Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
mám prozatím málo MM a prozatím přikrmujeme Nutrilonem 1. Nikde jsem ale nezjistila - jak je to s ohříváním? Smí se? Nesmí?
Děkuji za odpovědi, E.
Co já vím tak UM je určeno ke spotřebě ihned… Zbytek by se neměl ohřívat na další krmení.
Nemělo by se. Co jsem četla, tak ale praxe například v kojeňácích je, že se udělá UM na půl dne dopředu do lednice a pak se ohřívá - zkrátka by to časově nezvládali dělat dětem pokaždé čerstvé.
Raději udělej méně a kdyžtak dodělej, u takto malého miminka, které má to trávení ještě hodně nezralé, bych se bála, aby se mlíko mezitím nějak nezkazilo.
Pokud jde o dokrm, kdy máš málo mléka a doufáš ještě v rozkojení, tak menší dávka je spíš k užitku - dítě bude mít dřív hlad, budeš častěji přikládat, tím pádem by se měla i podpořit laktace tou poptávkou.
Nemělo by se. Do hodiny by se to mělo spotřebovat, pak vylít.
Ahoj, my už máme nutrilon 3 na něm píšou že se má spotřebovat do dvou hodin a vzhledem k tomu že mlíko 2 hodiny teplé nevydrží tak bych si myslela že se ohřát dá(můj názor)my jsme přikrmovaly od 4tého měsíce a do půl roka jsem to neohřívala, když to nevypila tak jsem to vylila a na další krmení jí udělala nové(do toho půl roka mi přišla moc malá proto jsem ho vylévala).Až od půl roka pokud ho nevypila tak jsem ho hned (ještě teplé)dala do lednice a pak ohřála při dalším krmení. Ahoj
@Gladys to není pravda, ony porodnice dostávají mlíčko, které už je pripravené a jen je určeno na ohřívání. Dostávají to ve velkých skleněných lahví.
Nesmí se ohřívat, je lépe uděla míň a čerstvé.
@EvaG já vycházím jen z toho, co jsem četla tady na emimi a od holek, které tam dělali
Sama jsem v kojeňáku nikdy nedělala, tak nevím, jen reprodukuju, co jsem od pár holek vyčetla tady.
Takto malému miminku bych neohřívala, měla bych strach z bakterií atd., přeci jen je to ještě mrňousek a nestálo by za to si přivodit problémy, byť uznávám, že to vylévání leze pěkně do peněz.
Přímo v návodu na Nutrilon píšou, že je možné připravit si dávku, dát jí do lednice a do dvou hodin spotřebovat. Ale pozor, rozmíchat ve studené vodě, a opravdu dát do lednice, jinak ti klasicky zkysne. Navíc kdybys ho udělala do teplé vody, nechala vychladnout a znovu ohřála, tak to je živná půda pro bakterie.
Jinak obecně ohřát mlíko rozmíchané ve studené vodě můžeš - např. v ohřívačce kojeneckých lahví (taková ta do zásuvky, kde se ohřívá voda, do které to pak postavíš). Venku na cestách to taky tak člověk dělá, rozmíchá si mlíko ve studené vodě a ohřeje třeba v hrnku s horkou vodou. Nedoporučuje se ohřívat v mikrovlnce, ale nikoli proto, že by to vadilo mlíku (v porodnicích to taky tak dělají), ale proto, že se prohřeje nerovnoměrně. Pokud to uděláš, tak pak opravdu nezapomenout hodně promíchat.
Běžný a nejsprávnější postup (udávaný výrobcem, kdy se ti i prášek nejlíp mlíko rozpustí) je
1. převařit si kojeneckou vodu (nejlépe do zásoby na celý den, ale dát do tmy, já mám flašku v černé podkolence
)
2. ohřát potřebné množství v lahvičce v mikrovlnce na pár vteřin
3. do vlažné vody zamíchat mlíko
Nerozmíchávat v horké vodě! A pokud dáš mlíko do mikrovlnky, tak nespálit.
Teď jsem hrozně zmatená… pokud si připravuji UM někam s sebou, tak bych tedy mohla rozmíchat ve studené vodě a pak ohřát? Já jsem měla za to, že se takhle vozí jenom převařená nebo kojenecká voda a ta se v okamžik O ohřeje a zamíchá se do toho Nutrilon… ![]()
Jak to tedy je?
Přesně tak, jak to říkáš, je to správně - vézt vodu (studenou, převařenou), na místě ohřát na teplotu těla, do vlažné vody rozmíchat mlíko. Tak se ti nejlíp rozpustí a je to nejsprávnější. Ale můžeš ho klidně rozmíchat i ve studené vodě a pak to ohřát celé. Ale pro úplně malé mimino je určitě lepší držet se předepsaného postupu - ohřívat vodu bez mlíka. Jinak já to naší od narození míchám tak, jak se to zrovna hodí ![]()
@hartiepa dopředu bych nepřipravovala, všude na krabicích píšou podávat co nejdříve. na cesty jsem měla termosku s teplou vodou, zvlášť studenou a prášek UM, namíchala a rovnou dala pít. je to sice spoustu krámů s sebou navíc, ale co se dá dělat.. nebo jsem měla nějaké termoobaly, asi tři, ale v žádném nevydržela voda teplá dlouho