Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli jsou mezi vámi takové, které mají 2 dělohy (nebo znají někoho, kdo je má) a zároveň v pořádku donosily dítě/děti.
Já 2 dělohy mám - jednou jsem potratila - a nyní jsem znovu těhotná (8tt).
Dítě je opět v té menší děloze, ale četla jsem, že ani to na jeho donošení nemusí mít zásadní vliv.
Potřebovala bych povzbudit, že i s dvěma dělohama se zázraky (a zdravé děti) dějí
s přítelem oba věříme, že to tentokrát vyjde, ale na základě předchozí zkušenosti už máme už strach se na mimi těšit : ( moc díky L
Mám dokonce dvě kámošky s touto komplikací, jedna rodila o měsíc dřív, jedna jen o něco málo, děti i kámošky v pořádku! Asi to není až tak vzácná komplikace… i když nevím přesně, jak to mají - možná ta jedna z nich má jen nějakou větší přepážku, vím, že tam jsou různé možnosti.
Jsem laik, ale myslím, že jeden až dva potraty jsou sice smutnou, ale celkem běžnou záležitostí, a nemusí to být tím, co píšeš. Držím pěsti.
@S.N.A.Ž.I.L.K.A.XX Neboj, když „normální“ děloha zvládne dvojčata, rojčata, nebo dokonce paterčata, tak to taky zvládneš. Mám kámošku s 1/2 dělohou (unikornní) a má krásnou zdravou holku-rodila o 6 týdnů dříve. Její segra má to samé a má 2 zdravé, donošené děti. ![]()
Ahoj, moje kamarádka má taky dvě dělohy a odnosila už 3 děti. Pokaždé rodila plánovaným císařským řezem. U prvního dítěte o této její komplikaci ještě ani nevěděli, zjistila se až po porodu. 3. dítě porodila ve 34. tt, jsou oba v pořádku, ale další dítě ji nedoporučují.
@S.N.A.Ž.I.L.K.A.XX ve ktere deloze bylo to predchozi tehotenstvi? Slysela jsem, ze nekdy se musi deloha vytahnout a az druhe tehotenstvi se povede. Drzim palce
@Pudloslava: ahoj, to předchozí těhotenství bylo také v té levé (o trochu menší děloze). Můj dr. taky říkal něco podobného - že se děloha někdy po prvním potratu trochu vytáhne a druhé těhu je pak OK.
Tak nezbývá než věřit a doufat
A ostatní holky - moc díky za cenné příspěvky! asi musím hlavně myslet pozitivně… a budu doufat, že to dopadne stejně dobře, jako u vašich známých/kamarádek/sester ![]()
Holky, ještě jsem se chtěla zeptat, jestli ty vaše známé s 2 dělohama hned doktor hnal na rizikové těhotenství nebo ne…
moc díky všem ![]()
Moji známou nehnal ani při první těhotenství ani teď, když čeká druhé. Myslím, že první rodila o něco dříve a asi poslední měsíc byla doma. Teď je v 6.měsíci a chodí zatím do práce.
Ahoj, ano, mamka má - a jsme celkem 4, z toho nejmladší dvojčata… Na rizikovém byla pokaždé, u všech dětí CS. Ať to dobře dopadne! ![]()