snizi hranice testu: jen se rekne, ze vyskyt je casty a ze se musi testovat, proste bububu, akorat se pak zacne vykrikovat, ze risk mit GD je tak a tak velky (na zaklade posuvnych limitu testu!). Nikde se nemluvi o tom, zda ten test nemuze mit podil na vyvolani komplikaci. Atd atd. Proste se to dela plosne a je to a to vyhovuje, protoze jdou testy na odbyt. Plosne se to dela v Cechach a tady ve Francii ne, a neni tu vyssi kojenecka umrtnost nebo neco, jak psala @lekarnicka28 . Jako ja nerikam, ze ten test je zbytecny a nesoudim, ale zase mi neprijde, ze by se melo nejak predhazovat matkam, ktere na test nejdou, protoze nemaji riziko, ze jsou nezodpovedne a ze by se nemelo premyslet o tom, proc jsou veci tak, jak jsou. Pri cukrovce mas taky priznaky, navic. Jako pri opravdove cukrovce, ne pri tom, ze patris do skupiny odhalene testem a ze mas davat pozor na to, co jis a kdy mas etiketu GD. Viz @pralinka2727 .

Ale to uz jsme dal od tematu. Zakladatelka se ptala na to, jestli to nevadi po 31tt a tak :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí