Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Pokud tak reaguje na svoje kakání, tak by ti ani jednorázovka nepomohla, těch prvních 14 dní asi ještě málo kadil a tak se to neprojevilo… Klasickou opruzeninu jsem u dětí nikdy neměla, vždy jen podrážděné z agresivního kadění, ale vždy až u přikrmovaných dětí, u plně kojených spíš jen lehce zarudlé, když byli v plence třeba zapomenutí déle nepřebalení… Nevím, zkusila bych na tvém místě ty jednorázovky, třeba to nějak pomůže. Ještě se zamysli, v čem pereš, jestli to třeba nemůže být tím…
@ivuska.h právě jsem to doplnila - Persil a Lovela, ale jinde vyrážku nemá, tak jsem si říkala, že tím to asi není.. je to až v konečníčku, tak do kontaktu s tou plenou ani nepřijde.. ![]()
@Lizzi já bych řekla, že bude problém v těch látkovkách, zkusila bych je třeba na pár dní vyměnit za papírovky a uvidíš, jestli nastane nějaká změna. Ale co znám holky které látkují, tak s tímhle mají taky problémy, i když přebalují často ![]()
Netuším, jestli to může být z látkových plen, já se synem používala papírovky, ale na opravdu ošklivé opruzeniny nám po vyzkoušení všech možných mastí a krémů, které nezabíraly, pomohl až odvar z heřmánku. Omývala jsem heřmánkem a dávala obklady alespoň 5× denně a během 3 - 5 dnů byl klid. Opruzenina byla dlouhodobá a opravdu ošklivá, až do krve. Přeju ať se toho malý brzy zbaví!!!
Zkusila bych koupit jednorázovky, pár dnů dávat a uvidíš, co to udělá. Já takhle vyléčila opruzeniny prostřednímu, udělali se mu z látky na noc a nešlo se toho zaboha zbavit, jednoráz pomohl, jakmile bylo vše zahojené, tak jsme se vrátili na den k látce, na noc jednoráz a pohoda, zatím se opruzeniny nevrátili.
@alien21 heřmánek jsme taky používali, potírala jsem vždy při přebalování a nechala vyvětrat, ale nic.. každopádně díky za radu
@Gladys @Verca1989 Toník zatím pravidelně jí co tři hodiny i v noci, ale asi to zkusím tak jak píšete.. dáme papírovky a uvidíme. Už mě fakt nic jiného nenapadá. Jo ještě jsem teda slyšela otírat černým čajem, tak už mi chladne v hrnečku..
Taky bych myslela, že to chce zkusit jednorázovky - mně se nejvíc osvědčily biopleny od DM (jsou fakt prodyšné) a se Sudocremem. Popravdě bych kvůli látce nenechala miminko opruzené…
@Lizzi za zkoušku nic nedáš, třeba se mu to zlepší a pak se budeš moci vrátit k látkovým
černý čaj znám spíš na potničky a akné ale třeba to pomůže i na tohle ![]()
Já místo aviváže, kterou asi stejně nepoužíváš, dávám ocet, asi tak dvě polévkové lžíce až půl nádržky na aviáž, ale podle odhadu, jak mi ujede ruka. Mělo by to pomoct vyprat zbytek prášku a mírně vydezinfikovat prádlo. Držela bych se spíš té Lovely, Persil Sensitiv je i z vymáchaného prádla cítit, tak si myslím, že tam přeci jen něco zbyde. Ono je rozdíl, když má mimino na hrudi suché tričko a když si dítě načůrá do plen, jsou mokré, něco se z toho přeci jen může vylouhovat a je to ještě k tomu na tak citlivých místech.
Jinak dcera pokud byla zapruzená, tak byla zapruzená v látce (doma) jako v papíru (u babiček na delší návštěvě).
Mne se takhle osypal syn v papirovkach, tehdy pouze kojen. Pomohla az termalni voda ve spreji od Avene.pri kazdym prebalovani misto ubrousku posplichat zadek mineralkou, utrit, zas splichat, nechat vetrat a hotovo.
Mmch, konecnicek je dobrej vyraz ![]()
Mě se malý oprudil když mi „hladověl“. Neměla jsem výživný mlíko a tak chudák strádal. Nasadili jsme UM a vše se spravilo. Podruhé se oprudil když jsem vyměnila vodu z které dělám UM. Za 2 dny byl chudák úplně rudej a víc kadil (normálně kadí 1× za den). Nasadila jsem papírový plíny a ještě mu to zhoršila. Takže po 2 dnech útrap jsem ho svlékla, namočila prdelku v heřmánku, namazala sudokrémem a dala látkovku - bez svrchňáčků. Takhle jsem ho léčila celé jedno odpoledne a povedlo se
A samozřejmě jsem změnila vodu (jenže mi docela trvalo než mě napadlo že to je vodou, malý mi totiž i blbě spal a furt by papal, tak jsem sázela na spurt).
Zkusila bych papírovky, a změnu tvého jídelníčku.
@3sloni ocet taky používám do máchání..
@Black_Orchids o minerálce na zadeček jsem taky přemýšlela, ale jsem z Brna a voda tu je poměrně kvalitní. Taky jsme jednou dělali test - do jedné skleničky jsme nalili kojeneckou vodu a do druhé normální z kohoutku a nechali měsíc stát. Ve skleničce po kojenecké vodě byl hnusný zelený kal a smrdělo to, po vodě z kohoutku nebylo ve skleničce nic, takže vodě tady celkem věřím.
@Liduše já právě ze začátku neměla mlíko, tak jsme dokrmovali, teďka plně kojím a synáček přibírá 300g týdně, takže hladový není.. heřmánek i sudokrém jsem zkoušela a beze změny.. jídelníček nějak pozměním, bylo by asi dobré vysadit sladké, že? jinak kořeněné věci nejím..
@Lizzi ještě mě napadla buď Ondřejova mast nebo lanolin jako takový, třeba jestli jsi nemazala bradavky purelanem, tak lanolin je dobrý a poměrně dost zklidňuje kůži
Zdravím všechny maminky a prosím o radu: mám měsíčního chlapečka a trápí nás už téměř 14 dní opruzeniny na konečníčku. Používám látkové čtvercové a vícevrstvé pleny, nejdřív s PUL kalhotkami, nyní už jen vlňáčky a celulózové separačky. Kosmetiku máme Weledu, nyní mažeme Imazolem a Rybilkou (střídám to). Přebaluju před a po kojení, což je minimálně 16 plen denně, zadeček umývám, ubrousky nepoužívám, snažím se větrat bez plíny. Prášek na praní máme Persil Sensitiv a Lovelu, ale to asi nebude jádro pudla, protože jinde na těle vyrážku nemá.
Už jsme vyzkoušeli kde co - genciánku, Sudokrém, Bepanthen, Kalciovou mast, kojeneckou mast od Weledy ale nic nezabralo. Vždy se zahojily opruzeniny na zadečku, ale na konečníčku je to pořád. Moučnivku v pusince synáček nemá, takže infekci jsme vyloučili. Posílali jsme i stolici na rozbor, ale vše je prý OK. Opruzenina vypadá jako takové rudé ranky, jakoby strhlá kůže, ale krev neteče, synáčka to evidentně nebolí, ale vypadá to hrozně.
Můžete prosím poradit, pokud máte zkušennost? Už nevím, co mám dělat jinak.
Ještě jeden postřeh - prvních 14 dní jsme používali žluté Pampers Newborn a opruzený nebyl, taky jsem nekojila, rozkojila jsem se teprve před těmi 14 dny, myslíte, že to může být třeba agresivní stolice z mléka? Předtím, jak jsme používali papírovky, jsme dávali Nutrilon a opruzeniny nebyly. může to být mým jídelníčkem? Nebo se mám vrátit k papírovkám?
Děkuju za každou radu!
Příspěvek upraven 20.02.13 v 14:08