Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Nikolina21
Na nefrologovi asi vezme krev, prines i moc, udela utz a lravdepodobne vysetri jestli nema VUR (reflux, kdy se moc z moc. Cest vraci zpet do ledvin). Jinak asi nic. No a jak tu nekdo psal s tou cukrovkou, tak urcite ji delaji i vysetreni moce na cukr, toho bych se nebala.
Proc vas praktik neposlal na nefrologii uz davno?
@Sarik12 Taky bych řekla, že měli být u odborníka už dávno. A taky bych se přikláněla k tomu refluxu, kamarádka to měla s holčičkou úplně stejně.
Mě to připomíná reflux, je to bohužel častá gen. vada. Na nefrologii to probíhá tak, že doktor prohlédne ultrazvukem ledviny a močovody, myslím, že tě pošlou i na urologii, kvůli těm zánětům močových cest. My od narození chodíme ke karlovu, jsou tam vedle sebe jak urologie pro děti, tak nefrologie. Naše má zdvojený ledvinový systém, takže reflux jsme měli, brala atb do skoro dvou let. Dvě operace. Je pěkně opravená a bez dalších potíží. I mě je záhadou, že vás doktor neposlal na urologii či nefrologii hned. Jsi z prahy, že zmiňuješ motol? Jinak jak motol tak ke karlovu mají dlouhé čekačky. Myslím, že bulovka je na tom s časem lépe, nemá takový nával. Asi bych si zavolala tam a zeptala se na možnost návštěvy co nejdřív.
Jinak myslím, že při první návštěvě nefrologa hned kontrastní látku dávat nebudou.
@AliTad vyloučen byl na ultrazvuku, ale jinak nám žádné jiné vyšetření nedělali, to až na té nefrologii..
jenže na tom ultrazvuku, jsem už slyšelo od dost lidí, že to není směrodatný, že je lepší ta kontrastní látka nebo mykce ![]()
@Sarik12 no n eposlal nás jelikož říkal, že prý to zvládneme samy, ani v nemocnici jsme při zánětu ledvin nebyly, měla crp 155 ale mluvil s tou nefroložkou ke které jdeme a ona řekla, že je to zbytečný, že když nezvrací léky a jsou spolupracující rodiče tak že at nás nechá doma. no v tu chvíli jsme byla ráda, že nikam nemusíme ale zase si ted říkám, že kdyby jsme byli v nemocnici tak že by nás vyšetřili víc a věděli bychom co a jak ![]()
@Aty děkuji za rady… nejsem z prahy, ale máme to 60km a já v praze vyrůstala. jinak k té našínefroložce jedem do Hradce králové. tak počkám co u ní a uvidíme kdyžtak pak zkusím někam jinam… a můžu se zeptat když brala tak dlouhodobě antb tak ji kontrolovali zda ji zabírají?? totiž nám je po měsíci už musel změnit jelikož na ně už neměla citilivost, ale představa, že nám to tahle mění furt tak už zachvíli nemá co dávat snad ne? a můžu se uzaptat jak jste na to vy přišli??? měla malá zánět nebo proč ji poprvé vyšetřovali? moc díky Nikola
Ahoj Holky, tak jsme doma, tak doktorka super i sestra, nezažila jsme ještě tak příjemné doktory a tak super přístup k dětem!!! Jinka udělala jí ultrazvuk ten čistý, ale tím, že se to u nás pořád dokola opakuje, tak nám doporučila mikční vyšetření. tam jdeme příští týden ve čtvrtek a pak rovnou kní s výsledkem a bude se řešit co dál… jinak na tu mikci se prý mám připravit že bude brečet, že to ale nebolí, dělají to novorozeneckou cévkou (tou co dávají předčasn narozeným miminkům) vyprázdní ji močák, do zkumaky terou mám odnést na testy rovnou a pak ji napustí močák konstrastní látkou a na rntg budou sledovat zada se jí ta kontrastní látka nevrací z močáku do ledvin a budeme vědět diagnozu… když to bude čistý bez toho refluxu VUR tak bychom věděli, že jen jen náchylná k tomu, že se ji třeba dostanou bakterie ze zadečku do puipky, a když tam bude reflux tak do 3st dávají antb a zkousí se tato léčba a pak 4,5st nutná operace… takže velký verdikt bude příští týden ve čtvrtek… jinak ten den co půjdem ráno nasadit atb na 3 dny po 12h aby pokryli to cévkování, že to naruší že by se něco tam mohlo dostat a mohl by byt zánět… holky držtepalce at ještě ten týden vydržíme bez zánětu a at pak dopadnem jak nejlíp to půjde… posíláme pohlazení Nikola a Bára… a děkujeme všem kdo na nás mysleli!!!
@Nikolina21 nikol promiň, nevšimla jsem si, že ses pak ještě ptala,, jinak super, že už jste nějak pokročily a bude se dělat to mikční vyšetření a budu vám držet palce, aby byla jen náchylná ((-:
K atb. po 10ti měsících byla na sumetrolim rezistentní a dostala první zánět ledvin, poté, se střídal co čtrnáct dní sumetrolim s furantoinem až do operace v 15ti měsících, kdy jí předělávali močovody na jednu stranu. dcera má zdvojený ledvinový systém. levá ledvina neobsahuje jednu pánvičku, ale dvě, a tedy dva vývody do močového měchýře, oba vývody jí ústily skoro dole u „výpustě“ a moč se vracela zpět do ledviny. jeden ten močovod byl i hooodně rozšířený, takže ten se zužoval. část močáku má odstraněný, měla v něm neprodyšnou záklopku, z které se moč v prenatálním stavu nedostávala pryč, po porodu jí tu záklopku laparoskopicky provrtali, aby moč mohla volně odcházet, při operaci ten kus tedy odstranili. atb po operaci brala ještě rok, stále střídavě, po čtrnácti dnech. od té doby je bez obtíží, akorát náchylnější k zánětům močovodu, bakterie si k ní snáz nacházejí cestu, nebo spíš nacházely, už je jí šest a půl a tak rok a půl už nemá žádné pálení, sem tam opruzení, ale dobrý. zlepšilo se to, jak si umí pořádně utřít zadeček. je fakt, že se to učila až poslední půlrok. do té doby jsem jí čistila po wc já. ve školce pak měla větší problémy, učitelky nebyly zvyklé pětiletým dětem utírat po velké zadeček, ale měla dost často pálení a silné opruzeniny, že jí pak utíraly ony. jinak koupele v hypermanganu u nás byly na denním pořádku (((-: vada ledviny byla odhalena ve 20.tt na ultrazvuku. byla zvětšená právě tím městnáním moči, proč moč neodtéká, bylo zjištěno až po porodu, kde zjistili právě tu uzavřenou záklopku a musel být urychleně proveden laparoskopický zákrok, aby nezkolabovaly ledviny obě dvě. ted žádné omezení nemá, jen by měla pravidelně pít, což je problém, asi jako každý dítě, prostě pravidelně nepije ((-:
@Nikolina21 Můžu se zeptat jak jste nakonec dopadli? Naše malá (20m) měla poprvé bakterii v moči přes 2 měsíci a teď ji tam má znovu
Může to být náhoda, ale bojím se že to taky není jen tak..
Dobrý den, ráda bych tuto diskuzi oživila. Protože máme podobný problém. První zánět měla malá v listopadu 2012 v cca 7 měs., to byl zánět ledvin a skončily jsme v nemocnci. Od té doby je malá sledovaná na nefro, i na vyšetření na reflux byla. To nám dopadlo dobře. Pak dlouho klid až do dalšího roku, taky tak nějak na podzim. To jsem chytla včas a dostaly jsme ATB na doma. No a letos začátkem léta už jsme byly 1× v nemocnici (opět zánět ledvin), teď na konci srpna zase zánět a ATB na doma a teď po cca 14ti dnech máme opět zánět a ATB. Už to vždycky poznám po čuchu a hned letím se vzorkem, takže se to vždy chytne včas.
Malá má plínku jen na noc jinak si chodí sama. Každé ráno ji umývám po noci v plínce. Zadeček utírám já, to zavolá, že kadí. Na toto už jsem opravdu pes a umývám důkladně. Oblékám přiměřeně, podle počasí. Někdy možná i spíš víc než je potřeba, ale rozhodně ne míň. Dáváme Uroval preventivně. Jsem z toho už opravdu zoufalá. Hlavně se bojím, že z těch antibiotik bude mít úplně zničenou imunitu, i když do ní tlačím ovoce a zeleninu jak jen to jde.
Nemáte někdo nějaký typ, co ještě by se dalo udělat pro to, aby se to zlepšilo? Má 2,5 roku a za sebou 5 zánětů ![]()
Jako naše Lucka, začala jsem na radu homeopatičky dávat od Energy Renol na ledviny a močové cesty a máme od té doby klid. Teď je to už třetí rok a za rok nás mají vyředit z nefrologie a to máme zjištění reflux I. stupně.
@d3niiiska zopakovala bych to vysetreni na reflux, v jinem zarizeni u jineho doktora
jen tak bez priciny to nevznika. Nekdy vznika reflux jen pri moceni, v klidu ne.