Operační výzkum - předmět na VŠ
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Operační výzkum - VŠ
Chtěla jsem se zeptat, zda-li je tu někdo, kdo absolvoval tento předmět. Máme k předmětu nevyhovující skripta, na netu skoro nic není a pořád se mi vrací seminární práce pro chybu: Špatné zdůvodnění řešení analýzy zdrojů a vůbec netuším proč. Zkusím sem dát to zdůvodnění:
V časovém intervalu 4-5 došlo k překročení limitu zdrojů o 1 osobu u činností
I (3,5), G (3,6),
D (4,7), F (3,12).
Nejvhodnějším řešením je posunutí činnosti E (3,15) – nároky na zdroje 3 osoby – o 2 dny
v rámci nezávislé rezervy, tj. z časového intervalu 3-7 na časový interval 5-9. Další možností by byl
posun činnosti G (3,6) – nároky na zdroje 1 osoba – v rámci rezervy celkové. Činnosti D (4,7) a F
(3,12) není možné, z důvodu vazby na stavbu, posunovat ani v rámci rezerv.
Možnosti pro řešení přečerpání zdrojů: využitím rezerv v pořadí Rn, Rv, Rc, povoláním dodatečných zdrojů, změnou zadávacích podmínek.
Rezervy u činnosti E jsou všechny 15 dní (Rv i Rn i Rc. Činnost G má rezervy: Rn=0,Rv=0,Rc=3.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, tak operační výzkum jsem absolvovala před několika roky na ZCU, hodně jsem asi zapomněla, páč tomu co píšeš absolutně nerozumím
Byla jsem na tyhle předměty tupá. Ale skripta ZČU bych někde ještě vyhrabala, kdybys potřebovala ![]()
- Citovat
- Upravit
neskusala si to hladat pod inym nazvom. neviem, co vsetko tam je, ale toto s cinnostami, zdrojmi a rezervami- cpm/cost analyza a podobne sme preberali aj na projektovom manazmente.
a pri zbeznom precitani by som povedala, ze ide o chybu v optimalizacii ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No hoodně dávno jsem tenhle předmět absolvovala. Mohla bys sem hodit celé zadání? Řešit to takhle - to je skoro jak detektivka. ![]()
A čím jsi to řešila? CPM, PERT, taky děláte tyhle diagramy, nebo už zas něco nového? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to metoda CPM. Graf jsem nejde hodit, to jsem zkoušela, vyleze z toho nesmysl. Zkusím nějak ofotit z obrazovky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sorka77 píše:
Chtěla jsem se zeptat, zda-li je tu někdo, kdo absolvoval tento předmět. Máme k předmětu nevyhovující skripta, na netu skoro nic není a pořád se mi vrací seminární práce pro chybu: Špatné zdůvodnění řešení analýzy zdrojů a vůbec netuším proč. Zkusím sem dát to zdůvodnění:V časovém intervalu 4-5 došlo k překročení limitu zdrojů o 1 osobu u činností
Rezervy u činnosti E jsou všechny 15 dní (Rv i Rn i Rc. Činnost G má rezervy: Rn=0,Rv=0,Rc=3.
I (3,5), G (3,6),
D (4,7), F (3,12).
Nejvhodnějším řešením je posunutí činnosti E (3,15) – nároky na zdroje 3 osoby – o 2 dny
v rámci nezávislé rezervy , tj. z časového intervalu 3-7 na časový interval 5-9. Další možností by byl
posun činnosti G (3,6) – nároky na zdroje 1 osoba – v rámci rezervy celkové. Činnosti D (4,7) a F
(3,12) není možné, z důvodu vazby na stavbu, posunovat ani v rámci rezerv.
Možnosti pro řešení přečerpání zdrojů: využitím rezerv v pořadí Rn, Rv, Rc, povoláním dodatečných zdrojů, změnou zadávacích podmínek.
Opravila jsem jen toto, původně jsem tam měla z rezervy volné (podle lineárního diagramu, kde jiné rezervy zobrazené nejsou) - myslíte, že myslela třeba jen toto? Já už fakt nevím, a protože ze mě dělá pořád debila, tak nemám moc odvahu jí to poslat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sorka77 píše:
rezervy
A tenhle diagram jste dostali jako zadání, nebo jsi ho sestavovala sama? Já byla zvyklá na zadání aspoň v tabulce tzn. činnost, doba trvání, návaznost - to by nebylo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A nie je problem skor v tom prekroceni limitov? nebola dana maximalna rezerva na jeden den?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je mnou sestavené, ale tam chyba není. Je jen v tom slovním vyjádření. Přestal mi PC komunikovat s telefonem
Tak už mi sem nejde vložit foto.
Popis činnosti Navazující činnosti Doba trvání (dny) Nároky na zdroje
A Dovoz panelů RD B, C 1 3
B Montáž hrubé stavby D, E, F, G, I 2 3
C Jeřáb D 3 1
D Střecha, krovy, plechy, okapy Q 3 3
E Fasáda S 4 3
F Stavba komínu O 2 2
G Voda, kanalizace (+ zkoušky, revize) H 3 1
H Topení (+tlak. zkoušky) J 3 1
I Elektrika (+ revize) M 2 1
J Obklady K 3 1
K Plovoucí podlahy, dlažby L, O, P 3 3
L Sanita koupelny R 2 2
M Tapety N 3 2
N Malba J 4 1
O Montáž krbových kamen (+ revize) R 1 1
P Montáž kuchyňské linky R 1 2
Q Montáž hromosvodu (+ revize) S 1 1
R Dokončovací práce, úklid S 2 3
S Předání RD investorovi - 1 1
Tady je alespoň rozhozená tabulka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@soldi
Ne, naštěstí nebyla. Měli jsme si určit sami o 1 časovou jednotku menší, než to vyjde. Aby jsme měli co řešit. Zadání je k tomuto jen stavba RD. (min. 17 činností) jinak nic. Jestli Vás nic nenapadne, tak jí to zkusím poslat, třeba jí jde opravdu jen o ten druh rezervy. U ní člověk nikdy neví
Bojují s ní všichni, není to jen můj případ, každý to dělá na xkrát. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sorka77 v rezervach sa moc nevyznam, tie sme brali len povrchne, ale mozem Ti napisat vzorce a poucky co k nim mam.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@soldi
Díky, ty jsou také dobře, v tom to není.
Přesně její slova "V analyze zdroju mate spatne zduvodneni- reseni. " Takže rezervy, grafy a vše je v pořádku, jen to slovní vyjádření se jí nelíbí.
No nic, počkám do zítra, jestli mě nebo někoho něco nenapadne a pak jí to zase pošlu, max. mi napíše, že je to zase blbě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sorka77 jasne, chapem. len to sa tazko sudi, to by trebalo vidiet celu pracu. takto Ti neostava nic ine, len ist stylom pokus omyl ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit