OSVČ a těhotenství 2014
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@j.a.n.i1 Aha, já myslela, že ji musím pozastavit, protože na nemocenské je zákaz práce, tak aby se toho nezneužívalo, myslela jsem, že je třeba ji pozastavit, aby to měli ošetřené. Jinak, ty se vyznáš
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rakosnicek1983 Jojo, všechno. A papír o nenároku na OSSZ, ale nejdříve se zeptej doktorky, zda ho bude chtít, ať tam nelítáš zbytečně, ono totiž u těch, kdo mají nárok na PPM musí neschopenku ukončit těch 6 týdnů před TP, naopak ti co nárok na PPM nemají ji mají až do konce šestinedělí.
A pokud ti neschopenku nabízí, tak bych si ji nechala napsat tak aby ti vyšla k tomu 1. v měsíci, před 6 týdnem před TP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rakosnicek1983 Nene, nemusíš, pouze nesmíš osobně vykonávat činnost, ale ŽL může běžet dál. Akorát pak musíš při převodu na vedlejší domluvit snížení nebo zrušení záloh, u těch co začínají je to automatické, že je neplatí, ale tím, že si to měla jako hlavní, tak to musíš domluvit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rakosnicek1983 No a co kdyby jsi pozastavila živnost, přihlásila se na UP a dál dobrovolně platila nemocenskou? Aby sis mohla vybrat tu 3letou variantu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chemická myška Nemůžeš si dobrovolně platit nemocenskou, pokud nejsi OSVČ hlavní
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den. Jsem těhotná ale zdravotní pojištění jsem začala platit před měsícem. Mam dotaz: do konce těhotenství ještě budu moci mít nárok na rodičovskou dovolenou? Děkuji za odpověď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PikiPoosh Jednak nezáleží na zdravotním, ale na nemocenském a jestli nemášco zzapočítat z minulé práce, tak ti nárok na mateřskou nevyjde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@PikiPoosh Jednak nezáleží na zdravotním, ale na nemocenském a jestli nemášco zzapočítat z minulé práce, tak ti nárok na mateřskou nevyjde.
ale já mám co započítat, pracuji na ŽL už dva roky a co započítat ale. Jen neplatila jsem zdravotní pojíštění až 290 dnu před těhotenstvím
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Placení nebo neplacení zdravotního pojištění nehraje při nároku na PPM roli, musíš být přihlášena (a platit ho) k nemocenskému pojištění.
- Citovat
- Upravit
@ncc1701 píše:
Placení nebo neplacení zdravotního pojištění nehraje při nároku na PPM roli, musíš být přihlášena (a platit ho) k nemocenskému pojištění.
děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, já se vás taky zeptám…S přítele plánujeme miminko.
Jsem OSVČ, mám chovatelské potřeby a přítel je zaměstnaný. Nemocenskou si neplatím.
Na mateřskou tedy půjde on.
Jak to řešit před porodem? Napadlo mě, že by si vzal dovolenou a byl v krámku a já doma (samozřejmě tu budu dokud to bude možné). Od kdy bude pobírat mateřskou? Je to stále těch 220tis?
Díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dayisinka To si pleteš s rodičákem, ten je 220 tis. a můžeš ho klidně pobírat ty. mateřská se počítá z platu (podobně jako nemocenská, jen je vyšší) a během ní nesmí pracovat ve svém zaměstnání, ale teoreticky by mohl pobírat PPM a prodávat v krámku, ale problém je v tom, že muž může na PPM až po tvém šestinedělí, takže to neřeší problém před porodem. Na druhou stranu, pokud budeš zdravotně OK, tak můžeš pracovat vlastně až do porodu, nebo si začít platit nemocenskou a pak by ti vzniknul nárok na nemocenskou nebo i na tu PPM.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Já to mám zamotaný ![]()
Kdy vyplácení rodičovskou a kdy mateřskou?
Co bys mi radila jako nejlepší řešení?
Díky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit