Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky ![]()
Vyznáte se někdo v orchidejích? Mám tu 3, z toho jedna krásně a bohatě kvete už 2roky - bez přestávky. Ale teď pozoruju, že jí začaly žloutnout listy? Nevíte, čím by to mohlo být?
Všechny tři jsou na stejném místě a jen tahle jedna to má ![]()
Děkujuuu ![]()
Tak tohle by mně tedy také zajímalo. Mám úplně stejný problém, květy jsou non-stop téměř tři roky… Kořenů moc nemá a neschnou ale listy začaly tak před 14 dny žloutnout.
Tak mně zůstal zelený jeden (zatím) a že by chtěly vyrazit nějaké nové to se říct nedá ![]()
Me tedy jednou za cas taky zezloutne list. Ale to je normalni, ze stary list odejde.
Driv se mi stavalo, ze jsem mela listy vroubkate- a to bylo spatnou zalivkou. Voda v orchideich nesmi stat ani nesmi byt dlouho nezalite.
Tak mně napadá jestli už to prostě kytička nemá za sebou odejdou listy pak dokvete a konec… ![]()
Jestli žloutne jeden-dva listy dole (ty poslední u hlíny/kůry), tak by to mělo být v pohodě a kytka prostě shazuje staré listy.
pozor ale, můžou žloutnout kvůli přemokření - kořeny nesmí stát ve vodě.
kdyby měla sucho, tak listy začnou vadnout, ale ne žloutnout!!!
(to platí pro většinu pokojovek… z mokra začnou průsvitnět nebo žloutnout listy a člověk je dobije tím, že je ještě víc zaleje…listy suchem nejdřív vadnou)
Čau, no, taky mám ten samý problém. Jedna mi kvete druhý rok opravdu nonstop a má už poslední dva listy a taky žlutý
sousedka mi říkala(je to nadšenec do kytek) že když orchidej kvete tak nenahazuje na listy. No a já ji přemokřenou teda rozhodně nemám a kořeny ty co jsou v květináči(zelené, pěkné) ty co čučí ven tak jsou seschlé, hnědé
Ale kytka kvete jak prdlá(momentálně má 18 obrovských květů)
Máma je má taky a teď jak svítí slunko, musíu nich zatahovat žaluzie, protože jak pere sluníčko do oken, tak se jí ty listy pálí.
Jinak hnojit a hnojit, prý nejlépe slupkou od banánu naloženou ve vodě. ![]()
@janet9 nene kořeny jsou OK.. taky jsem si původně myslela, že jen nějaký list odejde, ale teď jsou žluté spodní všechny a horní 2 jsou zelené
Vroubkované listy má, zrovna tahle jedna. A jak zalíváš ty?
@Uju mně za celou dpbu co ji mám kvete nonstop a i nové listy rostly ![]()
Tak mě napadá, nemůže to být horkem???
Ale proč by to zase měla jen ta jedna?
@atominnka No, já na okně nemám zas tak velké horko
je to okno sice na jih, ale cca 4m před ním je zeď druhého baráku a mohutný živý plot, takže žádnou „vypejkačku“ tam nemají
Jinak mě teda od té doby co kvete tak opravdu žádný list nenarostl(možná jeden)
@Paradise Jak s tou slupkou, jako nechat ji tam vyhnít a udělat nějaký „lák“ a tím zalýt???
@atominnka Ty jo, no to by se mi teda fakt hodilo. Ta moje za týden(tipuju to tak) nebude mít ani jeden ![]()
@Uju no tý mojí zbývají 2, co jsou zelené celé
Chjooo a zrovna tahle tak krásně kvete