Oprav dům po babičce

2
10.9.23 11:21

Oprav dům po babičce

Dobrý den,

bydlíme ve starém domě bez zateplení a se starým kotlem a nedávno vláda vyhlásila program oprav dům po babičce.

Nikde jsem se moc nedocetl, jaké jsou vlastně kritéria, kdo na to má nárok a nemá, nemáte někdo zkušenosti? Musím rekonstrukci platit předem, nebo ne? Děkuji moc za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
32125
10.9.23 11:40

Tak zatím asi úplně kritéria upřesněná nebyla…pořád se o tom debatuje…co jsem zaslechla minule Hladíka, peníze bys měl dostat předem…podmínky máš třeba tady :
 https://www.e15.cz/…-zadost-2023

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20899
10.9.23 11:45
@stefan76 píše:
Dobrý den,

bydlíme ve starém domě bez zateplení a se starým kotlem a nedávno vláda vyhlásila program oprav dům po babičce.

Nikde jsem se moc nedocetl, jaké jsou vlastně kritéria, kdo na to má nárok a nemá, nemáte někdo zkušenosti? Musím rekonstrukci platit předem, nebo ne? Děkuji moc za odpovědi.

https://novazelenausporam.cz/dokument/3519 jsou zveřejněná, stačí si to jen přečíst :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
10.9.23 11:48

Já se v tom nevyznám, proto píšu tady..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20899
10.9.23 11:52
@stefan76 píše:

Nevyznat se a odmítat si to přečíst jsou dvě rozdílné věci. Pokud si to přečteš a nebudeš něčemu rozumět, tak klidně zkusím poradit. Ale abych to tady přepisoval, jelikož se ti to nechce číst? No to zapoměň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32125
10.9.23 11:53

@stefan76 vždyť to tam má popsané i s příklady…tak jinak nevím jak to chceš vysvětlit.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4385
10.9.23 11:54
@stefan76 píše:

Spíš se ti to vše nechce číst co? A raději by jsi to měl zde od někoho ve zkrácené verzi vypsané :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.9.23 12:00
@stefan76 píše:
Dobrý den,

Po zkušenostech se zelenou úsporou, jsme se z jakýchkoliv příspěvků státu už vyléčili.
V životě nikdy už nic od státu a raději vše z vlastní kapsy a našetřit si.

Kdybychom si rekonstrukci udělali podle sebe - menší tloušťku fasády, která by nám stačila a stačila by i k úspoře tepla a místo trojskla, dvojskla tak bychom ušetřili, ale to jsme nevěděli co děláme za blbost.

Tedy zelená úspora nám řekla, že k úspoře tepla musíme mít trojskla a zateplení dané tloušťky, hodně velká tloušťka (a to nemáme obyč polystyren, ale speciální fasádu, mít polystyren, tak máme tloušťku asi min. 70 cm :mrgreen: )

Tedy celková cena nás vyšla na 600 tisíc a ze zelené úspory se nám vrátilo 100 tisíc, tedy 500 tisíc šlo z naší kapsy.
Kdybychom si to udělali podle sebe (dvojskla a menší tloušťku fasády, která by stačila a pěkně navazovala na půlku domů a nebyl by zub na fasádě, stačilo by o 5 - 10 cm menší tloušťka)
Tak by nás to stálo 350 tisíc
To jsme bohužel zjistili až po, když jsme firmy poprosili o cenovou nabídku i na naše požadavky (kdybychom do toho mohli mluvit)

• Citovat
  • Upravit
34322
10.9.23 12:06

Hlavne se musis vejit do energ. stitku B a to nevidim vubec realne u takto stareho domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2668
10.9.23 12:09
@Cenarius píše:
Nevyznat se a odmítat si to přečíst jsou dvě rozdílné věci. Pokud si to přečteš a nebudeš něčemu rozumět, tak klidně zkusím poradit. Ale abych to tady přepisoval, jelikož se ti to nechce číst? No to zapoměň.

Já bohužel věřím tomu, že tomu vůbec nerozumí a ty informace si prostě neumí najít. Dělám v „oboru“, ale na jiném oddělení a kolegů, co mají tohle na starost, je mi normálně líto. Spousta lidí ta pravidla opravdu vůbec nepobírá, dokonce pravidelně někdo vyvolává/píše na naše oddělení, které s tímhle vůbec nesouvisí, a dožadují se informací, protože si neumí ani najít správný kontakt. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20899
10.9.23 12:14
@Anonymní píše:
Po zkušenostech se zelenou úsporou, jsme se z jakýchkoliv příspěvků státu už vyléčili.

Kdybychom si rekonstrukci udělali podle sebe - menší tloušťku fasády, která by nám stačila a stačila by i k úspoře tepla a místo trojskla, dvojskla tak bychom ušetřili, ale to jsme nevěděli co děláme za blbost.

Tedy zelená úspora nám řekla, že k úspoře tepla musíme mít trojskla a zateplení dané tloušťky, hodně velká tloušťka (a to nemáme obyč polystyren, ale speciální fasádu, mít polystyren, tak máme tloušťku asi min. 70 cm :mrgreen: )

Tedy celková cena nás vyšla na 600 tisíc a ze zelené úspory se nám vrátilo 100 tisíc, tedy 500 tisíc šlo z naší kapsy.
Kdybychom si to udělali podle sebe (dvojskla a menší tloušťku fasády, která by stačila a pěkně navazovala na půlku domů a nebyl by zub na fasádě, stačilo by o 5 - 10 cm menší tloušťka)
To jsme bohužel zjistili až po, když jsme firmy poprosili o cenovou nabídku i na naše požadavky (kdybychom do toho mohli mluvit)

Tak ale to je rozdíl. Jelikož porovnáváš mnohem větší/lepší tepelnou úsporu s menší. Dvojska a trojskla jsou pořádný rozdíl. A u nich je ještě hlavní orientace domu a další věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20899
10.9.23 12:18
@Livi92 píše:
Já bohužel věřím tomu, že tomu vůbec nerozumí a ty informace si prostě neumí najít. Dělám v „oboru“, ale na jiném oddělení a kolegů, co mají tohle na starost, je mi normálně líto. Spousta lidí ta pravidla opravdu vůbec nepobírá, dokonce pravidelně někdo vyvolává/píše na naše oddělení, které s tímhle vůbec nesouvisí, a dožadují se informací, protože si neumí ani najít správný kontakt. :think:

To nechápu, však je to tam psaný jak pro naprostý idioty.
 https://novazelenausporam.cz/oprav-dum/

Kdo může žádat
Vlastníci stávajícího domu využívaného k trvalému bydlení

Žadatelé musí být zletilé ekonomicky aktivní fyzické osoby

Žadatel ani další z členů jeho domácnosti nesmí vlastnit další dům k určený k bydlení, nebo byt, nebo podíl v bytovém družstvu

atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
10.9.23 12:21

By me taky zajimalo, cemu presne nerozumis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
10.9.23 12:21
@Anonymní píše:

Tahle dotace je ale mnohem vyhodnejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2668
10.9.23 12:32
@Cenarius píše:
To nechápu, však je to tam psaný jak pro naprostý idioty.
 https://novazelenausporam.cz/oprav-dum/

Kdo může žádat
Vlastníci stávajícího domu využívaného k trvalému bydlení

Žadatelé musí být zletilé ekonomicky aktivní fyzické osoby

Žadatel ani další z členů jeho domácnosti nesmí vlastnit další dům k určený k bydlení, nebo byt, nebo podíl v bytovém družstvu

atd.

A bohužel, pak ti přijde na konzultaci pán a hodinu mu vysvětluješ, že chatu, kde trvale nebydlí, si z toho opravdu opravovat nemůže. Plus kolikrát si tu informaci opravdu neumí najít. Jak říkám, já už měsíce marně přemýšlím, jak dojdou k tomu, že volají na moje číslo, které nikde u té výzvy nenajdeš. Jeden čas to byly klidně i 4 telefonáty za den. :nevim: I proto jsem silně skeptická k výrazné digitalizaci státní správy, když tohle vidím z první ruky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel