Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já nejsem lékař, takže to asi nedokážu přesně vysvětlit. Tak znovu: při prvním těhotenství bylo vše v pořádku až do 16tt kdy ji z krve zjistili, že něco není v pořádku, poslali na UZ s tím, že plod nejspíš neprospívá, na podrobném UZ zjistili, že velikost plodu neodpovídá stáří, což je samozřejmě variabilní, protože den početí se nedá přesně určit. Na tomto UZ však přidjou i na to, že se velké kosti (stehení a pažní) vyvýjejí nesymetricky. A tak je to pokaždé. Snad je to trochu srozumitelné. od toho 15 tt se plod prakticky přestane vyvýjet.
@Niloé píše:
Já nejsem lékař, takže to asi nedokážu přesně vysvětlit. Tak znovu: při prvním těhotenství bylo vše v pořádku až do 16tt kdy ji z krve zjistili, že něco není v pořádku, poslali na UZ s tím, že plod nejspíš neprospívá, na podrobném UZ zjistili, že velikost plodu neodpovídá stáří, což je samozřejmě variabilní, protože den početí se nedá přesně určit. Na tomto UZ však přidjou i na to, že se velké kosti (stehení a pažní) vyvýjejí nesymetricky. A tak je to pokaždé. Snad je to trochu srozumitelné. od toho 15 tt se plod prakticky přestane vyvýjet.
Tak ono cim je vetsi miminko tak uz se pak spatne meri delka rukou a nohou apod. po 20tt se mimco uz snad ani nemeri, pac je tam vselijak zkroucene, ze to uz ani nejde
mozna blby dotaz, ale uziva kamaradka kyselinu listovou? ono to mozna problemu nezabrani, ale co kdyz…
@tamata Taky mi to přijde divné. Anomálie délky kostí jsou u mnoha syndromů, že by neudělali ani plodovku? Ani genetický rozbor plodu, pokud se to pořád opakuje? ![]()
Oni nerozhodují hned, dělají ji vždy UZ opakovaně, ale ten plod se od toho 15-16tt již nevyvíjí. Vždy je to stejné.
@Hanka79 Na to bych moc nesázela, pokud je to genetika, tak to ani listovka asi nezachrání. Spíš forma asistované reprodukce. To by ale museli vědět, co v embryích hledat. ![]()
@jajul píše:
@Hanka79 Na to bych moc nesázela, pokud je to genetika, tak to ani listovka asi nezachrání. Spíš forma asistované reprodukce. To by ale museli vědět, co v embryích hledat.
No jo no, jen jsem se optala
ona zakladatelka mezi tim napsala, ze genetika u mimca je taky ok…tak to je zahada nad zahadu ![]()
@Niloé Na tu plodovku mela mozna jit…viz toto:
Mezi další důvody k doporučení amniocentézy patří opakované potraty v anamnéze, výskyt vrozené vývojové vady v rodině nebo narození dítěte s vrozenou vývojovou vadou, případně dědičným onemocněním v předchozím těhotenství.
Jinak drzim kamaradce pesti, aby priste stesti pralo a miminko donosila krasne a zdrave
![]()
@Niloé píše:
Genetiku plodu dělali taky a nic.
A na tom plodu shledali co…že bylo nějak nemocné nebo bylo naprosto v pořádku?
Já teda netuším, jaké jsou jejich možnosti při pitvě tak malého plodu, ale logicky si říkám, že by mohli nějakou vadu najít, pokud skutečně byla.
Jsem asi natvrdloň, ale nechápu to…kamarádka byla vždy kolem 15. týdně na UTZ, kde se zjistilo, že miminko je v růstu o cca dva týdny meší a kvůli tomu ji 4× hnali na přerušení?
já měla při prvním těhu též rozdílné hodnoty stehenní kosti a obvodu bříška, ale po UTZ za další měsíc bylo vidět, že mimi povyrostlo. Narodil se v pořádku a zdravý.
Jinak byla miminka v pořádku?
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.