Operační výzkum - předmět na VŠ

900
16.4.12 13:50

Operační výzkum - VŠ

Chtěla jsem se zeptat, zda-li je tu někdo, kdo absolvoval tento předmět. Máme k předmětu nevyhovující skripta, na netu skoro nic není a pořád se mi vrací seminární práce pro chybu: Špatné zdůvodnění řešení analýzy zdrojů a vůbec netuším proč. Zkusím sem dát to zdůvodnění:

V časovém intervalu 4-5 došlo k překročení limitu zdrojů o 1 osobu u činností
I (3,5), G (3,6),
D (4,7), F (3,12).
Nejvhodnějším řešením je posunutí činnosti E (3,15) – nároky na zdroje 3 osoby – o 2 dny
v rámci nezávislé rezervy, tj. z časového intervalu 3-7 na časový interval 5-9. Další možností by byl
posun činnosti G (3,6) – nároky na zdroje 1 osoba – v rámci rezervy celkové. Činnosti D (4,7) a F
(3,12) není možné, z důvodu vazby na stavbu, posunovat ani v rámci rezerv.
Možnosti pro řešení přečerpání zdrojů: využitím rezerv v pořadí Rn, Rv, Rc, povoláním dodatečných zdrojů, změnou zadávacích podmínek.

Rezervy u činnosti E jsou všechny 15 dní (Rv i Rn i Rc. Činnost G má rezervy: Rn=0,Rv=0,Rc=3.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
teresa20
16.4.12 13:55

Ahoj, tak operační výzkum jsem absolvovala před několika roky na ZCU, hodně jsem asi zapomněla, páč tomu co píšeš absolutně nerozumím :oops: :oops: Byla jsem na tyhle předměty tupá. Ale skripta ZČU bych někde ještě vyhrabala, kdybys potřebovala ;)

• Citovat
  • Upravit
17359
16.4.12 14:00

neskusala si to hladat pod inym nazvom. neviem, co vsetko tam je, ale toto s cinnostami, zdrojmi a rezervami- cpm/cost analyza a podobne sme preberali aj na projektovom manazmente.

a pri zbeznom precitani by som povedala, ze ide o chybu v optimalizacii :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
16.4.12 14:09

No hoodně dávno jsem tenhle předmět absolvovala. Mohla bys sem hodit celé zadání? Řešit to takhle - to je skoro jak detektivka. :think:
A čím jsi to řešila? CPM, PERT, taky děláte tyhle diagramy, nebo už zas něco nového? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
16.4.12 14:12

Je to metoda CPM. Graf jsem nejde hodit, to jsem zkoušela, vyleze z toho nesmysl. Zkusím nějak ofotit z obrazovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
16.4.12 14:27

histogram

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
16.4.12 14:49

rezervy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
16.4.12 15:12
@sorka77 píše:
Chtěla jsem se zeptat, zda-li je tu někdo, kdo absolvoval tento předmět. Máme k předmětu nevyhovující skripta, na netu skoro nic není a pořád se mi vrací seminární práce pro chybu: Špatné zdůvodnění řešení analýzy zdrojů a vůbec netuším proč. Zkusím sem dát to zdůvodnění:

V časovém intervalu 4-5 došlo k překročení limitu zdrojů o 1 osobu u činností
I (3,5), G (3,6),
D (4,7), F (3,12).
Nejvhodnějším řešením je posunutí činnosti E (3,15) – nároky na zdroje 3 osoby – o 2 dny
v rámci nezávislé rezervy , tj. z časového intervalu 3-7 na časový interval 5-9. Další možností by byl
posun činnosti G (3,6) – nároky na zdroje 1 osoba – v rámci rezervy celkové. Činnosti D (4,7) a F
(3,12) není možné, z důvodu vazby na stavbu, posunovat ani v rámci rezerv.
Možnosti pro řešení přečerpání zdrojů: využitím rezerv v pořadí Rn, Rv, Rc, povoláním dodatečných zdrojů, změnou zadávacích podmínek.

Rezervy u činnosti E jsou všechny 15 dní (Rv i Rn i Rc. Činnost G má rezervy: Rn=0,Rv=0,Rc=3.

Opravila jsem jen toto, původně jsem tam měla z rezervy volné (podle lineárního diagramu, kde jiné rezervy zobrazené nejsou) - myslíte, že myslela třeba jen toto? Já už fakt nevím, a protože ze mě dělá pořád debila, tak nemám moc odvahu jí to poslat. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
16.4.12 15:12
@sorka77 píše:
rezervy

A tenhle diagram jste dostali jako zadání, nebo jsi ho sestavovala sama? Já byla zvyklá na zadání aspoň v tabulce tzn. činnost, doba trvání, návaznost - to by nebylo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
16.4.12 15:13

A nie je problem skor v tom prekroceni limitov? nebola dana maximalna rezerva na jeden den?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
16.4.12 15:14

To je mnou sestavené, ale tam chyba není. Je jen v tom slovním vyjádření. Přestal mi PC komunikovat s telefonem :cert: :cert: Tak už mi sem nejde vložit foto.

Popis činnosti Navazující činnosti Doba trvání (dny) Nároky na zdroje
A Dovoz panelů RD B, C 1 3
B Montáž hrubé stavby D, E, F, G, I 2 3
C Jeřáb D 3 1
D Střecha, krovy, plechy, okapy Q 3 3
E Fasáda S 4 3
F Stavba komínu O 2 2
G Voda, kanalizace (+ zkoušky, revize) H 3 1
H Topení (+tlak. zkoušky) J 3 1
I Elektrika (+ revize) M 2 1
J Obklady K 3 1
K Plovoucí podlahy, dlažby L, O, P 3 3
L Sanita koupelny R 2 2
M Tapety N 3 2
N Malba J 4 1
O Montáž krbových kamen (+ revize) R 1 1
P Montáž kuchyňské linky R 1 2
Q Montáž hromosvodu (+ revize) S 1 1
R Dokončovací práce, úklid S 2 3
S Předání RD investorovi - 1 1

Tady je alespoň rozhozená tabulka :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
16.4.12 15:18

@soldi
Ne, naštěstí nebyla. Měli jsme si určit sami o 1 časovou jednotku menší, než to vyjde. Aby jsme měli co řešit. Zadání je k tomuto jen stavba RD. (min. 17 činností) jinak nic. Jestli Vás nic nenapadne, tak jí to zkusím poslat, třeba jí jde opravdu jen o ten druh rezervy. U ní člověk nikdy neví :cert: Bojují s ní všichni, není to jen můj případ, každý to dělá na xkrát. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
16.4.12 15:37

@sorka77 v rezervach sa moc nevyznam, tie sme brali len povrchne, ale mozem Ti napisat vzorce a poucky co k nim mam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
16.4.12 15:43

@soldi
Díky, ty jsou také dobře, v tom to není.
Přesně její slova "V analyze zdroju mate spatne zduvodneni- reseni. " Takže rezervy, grafy a vše je v pořádku, jen to slovní vyjádření se jí nelíbí.
No nic, počkám do zítra, jestli mě nebo někoho něco nenapadne a pak jí to zase pošlu, max. mi napíše, že je to zase blbě 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
16.4.12 15:45

@sorka77 jasne, chapem. len to sa tazko sudi, to by trebalo vidiet celu pracu. takto Ti neostava nic ine, len ist stylom pokus omyl :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze