Osoba pečující o dítě a brigáda

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
24.1.23 10:33

Osoba pečující o dítě a brigáda

Ahoj všem, potřebuji radu, protože v tuto chvíli netuším, jak přesně postupovat, tak by se mi hodila čerstvá zkušenost někoho, kdo řešil totéž.
Jsem momentálně doma na neplaceném volnu a jsem na pojišťovně vedená jako osoba pečující o dítě do 4 let. Dostala jsem pěknou pracovní nabídku dělat zatím na DPČ pro jednu firmu s možným výhledem na HPP. Teď ale k mě otázce. Jelikož vím, že jako osoba pečující o dítě si mohu přivydělat jen do pár tisíc, což bych rozhodně překročila, tak teď nevím, jak to, co nejlépe řešit. :nevim: Poradil by někdo?
Jinak ještě doplním, že jsem nenastoupila pod skončení RD zpět do práce z důvodu stěhování do nového města, kde mi nevzali dítě do školky a také se snažíme do druhé dítě, takže jsem si řekla, že budu teď doma a pak mi bude mateřská navazovat, ale teď když přišla tahle nabídka, tak nevím, jak to nejlépe řešit dál, takže budu ráda za každou radu. Díky :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5165
24.1.23 10:40

Pokud jsi vedena na ZP jako osoba pečující, je jediná podmínka, že dítě bude chodit do školky jen dopoledne - 4h denně. Vydělat si můžeš kolik chceš, to omezeno není. Pokud, ale vyděláš na DPČ více jak 2500,– měsíčně, tak už se z toho odvádí ZP/SP a pak už není být potřeba vedená jako osoba pečující - resp. to jen v případě, že si ten měsíc nevyděláš nic, ale to by jsi musela každý měsíc hlásit a oni měnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101424
24.1.23 11:05
@Anik6 píše:
Pokud jsi vedena na ZP jako osoba pečující, je jediná podmínka, že dítě bude chodit do školky jen dopoledne - 4h denně. Vydělat si můžeš kolik chceš, to omezeno není. Pokud, ale vyděláš na DPČ více jak 2500,– měsíčně, tak už se z toho odvádí ZP/SP a pak už není být potřeba vedená jako osoba pečující - resp. to jen v případě, že si ten měsíc nevyděláš nic, ale to by jsi musela každý měsíc hlásit a oni měnit.

Je potreba byt vedena jako osoba pecujici, aby nemusela doplacet zdravotní do minimální mzdy. A jinak limit u dpc pro sociální a zdravotní jsou 4000,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.23 11:27
@j.a.n.i1 píše:
Je potreba byt vedena jako osoba pecujici, aby nemusela doplacet zdravotní do minimální mzdy. A jinak limit u dpc pro sociální a zdravotní jsou 4000,–

Dobře a je potřeba to na pojišťovně nějak hlásit nebo o to se postará zaměstnavatele, u kterému budu mít práci na DPČ

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.1.23 11:28
@Anik6 píše:
Pokud jsi vedena na ZP jako osoba pečující, je jediná podmínka, že dítě bude chodit do školky jen dopoledne - 4h denně. Vydělat si můžeš kolik chceš, to omezeno není. Pokud, ale vyděláš na DPČ více jak 2500,– měsíčně, tak už se z toho odvádí ZP/SP a pak už není být potřeba vedená jako osoba pečující - resp. to jen v případě, že si ten měsíc nevyděláš nic, ale to by jsi musela každý měsíc hlásit a oni měnit.

Jojo to vím, ono by to také byly jen na 4 hodiny denně, takže v tom je to v pohodě, ale nevěděla jsem, jak to s tou pojišťovnou :nevim: je nutné to tam potom hlásit, že mám jako brigádu nebo to pak udělá ten zaměstnavatel?

• Citovat
  • Upravit
101424
24.1.23 11:40
@Anonymní píše:
Dobře a je potřeba to na pojišťovně nějak hlásit nebo o to se postará zaměstnavatele, u kterému budu mít práci na DPČ

Zaměstnavatel, ty mu fodej čestné prohlášení, ze pecujes o dite a ze to dite nechodi do skolky na dele jak 4 hodiny denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
24.1.23 12:20
@j.a.n.i1 píše:
Zaměstnavatel, ty mu fodej čestné prohlášení, ze pecujes o dite a ze to dite nechodi do skolky na dele jak 4 hodiny denně.

Jani já mám taky dotaz, jak to je u DPP a péče o dítě do 7 let?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101424
24.1.23 13:55
@welovefashion píše:
Jani já mám taky dotaz, jak to je u DPP a péče o dítě do 7 let?

V jakem smyslu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.23 14:01

@j.a.n.i1 takže pokud to správně chápu, tak nemusím vlastně nic jen donese potvrzení osoby pečující…, předat budoucímu zaměstnavateli a nedávat dítě do školky na déle než 4 hodiny

• Citovat
  • Upravit
101424
24.1.23 14:13

Jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.23 14:14

@j.a.n.i1 děkuji :palec:

• Citovat
  • Upravit
7228
24.1.23 15:03
@j.a.n.i1 píše:
V jakem smyslu?

No když má někdo DPP, tak si může vydělat za měsíc kolik chce a zdravotní a sociální platit nemusí, když pečuje o dítě do 7 let? Někde jsem četla, že tam je hranice 10 tisíc, ale ty to znáš určitě lépe…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101424
24.1.23 16:21
@welovefashion píše:
No když má někdo DPP, tak si může vydělat za měsíc kolik chce a zdravotní a sociální platit nemusí, když pečuje o dítě do 7 let? Někde jsem četla, že tam je hranice 10 tisíc, ale ty to znáš určitě lépe…

Ta hranice pro něj normálně platí, pouze pokud si vydělá víc jak 10 000,– a méně jak minimální mzdu, tak zas nemusí doplácet zdravotní do minimální mzdy, ale od 10 000,– se mu normálně sociální a zdravotní srazí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
24.1.23 20:21

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227
24.1.23 23:37

Dobrý večer, mám také dotaz. Dcera teď v lednu oslavila 4 roky.Od září chodí do školky na 4 hodiny denně, byla tam tedy párkrát, je se mnou doma, když nechce do školky. Pečují oni celý den jen já, jsem doma, manžel chodí do práce. Teď chci zajít na zdravotní pojišťovnu, jako osoba pečující o dítě do 7 let věku. Mám sice tři děti ve věku do 15 let, nejstarší dcera má 12 let. No zajímá mě jestli dopoledne když je nejmladší dcera ve školce si mohu přivýdělávat jako OSVČ, odpoledne už ne, to mám všechny děti doma, jen to dopoledne ty čtyři hodiny? Chtěla bych si zase obnovit činnost a hlavně nevím jestli se mi to rychlé rozjede, neměla bych jak platit sociální a zdravotní…Děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat