Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte, jak dlouho po otevření se můžou používat kapičky ophthalmo septonex? Jde o to, že dcerka má problémy s ucpnaným slzným kanálkem, měla antibiotické kapičky, díky kterým ji to přešlo, ale jako na potvoru jí dneska očičko zase hnisá a jelikož je všude zavřeno, nemůžu jít nic koupit. Mám kapky otevřené cca 7 týdnů, tak nevím, jsou ještě použitelné?
Ahoj Jani,
v lékárně mi vždycky říkají, že po otevření spotřebovat do 4 týdnů. Možná radši zkusit něco jinýho… ![]()
Co já vím, tak většina očních kapek (včetně borové vody) by měla být spotřebovaná do 28 dní po otevření. 7 týdnů se mi zdá fakt dost, zvlášť u malého dítěte.
Naše Anežka na to trpí od cca 3 měsíců dodnes a často pomůže jen vymýt očka vodou (nebo otřít čistou plenkou namočenou do čisté vody). Ve 3 měsících taky měla ATB kapičky, ale zabraly jen dočasně a nakonec jsme byly na proplachování kanálků. Pak byl hodně dlouho klid.
No radši to teda vyhodím, dnes budu omývat jen vodou a zítra už by měla být otevřená Hypernova, kde je lékárna, tak tam ráno zajedu..
Proplachováním nám taky doktorka hrozí.. ![]()
I kdyby k tomu proplachování došlo, tak to není nic extra příšerného. Mně na to teda Anežku odnesli někam vedle a přinesli totálně uřvanou, ale předtím jí kápli do očička něco na znecitlivění a prý to děti nebolí. Pláčou hlavně proto, že je přitom drží, aby se nemohli hnout. A Anežce to opravdu pomohlo. Kamarádka se synem, který měl podobný problém, v té době žila v zahraničí, kde se to neřeši první rok po narození, že prý to často samo odezní. Jemu to ale neodeznělo a pak musel na zákrok pod narkozou, což mi teda přijde horší, i když ta narkoza prý byla jen slabá (a nutná byla hlavně proto, že starší děti není jednoduché zafixovat tak, aby se při zákroku nepohnuli).
Ale přesto přeju, ať máte brzy klid, do rána to určitě počká.