OSVČ a PPM, vyplatí se?

13
30.6.20 08:49

OSVČ a PPM, vyplatí se?

Ahoj holky podnikatelky,
moc vás prosím o radu/vlastní zkušenost.
Jako OSVČ si platím minimální nemocenské pojištění a mám nárok na PPM (mateřskou dovolenou). Tj. 28 týdnů bych pobírala necelé 4 tisíce Kč, než bych zažádala o rodičovský příspěvěk.
Vyplatí se mi to vůbec nebo by bylo lepší živnost přerušit a jít třeba 3 měsíce před porodem na Úřad práce a brát podporu? :think: Řešila jste to tak některá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37120
30.6.20 09:00

Počítej, že to tady schytas. Tak si plať víc ať máš víc peněz na mateřské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
30.6.20 09:08

@JancaS84 No, úřednice na Úřadu práce s tím problém vůbec nemají, že to tak dělá hodně těhotných.. A zálohy na nemocenské se počítají z výše záloh na sociální pojištění.
Takže vyšší nemocenská se nevyplatí. S penězi zacházeli jako s přeplatkem a do základu mi nic nepočítali. Následně je vrátili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66859
30.6.20 09:11

Ppm neni materska dovolena, to jsou penize. Nejlepsi variantou by bylo nechat se nekde zamestnat a ppm by se pak pocitala z prijmu ze zamestnani.
Podporu v nezamestnanosti bys pravdepodobne mela vyssi nez soucasnou ppm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
30.6.20 09:29

Mně účetní spočítala, že nemocenská se nevyplatí prakticky na nic, ani na nemoc. Takže ja si prachy šetřila bokem a po porodu rovnou žádala o rodičák (počítej s tím, ze se to táhne). Ale ja teda v pohodě bpracovala až do porodu i po něm. A kolik by byla ta podpora, taky nic moc, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
30.6.20 09:41

@Ba-stet No, ta se nějak vypočítává, když jsem byla jako OSVČ před 2 lety, tak jsem první měsíc dostala 5 tisíc Kč a kus, další měsíc 4 tisíce a takhle se to postupně snižovalo..Přijde mi prostě výhodnější jít třeba na 3 měsíce na ÚP a pak hned na rodičák :nevim:
Protože na zimu moc kšeftů nemám a taky budu asi ráda, že jsem ráda..

Příspěvek upraven 30.06.20 v 09:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66859
30.6.20 09:42

@Ba-stet mas rodicak vyreseny, nebo ji desitka porad korinky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
30.6.20 10:21

@matkabagristy Uz mam podano!!! Pry to zacne chodit, jeste než nastoupí do školky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66859
30.6.20 10:22
@Ba-stet píše:
@matkabagristy Uz mam podano!!! Pry to zacne chodit, jeste než nastoupí do školky :palec:

tak slava

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
30.6.20 10:38

@Lupka20 noto asi jo. Ja popravde ani nevím, kolik je podpora. Ale ta by asi skoncila porodem, ne? O rodicak se zada po porodu a trva to tak mesic, nez to vyridej (u mě pět :) ) a pak az ten další přijde… A uz jsi těhotná? To zamestnani by ted bylo nejvýhodnější a nejjednodušší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
30.6.20 10:47

@Ba-stet Ano, což to je mi jasné, že skončí porodem, to by mi nevadilo :)
Jsem ve 4. měsíci, termín mám na 24. 12. :)
Do zaměstnání nemohu, živím se převážně jako svatební fotografka a termínů i ostatních focení mám až až do září :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13739
30.6.20 10:53
@Lupka20 píše:
@Ba-stet Ano, což to je mi jasné, že skončí porodem, to by mi nevadilo :)
Jsem ve 4. měsíci, termín mám na 24. 12. :)
Do zaměstnání nemohu, živím se převážně jako svatební fotografka a termínů i ostatních focení mám až až do září :)

Být tebou, dodělala bych asi sezónní kšefty a pak se těch pár měsíců do porodu přihlásila na pracák. Aspoň ti půjde podpora, není to sice žádná sláva, ale lepší, než nic…po porodu na rodičovskou a při té si můžeš neomezeně přivydělat, takže jakmile ti začne sezóna, budeš moci fungovat, pokud budeš chtít. Pokud bys nastoupila na PPM, při jejím pobírání pracovat jako OSVČ nesmíš. Snad nekecám :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
30.6.20 11:13

@lenajs Přesně tak, právě, že bych nesměla. Nepřijde mi PPM ani trochu výhodou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
30.6.20 11:28

@Lupka20 Aha, tak když je to takhle, je pracák asi opravdu nejvýhodnější. A pak ten rodičák. Když budeš mít klidné dítko, tak by Ti to mohlo hezky navázat na další sezonu a občas bys mohla fotit dál :palec: Jak jsem psala na začátku, mně účetní řekla, že nemocenská se fakt nevyplatí, zvlášť když máš práci, která se dá zvládat i s miminem. A moc gratuluju, prima, že už máš připravený dárek k Vánocům :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102520
30.6.20 11:29
@Lupka20 píše:
@lenajs Přesně tak, právě, že bych nesměla. Nepřijde mi PPM ani trochu výhodou..

Při registraci na UP taky nemůžeš na ŽL pracovat, tak nějak nevidím tu výhodu registrace :think: A trochu pochybuju, že by byla podpora vyšší, než PPM, pokud platíš nemocenské odpovídající sociálnímu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat