Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Potřebuji radu, možná jenom trochu utěšit…Už od své puberty mám problémy s nepřicházející menstruací..Měla jsem „to“ tak jednou za půl roku, někdy i dýl..Před tím než se mi podařilo neplánovaně otěhotnět (za což jsem teda nesmírně ráda) jsem měsíčky neměla rok..:( Teď jsem 10měsíců po porodu a dostala jsem to asi 3× v době kdy jsem kojila, teď už zase 3 měsíce nic…Vím, že po porodu trvá než se cyklus zase upraví a tím se taky utěšuju, ale nevím jestli to bude i můj případ.. Samozřejmě, že jsem to řešila i s gynekologem, teda zatím jen před otěhotněním…
NIkdy dřív mi to ani tolik nevadilo, tak nevím proč najednou z toho dělám takovou vědu.
.Máte někdo podobný problém??
Ahoj, nedělej z toho vědu, ja nemenstruovala jednou rok, pravidelná menstruace je něco pro mě jako scifi. A dítě jsem měla poprvé, co jsme to zkusili. V životě je spousta věci k nervování, ale tohle rozhodně ne. Neřeš to. A nenech do sebe rvát kvůli pravidelnosti hormony. K čemu? Zaručí ti menstruace jako hodinky snadnost početí, ne!
@anomis05 Vim, ze zeny často nementruuji, když mají stresy nebo při zmene zivotniho prostředí - dlouhodoby pobyt v zahranici. Nejsem lekar, ale u tebe to vypada na nizkou hladinu hormonu, takze se ti menstr. nespusti každý mesic.. pokud ti to ted opravdu moc vadi, tak si nechej udelat testy na hladiny hormonu a nechej si zjistit, proc to takhle mas. Kamaradka nemenstruovala, protože mela ashermanuv syndrom, ale to asi nebude tvůj pripad.
Mě najednou strašně vrtá, proč to tak mám.. Nemám stres, žádná změna prostředí, hladinu hormonů mi doktorka kontrolovala
Mimichodem do jaké doby by se měl cyklus po porodu upravit??
@anomis05 Záleží jestli kojíš, já kojila a až tak v tom 7.či 8.měs. jsem kojila hodně málo a poprvé jsem to měla asi tak 9 měsíců po porodu. Ale hodně maminek to má už měsíc po porodu a to kojí plně a jiným se to vrací nepravidelně.. je to těžké porovnávat..
Nemám ten problém.
Ale myslím si, že ani ty nemáš žádný problém, prostě jsi jednou z mizivého procenta žen, které menstruují jen jednou nebo několikrát do roka - narazila jsem na to v odborných lékařských knížkách a je to zcela normální. Tělo tak prostě funguje, je tak nastavené od přírody. Problém je až, když si žena přeje otěhotnět, lékaři jí musí pomoci nepřirozenými zásahy do jejího těla.
Přirovnala bych to krkolomně k tomu, že někdo není ani pravák, ani levák, ale má obě ruce šikovné(taky malé procento, ale je to tak a nikdo s tím nic nenadělá).
U takových žen se ani po vyšetření nenajde žádný problém, nedá se s tím prostě nic dělat. Jejich tělo je tak biologicky nastavené.
@anomis05 píše:
Mě najednou strašně vrtá, proč to tak mám.. Nemám stres, žádná změna prostředí, hladinu hormonů mi doktorka kontrolovalaMimichodem do jaké doby by se měl cyklus po porodu upravit??
Mě se po všech třech porodech upravil cyklus po první proběhlé menstruaci, neměla jsem nikdy žádné nepravidelnosti, MS jsem dostala po prvním porodu po půl roce, po druhém porodu myslím po 4 měsících a po 3 porodu po 7 nebo 8 měsících, všechny děti jsem plně kojila, obě starší jsem kojila přes dva roky, otěhotněla jsem při kojení(na první pokus) a kojila jsem tandemově(obě naráz). Nejmladší roční pořád kojím. Takže hladina hormonů, kojení, nekojení, taky nemusí mít na pravidelnost vliv.
Vím, že nepíšu nic povzbudivého, ale pokud jsi byla vyšetřena a všechno OK, tak problém nikde nebude.
@anomis05 Já to tak mám taky odjakživa. Nekdy ji mam jednou za rok nekdy trikrat do roka. Az kdyz jsem doktorce rekla, ze chceme mimi, tak mi na srovnani napsala Proveru a ta mi to krasne upravila. Ale snazime se uz rok a pul a stejne nic
Az ted v cervenci jsem brala prasky na spozdeni kvuli dovce no a tenhle mesic uz jsem to zase nedostala…Meskam teda teprve asi 3 dny, tak si rikam, ze zas tam budu muset nabehnout a nebo ze by uz konecne tehu? Ale tomu uz neverim…To jsem uz vzdala, ze by to slo prirozenou cestou…
U nás to šlo bez léků i přes to, že jsem měla poslední menstruaci rok před otěhotněním
Dodnes nechápu, jelikož jsme miminko zatím neplánovali a spali spolu vždy s kondomem jen jednou bez a bylo:) ale byla to teda hooodně velká náhoda, že jsme se zrovna trefili do ovulace…Jsme za to ale strašně rádi, máme doma 10měsíčního:) Tak přeju, aby se to u Vás taky povedlo… Někdo psal, že prý není důležité jestli je menstruace, důležité je aby byla ovulace, ale tomu nerozumím, přece vždy musí po ovulaci přijít menstrace ne?? Takže pokud tomu dobře rozumím, tak já měla ovulaci po roce a zrovna ve chvíli kdy jsme to „riskli“.. asi osud…
Ahojky
Jdu si sem pro radu. Už 5 měsíc jsem nedostala menstruaci a začínám se děsit, vždy jsem to měla přesně na čas a někdy dokonce i na hodinu podle menstruačního kalendáře, nikdy jsem neměla zpoždění a tak začínám mít strach jestli je vše v pořádku.
Je mi 18 let a určitě být těhotná nemůžu.
Antikoncepci taky neberu.
Přemýšlela jsem že si koupím test plodnosti v lékárně tak jestli s tím má někdo zkušenost, nebo by mi mohl nějak poradit 😊 mám totiž velký strach z neplodnosti, miluji děti a kdybych je jednou já sama nemohla mít tak by mě to opravdu srazilo na kolena.
Předem děkuji za odpovědi