Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky, v diskuzi jsem nenašla, co jsem hledala proto prosím o bližší informace. Máme tříletého syna.. v roce a půl začal ze dne na den šilhat… po vyšetření očního lékaře mu byly dány brýle.. jezdíme do Centra zrakových vad v Motole…má dioptrie 6+ a 6.5+…je dalekozraký. Dnes jsme byli na kontrole a byla nám doporučena operace šilhavosti. Přes brýle má již prý správné postavení očí, ale když je sundá, očka mu ujíždí kolem dokola.. prý je operace šilhavosti jediné řešení a po té se mu prý lépe upraví i dioptrie.. Na předop. vyšetření jsme objednáni na květen, ale operace samotná je prý většinou až do roka.Pan doktor říkal že je to běžná operace, že se nemusím bát.. můžete mi prosím popsat jak operace probíhá, jak náročné je donutit dítko nechat si zavázané oči. Náš malej bojuje i při nasazení okluzoru u terapeutky… nyní máme okluzor střídavě na brýle také dávat…
Operace byla dopuručena k Mudr. Malecha v Motole… znáte ho, máte zkušenosti? Budu vám velmi vděčná za jakoukoli pomoc, informaci, popis. MOc děkuji. Můžete psát i do SZ. Dr. také říkal že operace je právě v tomto věku vhodná… bojím se protože malej fakt řve… děkuji za veškeré informace. Nedokážu si totiž ani představit že bude mít syn ač třeba za rok čtyřletý zavázaný oči celý den.. je plačtivej.. a když bude plakat budou ho oči asi ještě víc bolet nebo pálit.. opravdu nemám představu do čeho jdu a ikdyž mi to v květnu přiblíží snad dr. Malecha, tak bych ráda měla více informací od vás. Moc děkuji. ![]()
Kdyz sem tam lezela s malou ja, byl tam chlapecek asi dvoulety prave na operaci silhani. Po operaci plakal jako vsechnybostatni deti po jinych operacich, pak usnul a odpoledne uz si hral v hernicce. Oko maji zavazane do rana, kdy se jim naplast sundava. Pokud si to strhavaji, sestricka jim zavaze celou hlavu.
Jinak dite uspi a tak za hodinu ho mas zpet, zakrok samotny trva tak okolo 30 minut.
Děkuji za odpověď.. situaci kdy sestra zaváže celou hlavu mi přijde pro malé dítko docela hrozný… pročítala jsem diskuzi tady na podobné téma a tam psali že po domluvě se sestrou je možné obvaz sundat jen se musí dát pozor aby to dítko si do očí nesahalo, ale asi to nebylo v MOtole.
Dokážu si živě představit svého syna, že si na oči sahat bude, nebo když mu domluvím možná ne, ale je malý, nepochopí to… ale kdyby měl mít zavázanou celou hlavičku tak bude plakat než se tím unaví… což asi pro oči není vhodné.. no zvládli to menší dítka tak budeme muset taky, jen se prostě bojím.. přece jen je to zákrok docela velkej. Oči má malej jen jedny… KDyby tu bylo více maminek s bližsími informacemi či radami, budu velmi vděčná. Děkuji.
@janicka
Tak celou hlavickou myslim jen vlasovou cast a to oko. Jenze to lepe drzi a tak si to ditko nestrhne, ale urcite to neni nijak hrozne. Vypada pak trosku jak zizka ![]()
Jo, děkuji, ale našemu malýmu chce doktor nechat operovat obě očka naráz a toho se právě bojím. kdyby mohl na jedno vidět, tak by to asi šlo, ale takhle si to neumím představit. MOžná předbíhám, na předoperač. vyšetření jdeme v květnu ale lékař který to doporučil doporučuje operovat obě očka naráz.. i kvůli stresu… je to prý lepší.. proto mé obavy, že Martík nic neuvidí, ani mě a on je docela závislej…ještě se zeptám, můžou být v Motole na pokoji maminky s dětmi? našla jsem tady diskuzi že v roce 2010 to možné nebylo..
A pomohla operace očiček proti šilhání vám hned napoprvé? a jsou rizika, jako že se špatně něco udělá aby se mu zrak spíš nezhoršil? moc děkuji..
@janicka
Aha, tak obe naraz sou v tomhle blbe no, uvidis, co ti reknou v tom kvetnu ![]()
Maminky s detma tam byt muzou bez lroblemu, maji tam na to 4 dvouluzaky ![]()
My nebyli na silhani, ale na necem jinem, ale vedle na pokoji byl chlapecek se silhanim, delali teda jen jedno oko a vse bylo stejne jako u nas. Ale rizika ci jestli staci jedna operace to nevim
My byli s mladším synem na operaci šilhání loni (ne tedy v Motole, byli jsme ve Vinohradské), v době operaci mu byly necelé dva roky. Operovali mu obě oči, když ho probrali plakal, než ho donesli ke mě..jak věděl, že jsem u něj, tak se uklidnil. Prospal skoro celý den, pak v podvečer se probral a byl vzhůru..Očička si přelepená nechal a to jsem se toho dost bála, ale nechal si to vysvětlit a vydržel to..víc než to mu vadila obvázaná ruka s kanylou, ale i to nakonec překonal:-)
Ráno mu to sundali a šli jsme domu.
Operace mu pomohla uplně neuvěřitelně. Oči mu ujížděly opravdu hodně a teď je má krásně „rovné“,všichni vždycky jen žasnou jak mu to parádně spravili:-)
Já byla ted v 33 letech na operaci šilhání jendoho oka a oko mám dobré operace se povedla. maminky dejte děti na operace co nejdříve at se to s nimi nevleče celý život jako semnou.
byla tam semnou samé děti některé měly i obě očička zároven operované a jen náplast a druhý den už sundané. většinou stačí prý jedna operace a pokud je šilhání ruzdné nahoru dolu a nebo doleva a doprava prostě oboji tak dvě operace.
ale výsledky stojí za to.
Holky, docela jste mě uklidnily. Dnes nám paní doktorka u mé dvouleté dcery sdělila, že když nezaberou okluzorky a brýle a šilhání se nezlepší, v dubnu se domluvíme na operaci.
Můj problém je hlavně ten, že v květnu mám rodit a malá je mamánek a beze mě bude vyřízená. A při kojení mimina bych tam s ní asi těžko mohla ležet…
Tak buďto to bude hned a budu to muset zmáknout, nebo až dokojím ![]()
@Lauřík00 oni dost u nas operuji děti až předškolniho věku aby to na školu měly zahojene tak si ymslim že až dokojiš nebo třeba az rok to zkusit domluvit tu operaci. dětí na to chodí hodně a co jsem ted viděla v očni škole tek po operaci bezva někomu stači jedna operace někmu dvě mě stačila jedna.
@irca11
Irco, operaci se vůbec nebráníme. Jen chci být malé oporou a ne být v té době v šestinedělí
.
Myslím, že operace je rozumná. Malá stráví celé dopoledne cvičením s okluzorem. Teď v zimě je to jedno, ale v létě mi jí bylo líto. Chtěla už ven a musela malovat a hrát si doma ![]()
@janicka píše:
Ahoj maminky, v diskuzi jsem nenašla, co jsem hledala proto prosím o bližší informace. Máme tříletého syna.. v roce a půl začal ze dne na den šilhat… po vyšetření očního lékaře mu byly dány brýle.. jezdíme do Centra zrakových vad v Motole…má dioptrie 6+ a 6.5+…je dalekozraký. Dnes jsme byli na kontrole a byla nám doporučena operace šilhavosti. Přes brýle má již prý správné postavení očí, ale když je sundá, očka mu ujíždí kolem dokola.. prý je operace šilhavosti jediné řešení a po té se mu prý lépe upraví i dioptrie.. Na předop. vyšetření jsme objednáni na květen, ale operace samotná je prý většinou až do roka.Pan doktor říkal že je to běžná operace, že se nemusím bát.. můžete mi prosím popsat jak operace probíhá, jak náročné je donutit dítko nechat si zavázané oči. Náš malej bojuje i při nasazení okluzoru u terapeutky… nyní máme okluzor střídavě na brýle také dávat…
Operace byla dopuručena k Mudr. Malecha v Motole… znáte ho, máte zkušenosti? Budu vám velmi vděčná za jakoukoli pomoc, informaci, popis. MOc děkuji. Můžete psát i do SZ. Dr. také říkal že operace je právě v tomto věku vhodná… bojím se protože malej fakt řve… děkuji za veškeré informace. Nedokážu si totiž ani představit že bude mít syn ač třeba za rok čtyřletý zavázaný oči celý den.. je plačtivej.. a když bude plakat budou ho oči asi ještě víc bolet nebo pálit.. opravdu nemám představu do čeho jdu a ikdyž mi to v květnu přiblíží snad dr. Malecha, tak bych ráda měla více informací od vás. Moc děkuji.
Chtěla bych se zeptat zakladatelky, jak tenkrát dopadli? Byli jste na té operaci a jak to dítko snášelo? Čeká nás to samé v necelých 4 letech, také MOtol..
Popř.pokud máte ještě někdo další zkušenosti, prosím o info ![]()
@Anonymní píše:
Chtěla bych se zeptat zakladatelky, jak tenkrát dopadli? Byli jste na té operaci a jak to dítko snášelo? Čeká nás to samé v necelých 4 letech, také MOtol..Popř.pokud máte ještě někdo další zkušenosti, prosím o info
Dobrý den, ano na operaci šilhání jsme byli.. myslím že to po objednání vyšlo někdy na podzim… synovi tehdy byly necelé 4 roky a operovali mu obě očka.. nevím přesně již jak dlouho operace trvala ale syn snášel špatně stav po probuzení, protože měl zavázané obě oči a vlastně se vzbudil do tmy.. přivezli ho v postýlce větší… po probuzení jsem na něj mluvila ale i přesto to zvládal špatně protože neviděl a pořád si to chtěl strhávat.. nepomohli ani rady doktora a sestřiček když na něj mluvili..nakonec mu přes oči ovázali obvaz i kolem hlavy aby na to nemohl ale to pro něj bylo horší… měl je mít správně zavázané celý den.. ale nevydržel..měla jsem ho u sebe na posteli, pořád mu bránila, držela ruce.. když se mu podařilo usnout bylo to lepší, ale spinkal vždy chvilinku… a pak znovu.. nakonec mu sestřička odlepila jedno oko aby mě tedy viděl a pak to bylo lepší… myslím že mu i navečer nebo na noc očka mazali… a v noci si strhl i druhé obvazy z druhého oka takže to nešlo vydržet..takže jsme jen bojovali s obvazy.. druhý den už to bylo lepší, lepíky neměl.. tak si hrál… lékaři a sestry jsou tam nebo v té doby byly skvělý, úžasný, chápavý.. operace jako taková malému pomohla.. oči mu utáhly do správné polohy a od té doby nešilhal ani jsme nepozorovali , že by mu očko ujelo.. jezdili jsme pak ještě 2 roky po té na kontrolu vždy k lékaři, který ho operoval a vše vpořádku.. šilhavosti jsme se zbavili, ale oční vady jiné prozatím ne… nyní má malý (9let
) 5 a 5 apůl dioptrií ,ale má binokulární poruchu a to je zase něco jiného… snad jsem trošku pomohla…
Moc děkuji za informace, já mám právě velký strach z toho, jak to bude po probuzení snášet… Jdeme za měsíc a už ted mám šílený nervy. Dali mu něco před zákrokem na oblbnutí? Mohla jste s ním až k sálu? A po operaci byl na JIPce nebo hned na pokoji? Omlouvám se za tolik dotazů, ale jste pro mne jediná opora a zdroj informací…
Bojím se, že mu bude po narkoze špatně…, že si ty obvazy strhne, že se operace nepodaří… Šilhá hodně, směrem dovnitř, k tomu krátkozrakost cca -1dioptrie, toho se už nezbaví, ale doufám, že šilhání ano..
Máme nástup den předem ráno, nevíte, zda musím s ním být celou dobu na oddělení nebo můžeme i jinam se jít projít? Asi budou dělat spoustu vyšetření před operací že?
A bolely ho očka potom dlouho? Chodili jste nějak na oční cvičení?
Ufff, moc děkuju ![]()