Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, nevite kolik dostanu po porodu, jako OSVC rodicak? Muzu jen 4 letou variantu, ze? Kolik je ta 4 leta varianta, jako kolik penez dostanu
diky ![]()
10×7600 po te zbytek do 4let 3800.
Nebo to jde jednoduse pres pritele a manzela. ![]()
@zdenicka77 nemocenské sis asi neplatila, že? Pokud ne, je to tak, jak píše @kattkka
Já jsem v té samé situaci. Platila jsem si ale nemocenskou. 100,– měsíčně, ale mohla jsem tak odejít z práce 6 týdnů před porodem a dostala něco málo. A pak 6 týdnů po porodu. No a po těchto 6 týdnech je pak nárok na RP. Pokud sis neplatila nemocenskou, tak bys měla mít nárok na RP hned po porodu. Kdybych nešla přes manžela, tak bych dostávala kolem 4000,– jen cca půl roku (už si přesně nepamatuju), ale naštěstí jsem mohla jít přes manžela. Dají ti na ÚP formulář a ten budou muset vyplnit u něho v práci. Díky němu jsem dostala nárok na plný rodičák a mohla jsem si v klidu vybrat, na kolik let to chci. Dala jsem si to na dva roky a mám 9160,–. Co tři měsíce si můžeš délku RP měnit. Oni to přepočítají a pak ti budou dávat podle toho, na jak dlouho to chceš. Mám to celkem čerstvě v hlavě, vyřizovala jsem to před 4 měsíci. ![]()
@pucema84 píše:
Já jsem v té samé situaci. Platila jsem si ale nemocenskou. 100,– měsíčně, ale mohla jsem tak odejít z práce 6 týdnů před porodem a dostala něco málo. A pak 6 týdnů po porodu. No a po těchto 6 týdnech je pak nárok na RP. Pokud sis neplatila nemocenskou, tak bys měla mít nárok na RP hned po porodu. Kdybych nešla přes manžela, tak bych dostávala kolem 4000,– jen cca půl roku (už si přesně nepamatuju), ale naštěstí jsem mohla jít přes manžela. Dají ti na ÚP formulář a ten budou muset vyplnit u něho v práci. Díky němu jsem dostala nárok na plný rodičák a mohla jsem si v klidu vybrat, na kolik let to chci. Dala jsem si to na dva roky a mám 9160,–. Co tři měsíce si můžeš délku RP měnit. Oni to přepočítají a pak ti budou dávat podle toho, na jak dlouho to chceš. Mám to celkem čerstvě v hlavě, vyřizovala jsem to před 4 měsíci.
Tech 4000materskou jsi mela pobirat. Zbytek by ti doplaceli do vyse rodicaku takze by jsi to mela vyhodnejsi…
. A po toho pul roce normalne rodicak jak bys navolila…
No, toho půl roku možná, to už si přesně nepamatuju…Tu nemocenskou jsem platila málo a začala pozdě, takže jsem na mateřskou neměla nárok…každopádně, u nás to šlo přes EU, protože manžel není Čech, takže to bylo zase malinko jinak. Těch papírů, co od nás chtěli…hrůza. Celkem dost jsem se nalítala na to, že už jsem měla měsíční dítě…a to se ještě OSSZ a ÚP celkem nedokázali domluvit na tom, kdo má na starosti jaký formulář. No paráda! ![]()
@pucema84 : aha tak tim padem jo.Ale tim padem jsi byla na neschopence.
.Jenomze za predpokladu ze si neplatila nemocenske vubec tak neni narok ani na neschopenku… ![]()
To jo, to byla neschopenka, ano. Normálně jsem byla na nemocenské.
Na OSSZ mi řekli, že nárok na mateřskou mít nebudu, protože nemocenská by se musela platit nějakých 280 dní před porodem, ale než jsem zjistila, že jsem těhotná, tak už bylo pozdě.
Ale aspoň tak jsem si to platit mohla a nějaká ta almužnička pak přišla…nemocenská. Takže RP se pak řešil zvlášť, po jejím skončení.
@kattkka nemocenské si platila, ale ne dostatečně dlouho, proto měla nárok jen na neschopenku v souvisloti s porodem 6 týdnů před a 6 týdnů po porodu, tam nárok na mateřskou není.
@marti81 píše:
@kattkka nemocenské si platila, ale ne dostatečně dlouho, proto měla nárok jen na neschopenku v souvisloti s porodem 6 týdnů před a 6 týdnů po porodu, tam nárok na mateřskou není.
No to jo ale to vysvetlila az v prubehu ze pobirala neschopenku
a jak to bylo.
.Ja tohle vim ale musi to clovek napsat tak aby to dalo smysl coz v prvnim okamziku nedalo. ![]()
@pucema84 Tohle je opatření právě kvůli těm vychytralým, které by si chtěly počkat, až budou těhotné a neplatit zbytečně ani kačku navíc.. Já na OSSZ pracovala, na oddělení OSVČ a tohle jsme mlely pořád dokola každé, která začínala podnikat, že platit nemocenskou až ve chvíli, kdy otěhotní je pozdě.. Každá druhá se tvářila, že ona dítě mít pomalu ani nebude a pak to dopadalo takhle..
@mmarkki ja taky podnikam a neni to zrovna sranda, platit socialni a zdravotni, do toho material a hypoteku a jidlo…to pak premyslis nad kazdou korunou, jestli platit nemocenskou, nebo ne.
Tem, co delaji ve statni sfere se to keca, urednici maji penez, jak slupek a ochota nulova, tak neodsuzuj ty
„vychytrale“,kdyz neznas jejich zivotni situaci- ![]()
@kattkka tech 10 mesicu to musim mit /to je jako automaticke/?,nebo muzu rovnou zazadat a osouhlasit 4 letou variantu
Kolik to ted asi je? ![]()
No nevím, ale myslím, že ta stovka, co se platí jako minimum na nemocenské, ještě nikoho nezabila.. Ale ono je jednoduší si říct, že to nejde, že? Jen tak mezi námi, kolik myslíš, že bere státní úředník? Nemyslím ty nahoře, myslím ty obyč ženský na přepážkách? Průměrné mzdy nedosahujeme ani zdaleka..
@mmarkki mam kamosku. je taky urednice a ma 25 tisic cisteho, ale to je fuk…hlavne ona mi prave rikala, ze 100 nema cenu platit, muselo by to byt vic ![]()