Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Měla bych dotaz na alergiky…
Přítel je silný alergik, začalo mu to astmatem pak na prach že sena a pelyněk tyhle alergie jsou v pohodě…
Jenže postupem času začal mít potravinový.
Veškeré ořechy, ovoce peckoviny, jablka hrušky, jahody, maliny a v poslední době i banán vše jen v syrovém stavu… Na toto přijde reakce svědění v ústech a v krku..
Ale ten hlavní problém je, že občas přijde reakce, kdy tyto potraviny nejí a přijde hodně silná 2 do roka tak ale předtím ji 3 roky neměl…
Začne to otokem víček, rýma, špatný dýchání-astma, silná kopřivka, zimnice průjem a zvracení… Naposledy až to zvracení zastavilo celou reakci…podle popisu mi to přijde jako anafaliticky šok. Samozřejmě má na to léky a injekci ale doteď vše negativní nevíme co mu to vyvolává… Trošku si myslíme jestli to nemůže souviset třeba, že nejde pár dní na velkou, je řidič autobusu a má s tím občas problém ale myslím si, že ne..
Jde mi o to, že on i já se toho bojíme, tyhle reakce jsou z nenadani a je to vše rychlé…
Nemáte někdo zkušenost???
Muze to mit souvislost, potravinove alergeny se muzou hromadit ve streve…zkuste kuru Enterosgelem, omezuje vstrebavani alergenu a muze zmirnit alergicke reakce.
Takto silnou reakci musi neco vyvolat. Nezbyva vam asi nic jineho nez opravdu vystopovat co reakci vyvolalo… Mam stejne potravinove alergie, radim dat si pozor jeste i na bylinky… Me alergolozka rekla ze bych nemela vubec jist cerstvou zeleninou, ani tu co muzu, ze pro jistotu alespon sparit horkou vodou… Taky me napada, bacha na pyl,! ten se muze dostat i na potraviny ktere muze, treba rajcata ze zahradky apod… Take pozor na mozne stopove mnozstvi v potravinach a na slavne „muze obsahovat“, ktere najdeme temer vsude…
@Martari
Doktorka mu říkala, že má zkřížené alergie.. Taky je paradox, že lék co by mu mohl pomoc není od půlky minulého roku v ČR k dostání…