Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den,
bydlíme ve starém domě bez zateplení a se starým kotlem a nedávno vláda vyhlásila program oprav dům po babičce.
Nikde jsem se moc nedocetl, jaké jsou vlastně kritéria, kdo na to má nárok a nemá, nemáte někdo zkušenosti? Musím rekonstrukci platit předem, nebo ne? Děkuji moc za odpovědi.
Tak zatím asi úplně kritéria upřesněná nebyla…pořád se o tom debatuje…co jsem zaslechla minule Hladíka, peníze bys měl dostat předem…podmínky máš třeba tady :
https://www.e15.cz/…-zadost-2023
@stefan76 píše:
Dobrý den,bydlíme ve starém domě bez zateplení a se starým kotlem a nedávno vláda vyhlásila program oprav dům po babičce.
Nikde jsem se moc nedocetl, jaké jsou vlastně kritéria, kdo na to má nárok a nemá, nemáte někdo zkušenosti? Musím rekonstrukci platit předem, nebo ne? Děkuji moc za odpovědi.
https://novazelenausporam.cz/dokument/3519 jsou zveřejněná, stačí si to jen přečíst ![]()
@stefan76 píše:
Já se v tom nevyznám, proto píšu tady..
Nevyznat se a odmítat si to přečíst jsou dvě rozdílné věci. Pokud si to přečteš a nebudeš něčemu rozumět, tak klidně zkusím poradit. Ale abych to tady přepisoval, jelikož se ti to nechce číst? No to zapoměň.
@stefan76 vždyť to tam má popsané i s příklady…tak jinak nevím jak to chceš vysvětlit.. ![]()
@stefan76 píše:
Já se v tom nevyznám, proto píšu tady..
Spíš se ti to vše nechce číst co? A raději by jsi to měl zde od někoho ve zkrácené verzi vypsané
![]()
@stefan76 píše:
Dobrý den,bydlíme ve starém domě bez zateplení a se starým kotlem a nedávno vláda vyhlásila program oprav dům po babičce.
Po zkušenostech se zelenou úsporou, jsme se z jakýchkoliv příspěvků státu už vyléčili.
V životě nikdy už nic od státu a raději vše z vlastní kapsy a našetřit si.
Kdybychom si rekonstrukci udělali podle sebe - menší tloušťku fasády, která by nám stačila a stačila by i k úspoře tepla a místo trojskla, dvojskla tak bychom ušetřili, ale to jsme nevěděli co děláme za blbost.
Tedy zelená úspora nám řekla, že k úspoře tepla musíme mít trojskla a zateplení dané tloušťky, hodně velká tloušťka (a to nemáme obyč polystyren, ale speciální fasádu, mít polystyren, tak máme tloušťku asi min. 70 cm
)
Tedy celková cena nás vyšla na 600 tisíc a ze zelené úspory se nám vrátilo 100 tisíc, tedy 500 tisíc šlo z naší kapsy.
Kdybychom si to udělali podle sebe (dvojskla a menší tloušťku fasády, která by stačila a pěkně navazovala na půlku domů a nebyl by zub na fasádě, stačilo by o 5 - 10 cm menší tloušťka)
Tak by nás to stálo 350 tisíc
To jsme bohužel zjistili až po, když jsme firmy poprosili o cenovou nabídku i na naše požadavky (kdybychom do toho mohli mluvit)
Hlavne se musis vejit do energ. stitku B a to nevidim vubec realne u takto stareho domu.
@Cenarius píše:
Nevyznat se a odmítat si to přečíst jsou dvě rozdílné věci. Pokud si to přečteš a nebudeš něčemu rozumět, tak klidně zkusím poradit. Ale abych to tady přepisoval, jelikož se ti to nechce číst? No to zapoměň.
Já bohužel věřím tomu, že tomu vůbec nerozumí a ty informace si prostě neumí najít. Dělám v „oboru“, ale na jiném oddělení a kolegů, co mají tohle na starost, je mi normálně líto. Spousta lidí ta pravidla opravdu vůbec nepobírá, dokonce pravidelně někdo vyvolává/píše na naše oddělení, které s tímhle vůbec nesouvisí, a dožadují se informací, protože si neumí ani najít správný kontakt. ![]()
@Anonymní píše:
Po zkušenostech se zelenou úsporou, jsme se z jakýchkoliv příspěvků státu už vyléčili.
V životě nikdy už nic od státu a raději vše z vlastní kapsy a našetřit si.Kdybychom si rekonstrukci udělali podle sebe - menší tloušťku fasády, která by nám stačila a stačila by i k úspoře tepla a místo trojskla, dvojskla tak bychom ušetřili, ale to jsme nevěděli co děláme za blbost.
Tedy zelená úspora nám řekla, že k úspoře tepla musíme mít trojskla a zateplení dané tloušťky, hodně velká tloušťka (a to nemáme obyč polystyren, ale speciální fasádu, mít polystyren, tak máme tloušťku asi min. 70 cm
Tedy celková cena nás vyšla na 600 tisíc a ze zelené úspory se nám vrátilo 100 tisíc, tedy 500 tisíc šlo z naší kapsy.)
Kdybychom si to udělali podle sebe (dvojskla a menší tloušťku fasády, která by stačila a pěkně navazovala na půlku domů a nebyl by zub na fasádě, stačilo by o 5 - 10 cm menší tloušťka)
To jsme bohužel zjistili až po, když jsme firmy poprosili o cenovou nabídku i na naše požadavky (kdybychom do toho mohli mluvit)
Tak ale to je rozdíl. Jelikož porovnáváš mnohem větší/lepší tepelnou úsporu s menší. Dvojska a trojskla jsou pořádný rozdíl. A u nich je ještě hlavní orientace domu a další věci.
@Livi92 píše:
Já bohužel věřím tomu, že tomu vůbec nerozumí a ty informace si prostě neumí najít. Dělám v „oboru“, ale na jiném oddělení a kolegů, co mají tohle na starost, je mi normálně líto. Spousta lidí ta pravidla opravdu vůbec nepobírá, dokonce pravidelně někdo vyvolává/píše na naše oddělení, které s tímhle vůbec nesouvisí, a dožadují se informací, protože si neumí ani najít správný kontakt.
To nechápu, však je to tam psaný jak pro naprostý idioty.
https://novazelenausporam.cz/oprav-dum/
Kdo může žádat
Vlastníci stávajícího domu využívaného k trvalému bydlení
Žadatelé musí být zletilé ekonomicky aktivní fyzické osoby
Žadatel ani další z členů jeho domácnosti nesmí vlastnit další dům k určený k bydlení, nebo byt, nebo podíl v bytovém družstvu
atd.
@Anonymní píše:
V životě nikdy už nic od státu a raději vše z vlastní kapsy a našetřit si.Kdybychom si rekonstrukci udělali podle sebe - menší tloušťku fasády, která by nám stačila a stačila by i k úspoře tepla a místo trojskla, dvojskla tak bychom ušetřili, ale to jsme nevěděli co děláme za blbost.
Tedy celková cena nás vyšla na 600 tisíc a ze zelené úspory se nám vrátilo 100 tisíc, tedy 500 tisíc šlo z naší kapsy.)
Tahle dotace je ale mnohem vyhodnejsi.
@Cenarius píše:
To nechápu, však je to tam psaný jak pro naprostý idioty.
https://novazelenausporam.cz/oprav-dum/Kdo může žádat
Vlastníci stávajícího domu využívaného k trvalému bydleníŽadatelé musí být zletilé ekonomicky aktivní fyzické osoby
Žadatel ani další z členů jeho domácnosti nesmí vlastnit další dům k určený k bydlení, nebo byt, nebo podíl v bytovém družstvu
atd.
A bohužel, pak ti přijde na konzultaci pán a hodinu mu vysvětluješ, že chatu, kde trvale nebydlí, si z toho opravdu opravovat nemůže. Plus kolikrát si tu informaci opravdu neumí najít. Jak říkám, já už měsíce marně přemýšlím, jak dojdou k tomu, že volají na moje číslo, které nikde u té výzvy nenajdeš. Jeden čas to byly klidně i 4 telefonáty za den.
I proto jsem silně skeptická k výrazné digitalizaci státní správy, když tohle vidím z první ruky.