OGTT - co kdybych nešla?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1804
24.3.15 22:10
@Moise píše:
@AnnaF ale ono nejde o to, jestli dobre jis nebo ne 8o

No a o co tedy jde? Jako kdyz nemas zadny problemy, dite je na utz normalni s normalni vahou, nebmas zadnou genetickou zatez a mas zdravy zivotni styl a jsi sledovana? O nahodu?

Příspěvek upraven 24.03.15 v 22:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
24.3.15 22:12

@AnnaF jake priznaky mas pri gd?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
24.3.15 22:13

@AnnaF nepsala jsi, ze delas ve zdravotnictvi? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
24.3.15 22:13

@Moise : Editovala jsem, promin…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
793
24.3.15 22:14

Já taky nebyla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31427
24.3.15 22:14
@AnnaF píše:
@Moise: ? A vzhledem k tomu, ze pracuju ve zdravotnictvi, ti muzu klidne rict, ze u nas to maji farmaceuticke spolecnosti velmi dobre pod palcem, doktori u nas otevrene berou penize za to, co predepisuji, a jde to samozrejme az do toho, co je povinne nebo ilne doporucovane.Kazdopadne taky pises, ze u informovanych pacientu za ogtt nejsi, tak me pocitej mezi ty informovane, co dobre jedi :). Test mi prijde jako velka zatez a zbytecna.

tak ve Francii jsou možná nějaký sofistikovaný OGTT, tady u nás v Klacíkově se vypije koncentrovaný roztok glukózy a odebírá žilní krev…opravdu nic, na čem by si farmafirma namastila kapsu.

edit: byla to reakce na poznámku „kdo asi dodává ty testy“. Se mi tam zkopíroval jen odstavec, který s tím nesouvisí, to se omlouvám a vysvětluji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
24.3.15 22:18
@AnnaF píše:
No a o co tedy jde? Jako kdyz nemas zadny problemy, dite je na utz normalni s normalni vahou, nebmas zadnou genetickou zatez a mas zdravy zivotni styl a jsi sledovana? O nahodu?Příspěvek upraven 24.03.15 v 22:12

Jaký problémy bys v souvislosti s GD jako měla mít?? 8o To na sobě fakt nepoznáš. Nijak. Na utz ti dělají pouze váhové odhady, můžou se seknout třeba i o půl kila. Nejde o náhodu, jde prostě o to, že to tělo není schopné cukry odbourávat jako předtím. Nejsem ze zdravotnictví, tak ti to nijak jinak nevysvětlím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31427
24.3.15 22:20
@AnnaF píše:
No a o co tedy jde? Jako kdyz nemas zadny problemy, dite je na utz normalni s normalni vahou, nebmas zadnou genetickou zatez a mas zdravy zivotni styl a jsi sledovana? O nahodu?Příspěvek upraven 24.03.15 v 22:12

na tohle ti sem s dovolením zavolám @ugluk. Ta splňovala přesně tyto parametry a GDM měla. A to dokonce test s měřením glykémie v čase O a 2h po vypití glukózy jí vyšel negativní!, pravá skutečnost vyšla najevo až tehdy, když bylo přidáno ještě měření 60min po zátěži (takto by se měl OGTT správně dělat, což bohužel 90% zdejších laboratoří nereflektuje, zde udělali výrobci testů a souprav na odběr krve zřejmě někde chybu a šidí se :oops: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
24.3.15 22:46

Kdyz uz tu debatujeme, tak jsem se schvalne koukla na cisla v blby wikipedii atd. a hledme, francouzska udava vyskyt 1-4% tehotenstvi a mluvi predevsim o rizikovych faktorech jako je stravovani, genetika a sport, no, a cesky jsem nasla tohle http://www.tehotenskacukrovka.cz/…ska-cukrovka a to udava az 18% a mluvi hlavne o veku. Hledejte chybu :). Nebo spis, kdo si podobna cisla muze objednavat.

@elanaa píše:
tak ve Francii jsou možná nějaký sofistikovaný OGTT, tady u nás v Klacíkově se vypije koncentrovaný roztok glukózy a odebírá žilní krev…opravdu nic, na čem by si farmafirma namastila kapsu.edit: byla to reakce na poznámku „kdo asi dodává ty testy“. Se mi tam zkopíroval jen odstavec, který s tím nesouvisí, to se omlouvám a vysvětluji.

ano, glukoza moc sofistikovana neni, ale kolik ten test stoji? Ono vetsina leku neni chemicky moc sofistikovanych a vyroba nic nestoji, ale krabicka se prodava za majlant.

@elanaa píše:
na tohle ti sem s dovolením zavolám @ugluk. Ta splňovala přesně tyto parametry a GDM měla. A to dokonce test s měřením glykémie v čase O a 2h po vypití glukózy jí vyšel negativní!, pravá skutečnost vyšla najevo až tehdy, když bylo přidáno ještě měření 60min po zátěži (takto by se měl OGTT správně dělat, což bohužel 90% zdejších laboratoří nereflektuje, zde udělali výrobci testů a souprav na odběr krve zřejmě někde chybu a šidí se :oops: ).

Vubec nezpochybnuju, ze i takovy pripad se najde. Ovsem akorat to jde v duchu, ze vlastne ten test nezarucuje nic, jelikoz, jak pises, 90% laboratori ho sidi. A vis proc se nedelaji odbery navic? Protoze test uz byl laboratori zaplacen a dalsi odber je jen vydaj navic pro zdravotni pojistovnu (jedna se o medicinsky ukon, ne o to, ze zkonzumujes produkt). Zkratka jde o to, aby se platil produkt, a uz je celkem jedno, co z toho vyjde. Vitejte v oblasti lekarske etiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69127
24.3.15 22:49

@elanaa ano ano, ja jsem typickej vystraznej priklad. Bez rodinne anamnezy, mlada, BMI v norme, minimalne pribirajici, ditko (tehdy jeste) dle utz zcela v norme, zdrave se stravujici, priznaky ABSOLUTNE ZADNY. OGTT negativni. Bohuzel ovsem zfusovanej OGTT negativni. Diky vlastni nervozite jsem si po par tydnech vydupala na diabetologii opakovani, tam se uprimne zhrozili, jak mi byl test provaden, a u to jelo, cukrovka prokazana tak rozjeta, ze tam v dobe prveho testu s velikou pravdepodobnosti uz musela byt. Prisna dieta a nastesti jediny nasledek, ktery to na me zanechalo, byl porod ctyrkiloveho ditete (paradoxne „nad normu“ zacala pribirat, az kdyz cukrovku odhalili), za coz jsem velmi, velmi vdecna, neb nasledky mohou byt vyrazne horsi az fatalni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
24.3.15 22:49

@AnnaF a ty máš přístup k nějakým francouzským a českým statistikám, že víš kde je a není vyšší novorozenecká úmrtnost, ady atp? Vím, že třeba ve srovnání české a britské je to české na výrazně nižších číslech. A opravdu je velmi zavádějící tvrdit, že pár lžic glukozy v čaji někomu něco spustí.. tady to fakt na ten test nehodíte :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
24.3.15 22:53

@AnnaF jistě víš, že těžko lze srovnávat v tomto Čechy a Francouze, když tedy bereš v úvahu životní styl :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
24.3.15 22:54

Jinak, co se málo ví, je, že v roce 2014 byl v Čr přijato nějaké nařízení či co, které těch zařízením, co ogtt dělají, předepisuje přesný postup. Takže to bude otázka času, než se to nějakým způsobem sjednotí. Snad :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69127
24.3.15 22:55

Jinak jsem si shodou okolnosti byla dnes OGTT zopaknout, jako netehotna. Hlavni, proc me tam dr. poslala mimo nahodne zachycenou vyssi lacnou glykemii, kterou by jinak asi moc neresila a svedla na stres, byla tehotenska cukrovka v anamneze - timto se automaticky dostavam do pole lidi rizikovych a nutnych dalsiho sledovani, jakmile se cokoliv vyskytne.
Zasla jsem si do laboratore, ktere bezvyhradne verim a vim, ze testy dela poradne, a prvni, co mi rikali, bylo - nelekejte se, netehotnym delame jen dva odbery, ty tri jsou bezpodminecne nutne pro tehotne, protoze maji rychlejsi metabolismus a projevuje se to u nich jinak. Takze to, ze to nekde berou jen po dvou hodinach, je casto zapricineno i tim, ze nerozlisuji normalni a gestacni diabetes, proste to vsecko hazi do jednoho pytle a testuji to stejne.
Mimochodem, dnes mi namerili nalacno takovou glykemii, ze ani test nedelali a rovnou jsem vyfasla zadanku na diabetologii, takze se omlouvam, ze jsem na toto tema dnes ponekud citliva a podrazdena, predstava „starecke“ cukrovky v petatriceti me necini zrovna nadsenou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31427
24.3.15 22:57

@AnnaF tak kolik stojí přímo OGTT nevím, kilová krabice Glukopuru stojí kolem 100kč (a z toho by se udělalo zátěžáků celý armádě), kolik stojí odběr žilní krve taky nevím, ale vzhledem k tomu, kolik se jich z milionů důvodů denně udělá bych tam taky zásadní částku nehledala…takže jestli ten test stojí pojišťovnu 100kč, myslím že je to hodně. To vydá podstatně víc za jeden těhotenský ultrazvuk a že jich naprostá většina těhotných absolvuje rozhodně víc, jak (u zdravé těhotné) indikované 3, je asi mimo polemiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí