Onemocnění jater

11
24.4.21 08:59

Onemocnění jater

Dobrý den,
je mi 24 let. Při náhodném vyšetření krve (měla jsem problémy s pravou rukou, teď se potvrdilo zánět šlach) mi byly zjištěny vysoké jaterní testy, přitom v září jsem je měla úplně v pořádku. Alkohol absolutně odmítám, dám si maximálně 2dcl vína 2× do měsíce. Tvrdý alkohol nepiji vůbec, pivo také ne. Tučné jídla nejím. Maso jím pouze libové, když si udělám hranolky k obědu, tak je peču v troubě bez oleje, smažené jídlo tak maximálně jednou do měsíce. Co mám ráda jsou sýry, jakékoliv. V únoru, když jsem šla na krev mi doktor oznámil, že mám trojnásobně zvedlé hodnoty jaterních testů. Okamžitě jsem začala užívat silymarin, ostropestřec a začala si dávat ještě větší pozor na stravu.
Při dalších vyšetřeních mi bylo zjistěno, že jsem prodělala viry EBV a CMV. V dubnu jsem šla na další jaterní testy, ovšem hodnoty se nezlepšují, naopak zhoršují. Momentálně mám AST 2,21 (norma je 0,10-0,60) a ALT 3,89 (norma taktéž 0,10-0,60). Jsem z toho zoufalá. Připadám si strašně. Svým způsobem i poníženě, jelikož já byla vždycky ta, co alkohol odmítala a teď si připadám jak nějaká alkoholička. Byla jsem i na sonu a tam mi řekli, že mám těžkou difuzní lézi, že ty játra jsou prostě ztučnělé. Čeká mě ještě vyšetření na gastroenterologii a také vyšetření na infekce. Nejsem nejhubenější, ale obézni také ne. Stalo se to někomu také? Jak je možné, že se mi ty játra tak rychle zničila (během 5 měsíců)? Myslíte si, že bych neměla jíst už ani sýry, které jsem jedla vždycky? Vůbec nevím co mám dělat. Čekala jsem, že výsledky teď z dubna budou lepší, když jsem už o tom problému věděla, že se hodnoty sníží. Je možné, že by mi to najednou způsobila antikoncepce, kterou beru již 5,5 let? :nevim:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
24.4.21 09:40

Tak pokud jsi měla EBV tak jsi asi prodělávala mononukleózu, ta dává zabrat játrům. Já když to měla v 18ti, tak jsem byla půl roku na hodně přísný dietě a jaterní testy dlouho nebyly úplně ok. Až po roce jsem se mohla vrátit do normálního procesu.

  • Citovat
  • Nahlásit
55076
24.4.21 09:46

A držíš jaterní dietu? Nic tučného, smazeneho, kořeněné taky ne. Z mléčných výrobků místo sýra jogurt, kefír.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Ou
16439
24.4.21 10:23

Problémy s játry nemají souvislost jen s alkoholem a nikdo to tak nevidí - to je jen zátěž co si přiděláváš ve své hlavě.

Zkrátka si prodělala infekční onemocnění, které sebou nese střednědobé následky.

Játra se zregenerují, dodržuj pokyny lékařů a jaterní dietu.

objednej si tuhle knihu (je to komplexnější, než dávat dohromady jídelníčky podle vágních rad na internetu) https://www.antikvariat-ol.cz/…dukt/7712/3/

No a chvíli o sebe pečuj a ona se ta játra vrátí do původní zdravé podoby.

A ano, tučné sýry budeš muset na chvííli vynechat.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
28638
24.4.21 10:25
@Ou píše:
Problémy s játry nemají souvislost jen s alkoholem a nikdo to tak nevidí - to je jen zátěž co si přiděláváš ve své hlavě.

Zkrátka si prodělala infekční onemocnění, které sebou nese střednědobé následky.

Játra se zregenerují, dodržuj pokyny lékařů a jaterní dietu.

objednej si tuhle knihu (je to komplexnější, než dávat dohromady jídelníčky podle vágních rad na internetu) https://www.antikvariat-ol.cz/…dukt/7712/3/

No a chvíli o sebe pečuj a ona se ta játra vrátí do původní zdravé podoby.

A ano, tučné sýry budeš muset na chvííli vynechat.

Můj otec má ztučnělá játra, nepije, sem tam víno, občas pivo, když je horko a pracuje na zahradě. Jí dietně, málo, nic tučného. A jak na ultrazvuku, tak obvodní, mu řekli, že to má z piva a byli s ním rychle hotoví. Takže ti doktoři to tak prostě mají zaškatulkované.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
11
24.4.21 11:27

A myslíte si, že jsme se mohli v rodině nakazit? Moje sestra má prodělané viry EBV a CMV. Na podzim rodila holčičku s gastroschízou. Měla šílené stresy, je možné, že by se ji ty viry obnovili a nakazily mě? Ona totiž měla pak třeba dva dny teploty, pak už zase ne a pořád dookola, covid pozitivní nebyla. Teď její přítel měl 14 dní teploty, nikdo ho nechtěl vyšetřit, i když měl covid testy negativní. Nakonec ho doktorka vzala a druhý den mu volala, že má šílené jaterní testy. Že asi aktuálně u něho probíhá mononukleóza. Ovšem já teda neměla takový průběh nemoci jako on. Spíše ani nevím, že bych prodělala nějakou nemoc. Přijde mi to velice zvláštní. Zajímalo by mě, kdyby šla sestra na jaterní testy, zda by taky neměla ty výsledky špatné.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Anonymní
24.4.21 13:00

@DeJa24 Tak ona tam je celkem dlouhá inkubační doba, takže těžko říct, jestli ses nakazila od sestry a nebo od někoho dalšího, koho nakazila a teď to proděláváte plus mínus všichni a každej má jinej klinickej obraz s větším či menším nálezem na játrech.
Mě tenkrát položila jakože angína, ale doktorka to nenechala jen tak být a nechala mi udělat ještě jaterní testy a bylo vymalováno. A přesně vím, že jsem to chytila od kluka, kterej mě na školním výletě vášnivě políbil. Pak nejspíš políbil více děvčat a s momonukleózou nás padlo víc, někdo doma 14 dní, jedna skončila na infekčním v nemocnici, já skoro půl roku doma. Tenkrát to byly antibiotika a vážně drsná dieta, kdy jsem do školy po skoro půl roce šla asi o 10kilo lehčí (a to jsem měla nějaký 59kg na svých 171cm).

  • Citovat
  • Nahlásit
Anonymní
25.4.21 07:28

@DeJa24 Taky mi vychází vyšší jaterky, doktorka se mě ptala, jestli jsem neprodělala žloutenku. Vychází mi GGT, to jsem si našla, že je to hlavně u alkoholiků. :roll: Dá se říct, že jsem skoro abstinent, alkohol jsem měla naposledy skleničku na Silvestra. Pak mám vyšší bilirubin a ještě něco. Doktorka kvůli tomu nenasadila léky na cholesterol. Taky nevím, jak to snížit. Sono jsem měla naštěstí v pořádku.

  • Citovat
  • Nahlásit
11
25.4.21 07:43

Já mám GGT v pořádku, vlastně všechno mám jinak v normě až na ty játra (ALT + AST). Na sonu je to taky strašné. Doktorka mi řekla, že to vidí poprvé u tak mladého člověka. Je jasné, že to způsobil nějaký vir, zřejmě to EBV v kombinaci se stresem, jelikož mononuklézu jsem určitě nemohla prodělat, aniž bych o tom nevěděla.. Mám jít na vyšetření ohledně infekcí a na gastroenterologii, z které mám fakt strach. Mám revmatický zánět šlach na pravé ruce a můj revmatolog ty játra chce vyřešit pro případ, že by se to zhoršilo a já bych potřebovala na ten zánět nějaké léky.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
11
25.4.21 07:50

@aiwwa No snažím se. Ale mám v tom zmatek. Nic tučného, smaženého, kořeněného nejím. Mohu se ale normálně stravovat co se mas týče? Přírodní libové vepřové, hovězí? Nebo musím přejít jen na bílé masa, krůtí, kuřecí, králičí? Myslím si, že když dnes na oběd udělám jen přírodní hovězí plátek se zeleninou, tak to není tak strašné a nebo je? Každý mi říká něco jiného. A když si jednou za týden dám tavený sýr nebo plátkový na žitný chléb se zeleninou, tak je to asi hodně špatně že a musím to úplně vynechat.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Anonymní
25.4.21 07:52

@DeJa24 Taky jsem si říkala, že jsem žloutenku mít nemohla, aniž bych to nevěděla.
Na Gastro mě ženě osteolog, už asi dva roky, říkal, že příště už mi nesjpíš nasadí léky. Mám na to ještě rok, si tam zajít. Jinak už jsem tam byla 2×. Pokaždý zánět žaludku.

  • Citovat
  • Nahlásit
28638
25.4.21 08:06

@DeJa24 proc bys nemohla prodelat mononukleozu skryte? Pod nejakou anginou klidne v dětství. Moje dcery ni taky tak prodelaly, ani nevime, kdy.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
11
25.4.21 08:15

@vokishka Protože mi nesedí, že jsem celou dobu měla jaterní testy úplně v pořádku. Dokonce u v září, když jsem šla poprvé řešit tu ruku, tak byly úplně v pořádku a v únoru, když by byly dělány další krevní testy už od revmatologa, tak jsem měla hodně špatné hodnoty. Přeci, kdybych tu mononukleózu prodělala v dětství, tak bych ty jaterní testy měla špatné už daleko dříve. A angínu jsem měla skutečně naposledy někdy v dětství. Teď přes zimu (okolo Vánoc) jsem měla období, kdy mi bylo slabo, bolely mě klouby, byla jsem strašně unavená, ale vždycky to během pár dní přešlo. Ale asi to bude muset mít s tím souvislost.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
55076
25.4.21 09:01
@DeJa24 píše:
@aiwwa No snažím se. Ale mám v tom zmatek. Nic tučného, smaženého, kořeněného nejím. Mohu se ale normálně stravovat co se mas týče? Přírodní libové vepřové, hovězí? Nebo musím přejít jen na bílé masa, krůtí, kuřecí, králičí? Myslím si, že když dnes na oběd udělám jen přírodní hovězí plátek se zeleninou, tak to není tak strašné a nebo je? Každý mi říká něco jiného. A když si jednou za týden dám tavený sýr nebo plátkový na žitný chléb se zeleninou, tak je to asi hodně špatně že a musím to úplně vynechat.

Měla bys dodržovat jaterní dietu. Takže žádný sýr ani tučné maso ani nadymavou zeleninu. Zkus si najít na netu recepty. Táta držel přísnou jaterní dietu pět let a nesměl ani chleba. Jen den starý rohlík nebo veku, suchary. Žádné ovoce ani zeleninu kde jsou semínka. Např. jablka si musel loupat. A z mléčných výrobků jogurt, kefír, tvaroh. Ale to by to všechno měl vysvětlit tvůj doktor případně dietní sestra.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
11
25.4.21 09:10

@aiwwa no on mi neřekl, co mám a nemám jíst. Jsem se ho ptala, co mám tedy dělat, že jsem zoufalá, zda mám teda držet tu přísnou dietu a on, že se uvidí podle dalších vyšetřeních. Zatím jsem mu vyjmenovala co běžně jím a neřekl mi, že je to špatně. Já si už před rokem a půl najela na zdravější životní styl.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat