Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Jdu pro radu nebo spis názor více lidi. Mám skoro ctyrmesicni holčičku. První měsíc jsme bojovaly s kojením. Malá pila málo, přibírala spíš na spodní hranici, ale stačilo to. Od šesti tydnu se vše upravilo. Byla jsem šťastná, že jsme to zvládly. Kdyz ji bylo 2,5 měsíce dostala jsem anginu. Malá ji ode mne chytila. Jak byla oslabená tím streptokokem, chytla ještě zánět ledvin. Týden jsme byli v nemocnici, ale vše zvládla skvěle, všechna vyšetření dopadly dobře. A bylo to opět spokojené miminko. Po měsíci jsem se začala cítit, že na mě něco leze, hned jsem šla k doktorce a streptestem byl potvrzen streptokok. Takže opět antibiotika. Dva dny jsem chodila doma s rouškou, spala jsem v jiném pokoji než malá. Jenom abych ji uchranila. Dneska jsem s ni šla preventivně na streptest a má ho pozitivní a v krčku uz puchýřky. Taky dostala antibiotika. A ted ta otázka. Já nikdy netrpěla vysokou nemocnosti, jenom v době kojeni (tři děti uz jsem kojila), ale nikdy to nebylo takhle šílené. Přemýšlím, zda by pomalu nebylo lepší s kojením přestat, stejně to malá chytne a pokud bych nekojila, byla bych odolnější a ty choroby bych domu netahala. Opravdu nevím, jak to vyřešit, ale chci pro ní to nejlepší a ničí mě, že ji vlastně nakazim já. Jinak už podruhé jsem cele rodině nechala udělat výtěry a všichni je mají negativní.
@kačka25 zvláštní, že to chytí - teoreticky by měla být chráněná. Jestli to bereš takhle, klidně přestaň kojit
čistě Tvé rozhodnutí.. otázkou je jen to, jestli to něčemu pomůže - můžeš marodit i potom a třeba to chytne zas ![]()
@martina.se - no pravě dětská dr řekla, že to není nic neobvyklého, že to chytne. A moje doktorka, že proti bakteriím to kojení neochrání. Jasné je, že mužu stejně marodit, ale mám pocit, že tím kojením jsem hodně oslabená.
@kačka25 spíš naopak
kojením předáváš ochranné látky. Možná že ne zrovna na toto, ale určitě jí neubližuješ kojením ![]()
Ve 4 mesicich uz to s tou ochranou kojenim neni buhvico. Pokud to tak citis, tak nekoj, ale je to zvlastni, ja se s tim jeste nesetkala. ![]()
@martina.se - to vím, ze kojením dostává protilátky, ze ji kojenim neuškodím, jenom uvažuji nad tím kdybych nekojila, mohla třeba dostat léky na imunitu, netahala ji domu streptokoky, jestli na tom nebude líp. ![]()
@kačka25
Ze by nekdo udaval vetsi nemocnost diky kojeni. Tak me to zaujalo.
@kačka25 píše:
@martina.se - to vím, ze kojením dostává protilátky, ze ji kojenim neuškodím, jenom uvažuji nad tím kdybych nekojila, mohla třeba dostat léky na imunitu, netahala ji domu streptokoky, jestli na tom nebude líp.
fakt záleží na Tobě. Jestli to tak cítíš, klidně to udělej ![]()
Zkuste na strept test dojít celá rodina, jestli není někdo v rodině přenašečem. Jinak mým holkám pomáhá ze zdravé výživy Stopkok- kapičky, od té doby jsou bez angíny.
@nataluska - nechala jsem vytery dělat všem, minule všichni negativni, ted ještě čekáme na výsledky. A je tohle? http://www.vitalita.cz/stop-kok
Příspěvek upraven 28.03.14 v 20:31
V první řadě bych zrevidovala svůj jídelníček, jestli máš všechno, co potřebuješ s ohledem na plně kojené mimino (mně se třeba šíleně odvápnili zuby, děti jsou fakt takový cizopasníci, vezmou si, co potřebují
).
Ale chápu tě, mně vždycky kolem těch 4 měsíců začlo tělo dávat jasně najevo, že je toho trochu moc. Kožní problémy, nemocnost, časté problémy se samotnýma prsama, migrény… Začla jsem přikrmovat už od 4 měsíců, dítě taky dostalo třeba jednou denně flašku s UM, tvorba mlíka poklesla a tělo se trochu zmátořilo, doklepala jsem to do půl roku a pak jsem velice zvolna odstavovala (měsíc, měsíc a půl). Definitivní zlepšení bylo pak tak měsíc až dva po odstavu.
Takže já bych zkusila s kojením zvolnit, nabídnout příkrmy, flašku a pak uvidíš, jak se to bude vyvíjet.
@McQueen - presne takhle to mám. Jídelníček, no snažím se, ale úplně 100% to není. Ještě to proberu se svoji doktorkou i s dětskou a uvidím. Ale asi to budu muset omezit.
Pokud jsi odkojila tři děti, tak sama asi poznáš, kdy má tělo dost. Já mám zkušenost s jedním „delším“ kojením do 15ti měsíců a je fakt, že od cca 6ti měsíců dítěte jsem byla na hromádce pořád. Je fakt, že dítě nic nechytlo, ale opary, virozy a pocit vyčerpání se u mě střídaly jak na běžícím pásu, byť jsem jedla vitamíny, jídelníček ok, stres žádný… Jak jsem kojit přestala, dala jsem se rychle do kupy. ![]()
Je, to jsem rada, ze v tom nejsem sama. Ja jsem odstavila malou asi v osmi mesicich (snazila jsem se od sesti postupne), protoze uz to moje telo nedavalo, byla jsem porad nemocna, a to jim velmi dobre. Ruzne jsem slychala, co mam vsechno delat, jenze ono proste telo ma v urcite chvili dost. Od chvile, kdy jsem odstavila, mam klid, ale je fakt, ze jsem trochu bojovala s vycitkama. Ne, ze by me obcas nebolelo v krku nebo tak, ale nejsem uplne na hromadce jako celou zimu. Takze za me, vycitky stranou, nejdulezitejsi je funkcni matka a dite bez antibiotik.