Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Stockma- můžete mně prosím poradit která optika v UH? Jsem z tohodle okresu a ráda si tam zajdu. Díky
Dobrý den, je to OPTIKCENTRUM ve Františkánské ulici, hned vedle je cukrárna, z druhé strany lékárna (rohový dům). Ve Františkánské ul. jsou ještě i další optiky vedle staré polikliniky, tak v těch to nedělají - tam nabízeli právě jen přísavkový okluzor. Snad jsem vám poradila, pěkný večer ![]()
Ahoj. Naše malá má nosit okluzor od 2let. Doktorka nám napsala náplastový, ale je fakt, že moc nedrží a u kořene nosíku odléhá. Musím jí ho nastříhávat, aby se lépe vytvaroval. Přemýšlela jsem o tom látkovém, ale vidím, že s tím není moc lidí spokojeno. Můžu se zepat, jestli bys mi mohla nahrát nějaký foto hodně z blízka toho okluzoru? A proč tam máš tu gumičku? Moc díky za odpověd. ![]()
Dobrý den,
ta gumička je tam proto, že se okluzor navléká na brýlky. My jsme totiž polepili ten bílý plastový tím nalepovacím (modrým s obrázky), aby byl veselejší…
Ahoj, obnovuji diskuzi a prosím o novější poznatky… Dnes jsme po dvou měsících v brýlích donesli i žádanku na okluzory.
Za prvé - je lepší pro to jít do optiky nebo do lékárny? (prodávají to v lékárně? Fakt nevim
)
A za druhé. Máme koupit ty nalepovací (na ty máme tu žádanku - recept) nebo nějaké jiné? Je to v tuhle chvíli na cca 3 měsíce, ale počítám, že se toho jen tak nezbavíme. Jaké jsou alternativy? Našla jsem právě látkový - jaké jsou v současné době zkušenosti? Zakrývá dostatečně? Nebo nechat udělat ten plastový na míru?
Syn má 4 roky, sundávání náplastí je samozřejmě horor, takže předpokládám, že to radši bude nosit vždy do té doby, než to samo neodpadne i s obočím
Taky cenově ty alternativy podle mě vychází lépe. A osobně je mi milejší to prostě nasadit (asi na brýle?) než to denně přilepovat a odlepovat. Má to na 6 dní v týdnu od rána do večera… ![]()
Jsem v otázce brýlí a příslušenství totální mimoň, proto prosím pěkně polopatě ![]()
Děkuju! ![]()
Chodili jsme pro ně do optiky, ale pozor, na ty základní bys už neměla nic doplácet, ovšem jsou i takové optiky, kde doplatek chtějí - jednou chtěli 500 doplatek
bez předpisu stály 500, tj měli 100% přirážku, což jsem s díky odmítla a šla jinam
Dcera nelepila na celý den, takže ty klasické lepicí nakonec vyhovovaly nejlíp, jde o zvyk. Čím byla dcera starší, tím míň nápadn
Moje dcera (2 roky) nálepkovací okluzor nesnese. Takze před rokem jsme začali používat černou okluzní kontaktní čočku a kromě ni i látkový okluzor na brýle. V současnosti od okluzní čočky pomalu přecházíme právě na ten látkový okluzor a já jsem za to rada, protože čočku ji dáváme do zdravého oka a to se mi moc nelíbí. S nálepkováním to chce prozkouset. My používali okluzory, které vždy plně hradila pojišťovna. Jeden typ nedržel a odlepovala, druhy zase lepil dobre, ale dcera po od lepení měla červené šrámy okolo oka. Navíc plakala a sama si to odlepovala. Pro nás je asi nejlepsi ten látkový, ma s kočičkou, růžový a libi se ji. Záleží, co bude vyhovovat Vám.
Nám poradila dr., že se máme zeptat, jestli nám v optice dají místo nalepovacích, na který nám mohla napsat recept, ten látkový… a dali… podle cedulky na tom optika vydělala, protože krabička těch nalepovacích byla dražší, než ten látkový.
Jako nalepovací se odlepuju, ten látkový si dcera sundává, nebo zkouší stáhnout brýle… v obou případech je potřeba ji hlídat
@analoja no to je take pravda, ten latkovy si jednoduseji sunda… no takze poridime asi oboje a vyzkousime nebo budeme kombinovat…
Zlobí mi odesílánéí, tak mi chybí věta a nejde to editovat, tj dopoňuju
Čím byla dcera starší, tím míň nápadné chtěla, takže ta obyčejná tělová barva byla nej
nosila do 9 let
Taktéž jsem uvažovala o látkovém okluzoru, ale nakonec jsem to zatím zavrhla - kdykoliv s ním někoho vidím, tak tam má „fuk“ (tj. má nedokonale zakryté oko). U dcerky (2,5 roku) používáme Ortopad - jsou tedy 2× dražší než standard, takže použiji recept a druhou polovinu doplatím, ale docela hezky vypadají a dobře drží. Dcera si tedy stěžovala, že sundávání bolí a měla to i zarudlé kolem oka, takže to řeším tak, že před sundáním okraje potřu olejem, počkám minutu až dvě a pak už jde náplast krásně a bezbolestně sundat (testovala jsem na sobě). Není patrné ani žádné podráždění pokožky. Nevýhodou je, že se náplast nedá použít opakovaně, takže to není úplně levná záležitost. Ale existují i levnější varianty náplastí – de facto plně hrazené pojišťovnou. Nicméně Pro-opta Junior dle mě moc nedrží a s Opticlude nemám osobní zkušenost, takže neporadím. Chce to vyzkoušet.
Jj, my meli poukaz vystaveny primo na pro optu, jak jsem zjistila, takze mame ty. Prvni den, u nosu se mu to odlepuje, ale bryle mu to pritesni… jsem zvedava na sundavani ![]()
Ahoj, my nosíme brýle cca dva roky má teď 5,5 roku a teď na poslední kontrole se zjistilo že jedno očičko používá víc než druhé.. Brýle nosila z důvodu unikajícího oka… Takže okluzor máme Teda látkový z lékárny a nedoplaceli jsme nic… Ze by před něj viděla se mi nezdá ale zeptám se zítra na to na cvičení kam chodíme na OrtOptiku… Já Teda doufám že do příští kontroly to bude OK. Nechci aby s tím chodila do školy ![]()