Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobrý den, obracím se na vás, protože už jsem fakt nešťastná a přemýšlím o změně gynekologadlouhou dobu řeším to, že mám problém s pravidelnou MS po porodu. Hodně nepravidelný cyklus…nejdříve mi bylo řečeno, ze po porodu je to normální, ze se to srovná, bohužel nesrovnalo. Synovi jsou už 2 roky a chtěli by jsme ještě jedno miminko. Bohužel mi bylo jasne, ze přes nepravidelný cyklus to jentak nepůjde. Gynekolog mi v září píchl vyvolavacku. Menstruace se dostavila, ale řekl mi ať přijdu za 14 dni. Když jsem přišla tak mi řekl ze jsem vlastně měla přijít až za rok..říkám, ze co když nedostanu zase menstruaci a nebudu ani tehotna? Tak to budeme řešit odberama. Samozřejmě jsem ji nedostala a tak mě poslal na odběr štítné žlázy a cukrovky. Vše mam v pořádku…řekl mi, ze mam nízký progesteron, jestli nedostanu menstruaci do prosince tak napiseme nějaké prášky. Dnes mu volám, přičemž zjistím, ze otravuju, jestli nemůžu dostat nějaké ty prášky, když se snažíme o dítě a mam to takový jaký mam…jenže mi napsal Orgametril a tam jasne píšou ze se nemá používat při snaze o početí. Jasne, ze mi chce zpravidelnit menstruaci. Ale to neexistuje nic jinyho, co obsahuje mě chybějící progesteron a navodi ovulku? Tu ani nevím jak a kdy mam, jestli vůbec.., jelikož se semnou ten gynekolog bavit moc nechce…předem dekuju všem za odpovědi a rady🥺
Píšete že máte málo progesteronu, nepíšete nic o estrogenu. Protože množství estrogenu a vzájemný poměr s progesteronem jsou ta důležitá data. Ty by měly být v určitém vzájemném poměru a ve správných „dávkách“ během cyklu. Ale i informace o nedostatku progesteronu vlastně svědčí o estrogenové dominanci. Pokud nemáte jiné zdravotní problémy, můžete progesteron podpořit kontryhelen, drmkem, pupalkovým olejem… Byliny podporující progesteron je vhodné brát od ovulace po menstruaci, nejvýše do konce menstruace. Pokud nevíte, kdy máte ovulaci, počítejte prostředek mezi začátkem jedné a začátkem druhé menstruace, prostě uprostřed cyklu. pokud jsou rozdílné, začněte prostě 15. den od tačátku menstruace a berte dva týdny. Vřele doporučuji knihy Doba jedová 4 hormony a Přírodní hormonální léčba. Na doplnění progesteronu je nejúčinnější progesteron krém - viz jmenované knihy, zkuste vyhledat na internetu, není to nic levného, ale funguje, je třeba dodržovat „mazací kalendář“ pro ženy s cyklem. Lékař vám může podat syntetický progestin to je vlastně i ten orgametril - který váš problém s hormonální disbalancí nevyřeší, pouze zamaskuje a dál naruší hormonální rovnováhu, protože je to s prominutím systetický, tělu nevlastní „sajrajt“. Trochu mi unikají odběry na štítnou žlázu a cukrovku, protože oba problémy stejně může způsobit disbalance pohlavních hormonů konkrétně nadbytek estrogenu, tedy rozumný by byl odběr na zjištění hladin pohlavních hormonů progesteronu, estrogenu, případně kortizolu a DHEA.
@LadaSva jsem moc rada, že se v tom evidentně vyznáte a dokážete mi to vysvětlit více a lépe, než můj gynekolog, protože jak říkám, nevím o svém stavu vlastně nic. Žádný hormonální profil mi nedělal, pouze krevní testy na tu stitnou žlázu a cukrovku ( na internetu jsem se docetla, ze i to muže zapříčinit nepravidelný cyklus) ale na nic jiného mi odběry nedělal. Když jsem volala na výsledky tak řekl, že to dopadlo dobre a jediný co, tak mám nízký progesteron. je pro mě dulezita i ovulace stejně jako menstruace, jenže jeho přístup ze mi bylo opravdu řečeno, ze otravuju a nerespektování toho, ze chceme miminko mě tak zklamalo….celkove jsem z toho nešťastná..dekuju vám moc. Co jsem zkoušela byly gynex kapky, u kterých jsem zpozorovala časté růžové spineni, nebo občasný výtok s nitkami krve, ovšem gynekolog mi na to řekl to, ze je to normální😞
@Anonymní píše:
@LadaSva jsem moc rada, že se v tom evidentně vyznáte a dokážete mi to vysvětlit více a lépe, než můj gynekolog, protože jak říkám, nevím o svém stavu vlastně nic. Žádný hormonální profil mi nedělal, pouze krevní testy na tu stitnou žlázu a cukrovku ( na internetu jsem se docetla, ze i to muže zapříčinit nepravidelný cyklus) ale na nic jiného mi odběry nedělal. Když jsem volala na výsledky tak řekl, že to dopadlo dobre a jediný co, tak mám nízký progesteron. je pro mě dulezita i ovulace stejně jako menstruace, jenže jeho přístup ze mi bylo opravdu řečeno, ze otravuju a nerespektování toho, ze chceme miminko mě tak zklamalo….celkove jsem z toho nešťastná..dekuju vám moc. Co jsem zkoušela byly gynex kapky, u kterých jsem zpozorovala časté růžové spineni, nebo občasný výtok s nitkami krve, ovšem gynekolog mi na to řekl to, ze je to normální😞
Ono je tospíš obráceně, disbalance pohlavních hormonů způsobuje neplodnost, způsobuje nepravidelný či vynechaný cyklus a dále problémy se štítnou žlázou a s inzulinovou rezistencí. Gynex je spíš pro drobné dorovnání disharmonie a spíš asi na menopauzu. Skutečně nevím a nemám s ním zkušenosti a osobně se spíše zaměřuji na problémy menopauzálních žen a žen po odstranění dělohy a vaječníků, ale to mě vlastně přivedlo k hormonální problematice jako takové. Každopádně si myslím, že je u vás nejlepší začít hormonálním rozborem a pokud vám ho nebude chtít udělat lékař, je možné jako samoplátce a potom nejlépe ze slin, který má větší výpovědní hodnotu. Vyjde to řádově na 2 500,–. Pokud budete mít jistotu, kde je s hormony problém, pak se to dá určitě řešit. Ale samozřejmě si můžete nechat udělat rozbor i z krve, pokud ho budete platit jako samoplátce, vyjde vás to zhruba stejně, pokud by vám ho napsal doktor, jde to na pojišťovnu. Odběr je nejlépe dělat 22 den cyklu. No a na základě výsledků se vše dá řešit alternativní cestou. To, že váš doktor ví, že máte nízký progesteron, by pro něho, jakožto vystudovaného odborníka mělo být signálem, že je problém, že je něco špatně, protože třeba proto, že neovulujete, netvoří se vám dostatek progesteronu, protože žluté tělísko po opuštění vajíčka začne produkovat progesteron. Protože progesteron je ten hormon, který připravuje dělohu pro uhnízdění vajíčka a ten hormon, který udržuje plod. Protože - viz graf - pokud se vajíčko neoplodní, hladina progesteronu klesá a dojde k menstruaci. Tedy za mě, začněte nějakým testem na hladiny hormonů. Pokud se vám potvrdí estrogenová dominance, tedy nadbytek estrogenu a nedosatatek progesteronu, je možné alternativní cestou doplnit progesteron a potlačit estrogen.
Dobrý den, obracím se na vás, protože už jsem fakt nešťastná a přemýšlím o změně gynekologa
dlouhou dobu řeším to, že mám problém s pravidelnou MS po porodu. Hodně nepravidelný cyklus…nejdříve mi bylo řečeno, ze po porodu je to normální, ze se to srovná, bohužel nesrovnalo. Synovi jsou už 2 roky a chtěli by jsme ještě jedno miminko. Bohužel mi bylo jasne, ze přes nepravidelný cyklus to jentak nepůjde. Gynekolog mi v září píchl vyvolavacku. Menstruace se dostavila, ale řekl mi ať přijdu za 14 dni. Když jsem přišla tak mi řekl ze jsem vlastně měla přijít až za rok..říkám, ze co když nedostanu zase menstruaci a nebudu ani tehotna? Tak to budeme řešit odberama. Samozřejmě jsem ji nedostala a tak mě poslal na odběr štítné žlázy a cukrovky. Vše mam v pořádku…řekl mi, ze mam nízký progesteron, jestli nedostanu menstruaci do prosince tak napiseme nějaké prášky. Dnes mu volám, přičemž zjistím, ze otravuju, jestli nemůžu dostat nějaké ty prášky, když se snažíme o dítě a mam to takový jaký mam…jenže mi napsal Orgametril a tam jasne píšou ze se nemá používat při snaze o početí. Jasne, ze mi chce zpravidelnit menstruaci. Ale to neexistuje nic jinyho, co obsahuje mě chybějící progesteron a navodi ovulku? Tu ani nevím jak a kdy mam, jestli vůbec.., jelikož se semnou ten gynekolog bavit moc nechce…předem dekuju všem za odpovědi a rady🥺