Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kattkka no prave, to bych jinak musela pozastavit cinnost a na pracak teda nejdu
A manzel nemusi zustat doma? Nekde jsem cetla, ze po dobu materske nemsmi chodit do prace
Nebo to bude na me psane ten rodicak a jen kvuli rozhodnuti varianty se odevzda ten papir a manzel s tim vlastne nebude mit nic spolecneho? Ja jsem asi tupa, promin ![]()
@kattkka jeste dotazek: kdyz ted zacnu platit nemocenske a dr me bude chtit nechat cca za dva mesice doma, abych lezela, tak to uz muzu jit na neschopenku? Nebo je tam nejaka doba?
@Lena 123 mámz ato že musíš platit aspoň 120 dní. Ale zavolej si na sociálku tam ti to řeknou.
@Lena 123 píše:
@kattkka jeste dotazek: kdyz ted zacnu platit nemocenske a dr me bude chtit nechat cca za dva mesice doma, abych lezela, tak to uz muzu jit na neschopenku? Nebo je tam nejaka doba?
Ty jo myslim ze muzes.Ale tohle uz nevim jak to tam presne je.A mag nekam zmizela. ![]()
@Lena 123 píše:
@kattkka no prave, to bych jinak musela pozastavit cinnost a na pracak teda nejduA manzel nemusi zustat doma? Nekde jsem cetla, ze po dobu materske nemsmi chodit do prace
Nebo to bude na me psane ten rodicak a jen kvuli rozhodnuti varianty se odevzda ten papir a manzel s tim vlastne nebude mit nic spolecneho? Ja jsem asi tupa, promin
Ne manzel nebude zustavat doma.
Jenomze on uz na tu materskou nenastupuje jak driv.Ted se jenom potvrdi papir ze mu k otmu a tomu vznikl narok a tim to hasne a ty si navolis ten zbytek…
@kattkka tak to je super, ja myslela, ze bude muset zustat chudak doma
,je to fakt jednodussi
diky moc ![]()
Mateřská
Z nemocenského pojištění OSVČ dostaneme peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou) podle aktuálních zákonů, můžeme si volit její výši i délku. Pokud jsme nemocenské pojištění neplatili, požádáme o rodičovský příspěvek. Pro mateřskou můžeme také využít nemocenské pojištění druhého z rodičů dítěte.
takze, aby jsme neprisli o materskou, muzeme vyuzit manzelova pojisteni? Jde to i tech 6 tydnu pred porodem?
@Lena 123 píše:
Mateřská
Z nemocenského pojištění OSVČ dostaneme peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou) podle aktuálních zákonů, můžeme si volit její výši i délku. Pokud jsme nemocenské pojištění neplatili, požádáme o rodičovský příspěvek. Pro mateřskou můžeme také využít nemocenské pojištění druhého z rodičů dítěte.takze, aby jsme neprisli o materskou, muzeme vyuzit manzelova pojisteni? Jde to i tech 6 tydnu pred porodem?
Prosimte to sem neplet.Leda ze by tvuj manzel chctel pobirat materskou ale musel by zustat doma. Rodicovsky prispevek a materska je neco jineho…
@kattkka aha,tak to ja to cely spletla dohromady
![]()
Jinak ted jsem mluvila s MSSZ a tam mi rekla, ze pokud platim zalohu 1890,– na socialnim /minimum/,tak muzu platit jen od 115,– do 149,– Kc mesicne, materskou pry stihnu, pokud jsem 180 dni do porodu, jsem ted 210 dni.Tak ted jsem to moc nepochopila, jak to myslela, jakoze mam narok na vyplatu PPM? Boze, toto snad nikdy nepochopim…zapomela jsem se ji zeptat, jestli, kdyz pujdu na neschopenku, musim platit i to socialni a zdravotni /zalohy/,nebo az po ukonceni neschopenky, ja su blbka ![]()
@Lena 123 před nástupem na PPM musíš mít za poslední 2 roky 270 dní účasti na nemocenském pojištění ( i přerušovaně) a zároveň 180 dní bezprostředně před nástupem na PPM. Takže abys na ni měla nárok musíš k těm 210 dnům mít z posledního cca roku a půl 60 dní, pokud nemáš, budeš mít nárok na neschopenku v souvislosti s porodem.
Zálohy neplatíš od měsíce, ve kterém jsi po celou dobu na neschopence či PPM.
@marti81 jj to mi taky rikala, ze ted mam zacit platit nemocenskou, abych mohla pak za 3 mesice na rizikovy /strasi me doktorka, kvuli veku/ a mam nejaky problemy, ale vim, ze nic nedostanu, alespon ale nebudu muset platit soc a zdrav, to hodne pomuze
diky za radu, jsi hodna a omlouvam se, ujely mi nervy. ![]()
@Lena 123 ale jo, něco málo dostaneš, okolo 2700, pokud si budeš platit to minimální nemocenské pojištění 115kč.
Nechápu, mně se nemáš za co omlouvat ![]()
@mmarkki píše:
@pucema84 Tohle je opatření právě kvůli těm vychytralým, které by si chtěly počkat, až budou těhotné a neplatit zbytečně ani kačku navíc.. Já na OSSZ pracovala, na oddělení OSVČ a tohle jsme mlely pořád dokola každé, která začínala podnikat, že platit nemocenskou až ve chvíli, kdy otěhotní je pozdě.. Každá druhá se tvářila, že ona dítě mít pomalu ani nebude a pak to dopadalo takhle..
Nechci se hádat, ale když víš prd o mě a o tom, jak žiju a jak uvažuju, tak si, prosím, odpusť nazývat mě vychytralou…díky.