Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, ve středu mám jít na hystereskopii. Chtěla jsem si vzít 1 den dovolené a ve čtvrtek normálně do práce. Zaměstnavatel prská. Jak to jde vyřešit jinak, abych si nemusela brát neschopenku? Existuje něco jako jednodenní omluvenka?
Náhradní volno si také vzít nemůžu. Budu ráda za radu. Děkuji.
No, máš nárok na půl dne u lékaře. Ale je to jen půl dne… JInak mě nic nenapadá. A proč proboha prská… ![]()
Tak bych se na to vyprdla a vzala si jí, pokud ti jí podepíšou. Buď jeden den dovolené nebo týden marodní ( třeba ) …
Co je pro ně lepší?!
lenous píše:
No, máš nárok na půl dne u lékaře. Ale je to jen půl dne… JInak mě nic nenapadá. A proč proboha prská…
Máš nárok na dobu nezbytně nutnou, v zákoníku práce to nikde není omezeno na půl dne. Takže pokud budeš mít vypsanou propustku a zdravotnické zařízení ti potvrdí, žes tam byla nevím od 8 do 15, tak nemůže říct nic.
j.a.n.i1 píše:lenous píše:Máš nárok na dobu nezbytně nutnou, v zákoníku práce to nikde není omezeno na půl dne. Takže pokud budeš mít vypsanou propustku a zdravotnické zařízení ti potvrdí, žes tam byla nevím od 8 do 15, tak nemůže říct nic.
No, máš nárok na půl dne u lékaře. Ale je to jen půl dne… JInak mě nic nenapadá. A proč proboha prská…
Jani, někde jsem četla, že je to na dobu nezbytně nutnou - nejdéle však 4 hod. Tak já nevím. Pokusím se je ukecat. Chtěla jsem jít ještě ten den do práce, ale jelikož budu přecejen po narkoze, tak by se mi mohlo udělat šoufl. A to, jak je znám, by mi tam nachystali 100% na přeskládání primalexy, takže bych krvácela jak koza.
lemaz píše:j.a.n.i1 píše:Jani, někde jsem četla, že je to na dobu nezbytně nutnou - nejdéle však 4 hod. Tak já nevím. Pokusím se je ukecat. Chtěla jsem jít ještě ten den do práce, ale jelikož budu přecejen po narkoze, tak by se mi mohlo udělat šoufl. A to, jak je znám, by mi tam nachystali 100% na přeskládání primalexy, takže bych krvácela jak koza.lenous píše:Máš nárok na dobu nezbytně nutnou, v zákoníku práce to nikde není omezeno na půl dne. Takže pokud budeš mít vypsanou propustku a zdravotnické zařízení ti potvrdí, žes tam byla nevím od 8 do 15, tak nemůže říct nic.
Základ je v zákoníku práce:
§ 199
(1) Nemůže-li zaměstnanec konat práci pro jiné důležité osobní překážky v práci týkající se jeho osoby, než jsou uvedeny v § 191, je zaměstnavatel povinen poskytnout mu nejméně ve stanoveném rozsahu pracovní volno a ve stanovených případech i náhradu mzdy nebo platu podle odstavce 2. Náhrada mzdy nebo platu se poskytne ve výši průměrného výdělku.
(2) Vláda stanoví nařízením okruh překážek v práci podle odstavce 1, rozsah pracovního volna, případy, ve kterých se poskytuje náhrada mzdy nebo platu, včetně případného spolurozhodování odborové organizace o vyslání zaměstnanců na pohřeb spoluzaměstnance, a to i vůči zaměstnancům, kteří nepracují na pracovištích zaměstnavatele, ale podle dohodnutých podmínek pro něj vykonávají práce v pracovní době, kterou si sami rozvrhují (§ 317).
Nařízení vlády č. 590/2006 Sb.
1. Vyšetření nebo ošetření
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).
Po narkoze bych tam určitě nelezla… a nešlo by se tam zastavit ráno… vím, že je to blbost, ale u nás měli „dobrý pocit“ když se tam člověk ráno objevil, třeba jen na hodinu a pak jel k lékaři… asi aby ostatní nezáviděli, jestli není celý den někde na chatě…
Tak já díky nutné návštěvě u lékaře,přišla o práci.
Propustku,nebo dovču mi odmítli dát,já tam musela a dr.mi napsala neschopenku,to bylo v pátek a v pondělí už byl ve schránce vytýkací dopis.
no tak řeknu vám že takoví zaměstnavatelé jsou pěkní idioti!! Hazardovat se zdravím se nevyplácí, zvlášť když má každý jen jedno! Prostě když musim k dr. a nahlásim to předem, tak mi přeci nemůže bránit. A neplacený volno by dovolil?
Ahoj holky, tak mi kývli na 4 hod lékař a na 4 hod náhradního volna, ale musím si nadělat celých 8 hod.
Tož takhle to u nás chodí. Hlavně, že můžu jít.
To jsou vyděrači:-( asi ti nic jiného nezbude, než to tak brát (když jde člověku o práci, že..), ale košér to vůbec není. J.a.n.i. má pravdu.