Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Deninina ne nebylo, jelikož v nabídce neměli tu um, které jsem dávala musela jsem donest origos neotevrenou krabici s um. Mléko bylo vždy strašně ledové, když mi ho dávali. Asi připravovali za studena a drželi v lednici.
K tomu ohřívání - ono se nedoporučuje cokoliv již jednou ohřátého znovu ohřívat, ani MM ani zeleninové příkrmy apod… Oukej, nebudu to dělat… ale kurňa proooč??? ![]()
@Markéta Fe píše:
K tomu ohřívání - ono se nedoporučuje cokoliv již jednou ohřátého znovu ohřívat, ani MM ani zeleninové příkrmy apod… Oukej, nebudu to dělat… ale kurňa proooč???
řekla bych, že je to kvůli množení bakterií v mléku.
@Markéta Fe píše:
No k tomu smraduNám s mužem ta Beba smrdí i čerstvá (a ani nám nechutná), takže já pak čichovou změnu nepozoruju žádnou… Musím říct, že malou lituju i tak, že to musí pít (to tzv. „čerstvé“, tedy čerstvě namíchané).
Prvního půl roku pil syn Nutrilon a ten teda taky dost smrděl i čerstvě udělaný, ale po hodině, to už byla jiná liga
nedala bych to.
Hezky je to poznat na Sunaru, ten máme teď, ten docela i voní po mléku, za hodinu je to ale solidní štyngec.
Nejsem na to úplně odborník, ale vysvětluji si to takto: mléko samo o sobě je perfektní půda pro růst bakterií mají tam spoustu živin a teplota kolem 30-40 °C značka ideál. Nesterilizovaná lahev nějaké bakterie sama o sobě obsahuje a mimi když pije tak přes dudlík tam může také nějaké omlouvám se za výraz „naplivat“ - nenapadlo mě jak to napsat jemněji. Když se pak mléko nechá odstát tak se celý proces rozjede. Další otázka je ohřátí - je spoustu diskuzí jestli je nebo není mikrovlnka škodlivá. Já mám nato osobní názor takový: pokud se mléko strčí do lednice, proces množení se zpomalí, v mikrovlnce stravu pro mrně neohřívám, a jestli tam nějaká brebera je - organismus dítka si musí pomalu zvykat, až začne lozit a dávat všechno do pusky to bude teprve nápor. Já sama když prckovi UM zbylo tak pokud znovu ohřátí bylo do 4 hodin a mléko na počuch nesmrdělo jinak než čerstvě připravené tak jsme mu to dala, ale když to mělo být déle nebo se mi něco nezdálo tak jsem vylévala.
@Markéta Fe No hele, v porodnicích i ve špitálech se to dělá tak, že je připravené mléko na celý den a pak se to jen ohřívá. Takže si vyber. Dělá to tak spousta špitálů, je to naprosto běžný postup. ![]()
Myslím si, že se tím jednak chrání výrobci UM, kdyby dítěti opravdu něco bylo. A taky hlavně kvůli prodeji. Čím víc toho vyliješ, tím víc toho koupíš, že? To je prostě trh. A je teda fakt, že dítě do toho může naslintat, tím pádem se tam prostě nějaké mikroby, za vhodných podmínek, můžou začít množit… Takže po vypití strkat hned do chladu, nenechávat v teple. Třeba takový odstátý Sunar smrdí šíleně, to je k poblití. Naopak třeba odstátý Hipp nesmrdí vůbec, tam není po čichu změna vůbec žádná. Zkrátka bych to asi běžně nedělala: že si doma ráno připravím mléko na večer. Ale když se to takhle příležitostně udělá, tak nevidím, kór u většího dítěte, problém.
@Fima
No já teda nevím, ale mě v porodnici v Brně chystali Nutroš vždycky čerstvej a když mi dávali stříkačku s sebou na pokoj, tak mě tloukli do hlavy, ať to prckovi po hodině už nedávám a raději si dojdu pro novej…
@Lejaa To je možné. Já taky psala, že to tak dělá spousta špitálů a že to je běžný postup, ale né, že se to dělá všude. Mě třeba pro kluky (v porodnici) vydali příkrm během vteřiny, slyšela jsem vždycky mikrovlnku a hned s tím šli ke mně. Tam prostě nikdo nové mléko evidentně nedělal. No a brněnská dětská je tím teda vyhlášená, to říkala i moje profesorka ve škole, že když budeme hospitalizovaní, že si máme trvat na tom, že si budeme dělat vlastní mléko a do vlastních láhví.
Ale zase nevím, jestli je to tak na všech odděleních. Já tam teď ležela s malým na chirurgii, byli jsme na operaci a táhla jsem si všechno svoje, mléko jsem si taky dělala sama.
No mikrovlnka bakterie spíš zabíjí, ne? Např. do ní dávám sterilizovat houbičky na nádobí, stačí 2 min.
Tím chci tedy říct, že já to v mikrovlnce ohřívám (většinou jen vodu na UM), protože kdybych to ohřívala ve vodní lázni, malá mě mezitím „ukamenuje“, když má hlad a trvá to déle jak pár sekund…
@Fima píše:
@Lejaa To je možné. Já taky psala, že to tak dělá spousta špitálů a že to je běžný postup, ale né, že se to dělá všude. Mě třeba pro kluky (v porodnici) vydali příkrm během vteřiny, slyšela jsem vždycky mikrovlnku a hned s tím šli ke mně. Tam prostě nikdo nové mléko evidentně nedělal. No a brněnská dětská je tím teda vyhlášená, to říkala i moje profesorka ve škole, že když budeme hospitalizovaní, že si máme trvat na tom, že si budeme dělat vlastní mléko a do vlastních láhví.Ale zase nevím, jestli je to tak na všech odděleních. Já tam teď ležela s malým na chirurgii, byli jsme na operaci a táhla jsem si všechno svoje, mléko jsem si taky dělala sama.
tak nám tam taky ohřívali vodu v mikrovlnce, mezitím si odsypala mlíko a pak jen vlila vodu… Je blbý to říkat s takovou určitostí, když jsi to reálně neviděla:) ale ani neříkám, že to tak být nemohlo. Já u toho vždy byla, takže vím, že mi dělali čerstvý.
V dětské jsem nebyla (naštěstí), takže nemohu posoudit.
@Markéta Fe píše:
Tím chci tedy říct, že já to v mikrovlnce ohřívám (většinou jen vodu na UM), protože kdybych to ohřívala ve vodní lázni, malá mě mezitím „ukamenuje“, když má hlad a trvá to déle jak pár sekund…
na tohle je skvělá ohřívačka:-) když byl syn úplný prtě, tak jsem si tam dala třeba večer ohřívat vodu - udržovalo to teplotu a pak v noci se zalepenýma očima jen vmíchala mléko ![]()
Později jsem měla nachystanou teplou vodu v termosce, taky nachystání mlíka trvalo pár sekund:)
@Lejaa To jsem sice neviděla, ale mám na novorozeneckém kamarádku sestru. ![]()
V nemocnicích to sice připraví, alehned dají do ledničky a tam to drží v chladu a pak ohřejí