Cukrovka - test OGTT opět dotaz

Napsat příspěvek
Velikost písma:
131
15.2.10 13:31

Ahoj,je to zvláštní,mně se doktorka ani neptala a naplánovala mi tento test.Tak to bylo i při mém prvním těhotenství.Myslím,že se provádí mezi 24-26 t.g.Ale moc si nejsem jistá,možná i o něco déle.Abych pravdu řekla,jsem zdravotní sestra a co vím tak tohle se tak nějak dělá automaticky.Já podstupuju prakticky všechno co mi doktorka řekne.Je fakt,že pokud o tom nevíte a dr.Vám o tom neřekne,tak těžko to můžete absolvovat.Ale tohle mě fakt překvapilo.Ale je možné,že je to normální. :nevim: U mě to bylo a je součástí těhotenských vyšetření…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zelenka
15.2.10 13:33

Jej,moc te nechci znervoznit, ale tak by to fakt nemelo probihat. Ja cerpam hodne z www.tehotenskacukrovka.cz - pise to dr. od Apolinare, i kdyz moje diabeticka dr. z jine fakultky to celkem ztrhala.
Urcite by ti meli zmerit nalacno - kdyz to bude spatny, tak ani tu glukozu nebudes muset pit. Podle Apolinare by potom meli kontrolovat cukr jeste 1 a 2 hod po. Me teda v nasi nemocnici brali jen nalacno a po 2 hod. Taky bych byla opatrna s tim dochazenim do nemocnice. Behem testu by ses nemela moc hybat - kdybys cukrovku mela, tak cukr pohybem spalis a vysledky budes mit dobry = test k nicemu.
Na tvym miste bych tam dorazila nalacno, vzala si neco na cteni a na potom malou svacinku (a podle natury sehrala scenku na tema, ze jsi u dr. byla nervozni a popletla to :-D ). Nahodou jdu taky zopakovat test zitra, tak nam to snad dopadne dobre.

• Citovat
  • Upravit
8297
15.2.10 13:38

janelko, já byla přímo v laborce u diabetologické poradny. Přišla jsem brzy ráno, nesměla jsem od večera jíst a od rána pít, vzali mi krev z prstu, zaznamenali čas, dali glukozu, přesně hodinu po dopití (měla jsem na to 20min), opět z prstu a o hodinu později totéž. Nesměla jsem pít, jíst, chodit, zkrátka celou dobu sedět v čekárně.
Bohužel ačkoli se tento test provádí rutinně, tak ho často neprovádí lékaři správně, slyšela jsem i náhradu glukozy sladkou koblihu nebo pytlík medvídků :roll: Krev by měla být odebraná 2×, protože někdo má rychlejší metabolismus někdo pomalejší, tak aby se pokrylo co nejvíc případů. Prvotní odběr je pro porovnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
16.2.10 12:43

Tak jsem po testu. Neproběhl teda moc standardně, ale aspoň jsem dodržela tu hodinu klidu mezi vypitím glukózy a odběrem. Trochu se divili, nakvartýrovala jsem se do čekárny a hezky tam tu hodinu proseděla :-) Odběr na lačno, ani ten po dvou hodinách se nekonal. Doufám, že cukrovku nemám, protože z těch výsledků se to asi nedozvim.
Moc vám děkuju za vaše zkušenosti, pomohly jste mi rozmyslet si, co mám dělat.
To čičinka: Tu koblihu místo glukózy bych brala. Mohly by být v lékárně na předpis, klidně celej pytlík. :lol: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
21.2.15 21:11

Hezký večer,
ráda bych se zeptala kde v Praze dělají OGTT test rozmícháním glukózy v čaji s citronem? Předem moc děkuji :kytka:

Příspěvek upraven 21.02.15 v 21:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
21.2.15 21:13

Delali treba v Praze na Karlaku, pokud ti to pomuze :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14062
21.2.15 21:17

V ČB také, to dělají snad skoro všude, ne? ono je asi jedno v čem ten hnus člověk dostane :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4239
21.2.15 21:18

@TERMAT A nebo v Českých Budějovicích :mrgreen: Ale pokud myslíš, že je v čaji lepší, než rozmíchané třeba ve dvou dcl vody, tak ti můžu říct, že 4 dcl čaje s gloukózou byl taky pěkný hnus a čekala jsem, že mi to půjde ven i ušima :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.2.15 21:25

@luci5 Ono je hlavně teda přesně stanovená metodologie, jak se má test provádět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
21.2.15 21:29

Já ho takhle podstoupila na poliklinice Bioregena ve Vajgarský u Rajský zahrady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4239
21.2.15 21:34

@Svistice Uvádí se, že se 75g glukózy podává ve 250 ml roztoku, ale mě tedy toho čaje dali víc. Byl to pivní skleněný půl litr s uchem naplnění do 3/4.
A co se týče postupu, jak se odebírat krev, tak to je samozřejmě všude stejné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.2.15 21:36

@luci5 Jenže já myslím, že i ta koncentrace/hustota by měla být asi stejná, když se během testu pak zakazuje pít. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.2.15 21:50

http://www.medila.cz/…s/news/ogtt/ tady je odkaz, metodika OGTT dle nových pravidel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
21.2.15 21:53
@luci5 píše:
@Svistice Uvádí se, že se 75g glukózy podává ve 250 ml roztoku, ale mě tedy toho čaje dali víc. Byl to pivní skleněný půl litr s uchem naplnění do 3/4.
A co se týče postupu, jak se odebírat krev, tak to je samozřejmě všude stejné.

samozrejme to vsude stejne neni, nekde berou krev kapilarni, jinde zilni, nekde delaji odber po hodine i dvou, jinde jen po dvou hodinach, nekde ti reknou, ze tam musis sedet, jinde, ze muzes jit pryc a vratit se ;) Ne ze by na to nebyla metodika, ale proc do toho nevnest trochu zdravotnicke kreativity, ze :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.2.15 21:57

@Bibi239 Teď už mají laboratoře rok pravidla, že by měli brát na lačno, po hodině a po dvou a pouze žilní. Ale vím, že třeba laborka v naší nemocnici to dělá „správně“ až někdy od letošného podzima, a je i dost těhotných, kterým dělá OGTT jejich gynekolog (takže výpovědní hodnota testu pak nula nula prd). :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí