OSVČ a těhotenství 2014
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
OSVČ a těhotenství 2014
Ahoj holky, potřebovala bych radu zkušených nebo rovnou zaměstnaných na instituci typu UP, sociálka. V současné době pracuji jako OSVČ a jsem těhotná (začátek 7. měsíce). V minulosti jsem si neplatila nemocenskou - jednak se OSVČ nevyplatí (aby to byla smysluplná dávka, úměrně tomu se navyšují i odvody na soc.poj.) a taky jsem ani těh. neplánovala.
Nicméně jak jsem zjistila, že těhotná jsem, začala jsem si platit min. nemocenskou - bylo mi to doporučeno na sociálce, že je to lepší kvůli příp. rizikovému těh. a taky pro volbu rodičovské - jinak bych měla automaticky nárok na 4letou variantu. Takhle můžu mít 3 letou (2letou ne). Na mateřskou nárok nemám, čili po porodu automaticky dostanu hned rodičák. Jenže můj dotaz zní: na mateřskou se nastupuje už před porodem (6-8 týdnů myslím), u mě je taky nereálné, abych pracovala až do porodu, hodlám tak měsíc před termínem, možná měsíc a půl, skončit. Jenže, co dál - mám si pozastavit živnost a jít na nemocenskou nebo se nahlásit na úřad práce? Jde mi o to, že když nebudu vykonávat živnost, nebudu si platit soc. a zdr., tím pádem, bych měla být buď na nemocenské nebo v evidenci UP. Akorát nevím, co je „lepší“ - na nemocenské budu dostávat cca 3tis měsíčně, na UP nevím (asi podporu?), oboje mi řeší myslím placení zdr. poj., akorát u UP je myslím problém, že bych dostala automaticky 4letou variantu rodičáku. Nevím, jak to mám teda udělat, nechci si pozastavením živnosti zadělat na nějaký průser typu toho, že mi bude nabíhat dluh na pojistném apod. - nevím, jestli ještě existuje možnost být samoplátce zdr. poj. atd. Nevíte, co s tím? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Rakosnicek1983 Musíš jít na nemocenskou, jinak nebudeš mít možnost vybrat si ten 3 letý rodičák. A na tu nemocenskou bys měla nastupovat 6 týdnů před porodem, pokud tedy nebudeš muset ze zdravotních důvodů dříve.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže na nemocenskou nastoupím jakoby automaticky? I když reálně nebudu nemocná nebo na rizikovém? Mě zas jedna známá tvrdila, že mám jít na pracák, že za mě bude platit zdr. a ještě vyplatí podporu (ale nevím, z čeho se přesně u OSVČ počítá, nikdy jsem toho nevyužila). Jenže u UP si právě myslím, že i kdyby měla být podpora víc než nemocenská, tak ten jeden, dva měsíce, kdy bych ji pobírala, by se mi těžce nevyplatili v tom, že bych pak dostala 4letý rodičák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rakosnicek1983 Jestli sis platila nemocenskou 6měsíců(tuším, nechci kecat)před porodem, tak bys na mateřskou měla mít nárok. Protože pokud půjdeš hned na rodičák, tak dostaneš 4letý. Nebo si může nechat rodičovský příspěvěk nechat vypočítat otec dítěte, výše měsíčního čerpání se pak vypočítá podle toho, jaký má denní vyměřovací základ podle ossz. Takže pokud si manžel/přítel platí nemocenskou, můžeš to udělat takhle.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty jo teď jsem si vzpomněla, že na mateřské nemůžeš vykonávat hlavní výdělečnou činnost…
je to tak, že?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chemická myška Nárok na mateřskou je po 270 dnech účasti za poslední 2 roky myslím. Takže na ni nárok nemám, jen na nemocenskou. Ale tím, že si ji platím aspoň 180 dní, vzniká možnost si místo 4letého RP vzít 3letý. A přítel asi taky nepomůže, ten je živnostník a nem. si též neplatí, takže tam by mi pomohlo leda, kdyby byl zaměstnanec, takže ani přesunutí rodičáku na něj nelze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rakosnicek1983 aha, no vida, když jsem tohle řešila(nárok na mateřskou), tak mě na úřadě řekli právě těch 180 dní, že kdybych si platila, tak na ní mám nárok. Tak si vyberme ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chemická myška No kéž by to tak bylo, to bych na ni měla totiž nárok taky. Ale asi to tak spíš není
Na socce mi pán tohle docela dopodrobna vysvětlil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rakosnicek1983 píše:
@chemická myška No kéž by to tak bylo, to bych na ni měla totiž nárok taky. Ale asi to tak spíš neníNa socce mi pán tohle docela dopodrobna vysvětlil.
S nárokem na PPM u OSVČ je to následující:
- 270 dní za poslední 2 roky účasti na pojištění, jedno zda jako zaměstnanec nebo OSVČ
- 180 dní za poslední rok jako OSVČ
- ke dni nástupu být účasten pojištění nebo v ochranné lhůtě
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chemická myška píše:
Ty jo teď jsem si vzpomněla, že na mateřské nemůžeš vykonávat hlavní výdělečnou činnost…je to tak, že?
Při mateřské nesmíš vykonávat žádnou výdělečnou činnost - myšleno na ten ŽL
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Jj, tak mi to říkal
To by mělo sedět. Na mateřské nesmíš vykonávat živnost, ale na rodičáku už jo. Čili když ho budu mít hned po porodu, za pár měsíců bych si mohla živnost zas obnovit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rakosnicek1983 píše:
Takže na nemocenskou nastoupím jakoby automaticky? I když reálně nebudu nemocná nebo na rizikovém?
Jojo, přesně tak, lidi, kteří jsou účasni nemocenského pojištění, ale nevznikne jim nárok na PPM jdou těch 6 týdnů před porodem na nemocenskou a na ní si až do konce šestinedělí a pak volíš rodičák.
Jo akorát je možný, že po tobě bude chtít doktor papír o tom, že nemáš nárok na PPM, tak to si zjisti včas. A nezapomeň zaplatit nemocenské za tu část měsíce, ve kterém budeš na nemocenskou nastupovat, pokud ti nástup nevyjde k 1.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rakosnicek1983 píše:
@j.a.n.i1 Jj, tak mi to říkalTo by mělo sedět. Na mateřské nesmíš vykonávat živnost, ale na rodičáku už jo. Čili když ho budu mít hned po porodu, za pár měsíců bych si mohla živnost zas obnovit.
Ale ty živnost vůbec pozastavovat nebudeš (nebo tedy nemusíš), necháš ji normálně běžet a ke konci neschopenky převedeš na vedlejší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 No mě se moje doktorka skoro na každé prohlídce ptá, jestli nechci napsat rizikové, i když nemám žádné problémy - ona ví, že jsem OSVČ (má to v kartě jako zaměstnání) a asi si myslí, že bych chtěla pobírat nemocenskou nebo možná už i vzhledem k věku (čerstvě 30) mi to podsouvá, co já vím. A ten papír o „nenároku“ seženu asi na socce, že? O nemoc. vím, že by se platilo, pokud by mi nevyšel nástup k 1. - myslím, že i zdravka a socka by se platila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Při mateřské nesmíš vykonávat žádnou výdělečnou činnost - myšleno na ten ŽL
To není pravda nesmí se vykonávat jen ta na kterou se pobírá ta mateřská, vedlejší normálně vykonávat můžeš, ted jsem to řešila a je to informace z MPSV
- načítám...
- Citovat
- Zmínit