Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj,měla jsem stejný problém,3× zamlklý potrat.Byli jsme v REPROMEDĚ.To vyšetřewní embryí se jmenuje PGD(preimplantační genetika),jsou schopni rozpoznat asi 8 chromozomálních vad.
Vyšetření - určitě imunologie,sperma ovulace štítná…víc si nevybavuju ![]()
Mě rovnou doporučili Ivf s Pgd,bylo podezření,že je v tom genetika.
Hodně štěstí.
Ahoj Maajaao, moc ti děkuji za odpověď, každá rada je pro mě teď drahá.. Prosím tě, můžu se ještě zeptat, jak dlouho celý proces trval? Od objednání až po IVF? A dle tvého profilu vidím, že u tebe bylo IVF úšpěšné, moc gratuluji, snad se také dočkám..
Za mě doporučuju Reprofit
. Já dojížděla až z Prahy. Max. spokojensot. Mám od nich prvbního syna. Potom se mi podařilo otěhotnět kolikrát spontáně, ale třikrát jsem měla ZT. U mě to bylo nejspíš trombofilní mutací (mám Leidena + MTHFR) ale s jistotou to nevím, protože jsem to musela mít i u prvního těhu a to když už jsem konečně otěhotněla, tak probíhalo celkem OK i bez heparinu. Ten si tedy nyní v tomto těhu píchám každý den.
Ale jak psala Maja - to vyšetření se jmenuje PGD, ale počítej, že není hrazené z pojištění a je to celkem finančně náročný. Ale chápu, že člověk už podstoupí cokoliv. Držím pěsti.
Martice - děkuji moc za info. Prosím Tě, tobě taky dělali to PGD a vyšetření DNA spermií v tom Reprofitu? Tam to taky dělají?
Přesně tak, peněz moc nemáme, ale za tohle nám jich líto nebude.. Napotřetí to snad výjde.
PGD tam myslím dělají, ale to vyšetření spermií to nevím. Ona je taky důležitá imunologie, nevím jestli máš. Ale taky je fakt, že bohužel i dvě ZT můžou být jen náhoda. Já třeba vím, že jedno ZT rozhodně nebylo způsobeno těma mýma trombolfilníma mutacema, byla ta genetická vada (trizomie 13, posílali plod na gen. rozbor) a to jsme měli oba genetické vyšetření OK. (prostě jen blbá náhoda, při dělení buněk)
Martice - aha, tak to je super, pokud tam dělají to PGD. Právě já se bojím, že je u mě něco genetickýho nebo chyba v imunologii.. Musím se tam objednat a snad mně to vyšetření udělají. Aha, takže jenom blbá náhoda při dělení buněk a následoval potrat, to mně je líto ![]()
Martice - a tobě posílali plod na gen. rozbor normálně v nemocnici po revizi? Mně poprvé nikam nic neposílali (poprvé to asi neřeší), ale teď bych si to ráda vyžádala pokud mně to nenabídnou..
Ahojky, jsem ve stejné situaci jako ty. 2 zt v 9.tt + dvě revize. Teď už čekam až dorazí ms a jdeme s přítelem na imunologické vyšetření. Genetiku i zoonózy už mám a nic se nenašlo, jediné na co přišli je, že jsem mthfr homozygot. Bohužel i kdyz jsem teď píchala poctivě miniheparin hned jak jsem našla //, tak to stejně nevyšlo. Takže zkusíme ještě to imuno a pak se také chystám do Brna na ivf s pgd. Výhodou je, že v Brně jsou prý jediní, kteří dělají pgd mikročipovou metodou, kterou jsou schopni zkontrolovat nejen 8 párů chromozomů, ale všechny. Doufám, že to jednou vyjde. 3. ZT už bych asi nezvládla ![]()
@martice A v kolikátém týdnu jsi byla, že ti na to přišli? Já tentokrát potratila v 9. tt a poslali mi plod také na gentický rozbor a teď se klepu na výsledky…
Smiley - taky kolem toho 9tt. Jinak poprvé mi taky ten rozbor nedělali až po tom druhém ZT. Nabrali mi taky krev na ty mutace a posílali plod na ten rozbor. U mě se našli ty mutace a u plodu ta trizomie. Potřetí jsem měla „jen“ biochemické těhu. Ale trochu povzbuzení
, hned další měsíc jsem byla těhu znovu a tentokrát to vypadá nadějně. (jo a to jsem předtím nemohla otěhotnět 3 roky - u mě mizerná ovariální rezerva a předčasný přechod a přece jen se zadařilo)
@martice Tak to jsi si taky užila… Moc ti držím palce, ať vše dobře dopadne..
Ahoj, nejlepší na PDG jsou v Brně. Jediná 2 centra v republice a to Helios a Repromedia. Já dost zvažuju Helios, ale jako pražandě se mi ten brnocentrismus nelíbí.
Ba ne, jen si nedokážu představit, tam jezdil odben na UTZ. Nebo po ET jsem byla děsně utahaná a děsila mě cesta přes prahu, natož po D1 do Brna. @martice jak jsi to zvládala ty?
@Capelucita Tak já to mám ještě dál, ale už to nechci přirozeně riskovat, 2× mi to stačilo a bůh ví, jestli jeste vubec otehotním…Talky si to cestování moc nedokážu představit. Nechápu, že už se na to nespecializuji i v Praze ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď
Ahoj, tak bohužel mně čeká opět revize po druhém zamlklém potratu
Vím, že se tady CARy dlouze probíraly, ale spíš mně zajímá nejlepší CAR v Brně z hlediska řešení opakovaných potratů. Otěhotněla jsem vždy ihned první cyklus co jsme se začali snažit, bohužel to pokaždé dopadne stejně - potrat v 9 týdnu. Po prvním potratu jsem byla poslaná na genetiku a štítnou žlázu - vše ok. Prý existují metody kdy geneticky vyšetří vajíčko i spermie nějakou novou metodou, to bych možná raději využila nějaký takový CAR..
Ráda bych od vás dostala 2 rady:
Moc děkuji za jakoukoliv pomoc a radu!