OSVČ - poradíte?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
OSVČ-poradíte?
Ahojky potřebovala bych poradit,manžel začal k 1.8.2009 podnikat má volnou živnost a vzhledem k tomu,že je od rána do večera v práci,tak všechny věci ohledně podnikání vyřizuju já.A nejsme plátci DPH.
Potřebovala bych vědět k čemu všemu se musí zaregistrovat,takový ten základ mám,jako je: zdravotní pojištění
sociální pojištění
Teď vyřizuju silniční daň.Ale paní na finančáku mi říkala ještě něco ohledně přihlášení se k dani z příjmů,to musí taky?
Náš účetní je tento měsíc na dovolené takže se s ním nemůžu poradit a je to pro nás všechno úplně nové,takže na vše koukám jako z jara,budu moc ráda,za jakoukoliv radu,děkuju.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ano, k dani z prijmu se taky musi prihlasit, dela se na zivnostaku. Ja na to taky zapomnela a pak me honili po DP nekdy k cervnu.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Stazko díky moc,tak to musím ještě zařídit a obvolat,u nás je nejhorší,že manža má živnosťák vedený v Praze (má tam trvalé) a bydlíme kousek od Plzně a činnost vykonává taky tady,takže se vše snažím řešit přes telefon nebo net a to je dost zabíračka se na ty úřady dovolat,apod.
Boužel manža toho teď má opravdu moc a nestíhal by termíny a ještě se na pár dní uvolnit,aby jel do Prahy to vše vyřídit,je to na palici.
A myslíš,že to už je jinak všechno?nebo bysme se měli zaregistrovat ještě někde?Já už mám z toho hlavu jako letecký balon,ten začátek je jakýsi hektický,ale musíme to nějak zvládnout,já mám právě největší strach z toho,abysme na něco nezapoměli a pak nám někde neskákali penále nebo tak něco ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já se už nikde jinde nehlásila (mám obchod a prodej). Jen zřídit živnosťák (na ŽÚ), pak na sociálku a zdr.pojišťovnu a přihlásit k dani. A napsala jsem Ti to špatně - hlásí se na FINANČÁKU, ne na živnosťáku. Je to jen takový formulář na vyplnění, možná by toměli nějak na netu? Já to podepsala a na základě toho mi pak domu přišlel od nich papír s DIČ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, jestli už je přihlášený na zdrávce a sociálce (živnosťák má určitě), tak zbývá jen finanční úřad. Posílám odkaz na formulář registrace fyzické osoby http://cds.mfcr.cz/…/5101_14.pdf. Stačí nahoře zaškrtnou „daň z příjmů“ a pak „silniční daň“ - tam se uvádí od kdy tu silničku chceš a případně jestli bude mít manžel zaměstance nebo brigádníky tak taky „daň z příjmů ze závislé činnosti“. Tedy jen pokud už zaměstnance má k nějakému datu. Jestli je teď mít nebude a někdy v budoucnu pak jo, tak se k této dani přihlásí až pak. Doporučuju zavolat na oddělení registrace vašeho příslušhého FU aby ti řekli co všechno chtějí jako přílohu k tomuhle formuláři (někde chtějí kopii živnosťáku, někde ne apod.).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Promiň - napsala jsem to asi blbě, ten formulář samozřejmě pak musíš dovyplnit (jméno, adresa …), ale to ti asi došlo viď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo a pokud se rozhodnete, že tyhle věci za něj budeš vyřizovat vždycky ty, tak je možné si nechat napsat plnou moc (třeba pro finanční úřad) a pak už k tomu manžela nebudeš potřebovat (ani jeho podpis). Ta plná moc by asi měla být ověřená a pak jí pošleš na FU. Je to děsná byrokracie - divím se, že ti tohle všechno neudělali rovnou na živnosťáku -teď už to umějí, že při zřízení ŽL tě rovnou přihlásí všude (měl by to být takový ten systém Czech point). Přeju pevný nervy s úřadama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ŽÚ nemají místní příslušnost, můžeš jednat na kterémkoliv bez ohledu na trvalé bydliště.
- Citovat
- Upravit
já si zřizovala živnost k 1.6.2009 a všechno za mě udělali už na ŽÚ. Prý jsou propojení a vlastně všechno, co je potřeba jim nadiktuješ při založení živnosti, takže oni si to už jen přepošlou mezi sebou.
Musela jsem akorát na sociálce doložit papír o tom, že pojištění za mě platí zaměstnavatel (mám to jako vedlejší příjem). To samý se pak dává na pojišťovně, ale to až při DP, protože zdravotní se vyměřuje zpětně. Ale to je vlastně OT, když tvůj manžel to nemá jako vedlejšák
prostě mě zarazilo, že to přihlášení neudělali na vašem ŽÚ taky tak ![]()
jo a je pravda, že věci kolem živnosti můžeš vyřizovat kdekoliv, manžel spadá mimo Prahu a taky to vyřizoval tady
Sandrik
- Citovat
- Upravit
Chci se zeptat, pokud podávám na ČSSZ přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2014, je součástí záloh na DP ř. 39 i platba dobrovolného nemocenského pojištění? Mám dva papíry o ČSSZ - jeden, kde je minimální výše záloh (1894 Kč) a druhý, kde je NP a teď nevím, jestli jsou zálohy na DP, které vyplňuji do toho přehledu včetně NP nebo bez. Respektivě, zda mám sečíst zálohy + NP a to napsat jako zaplacené zálohy na DP, nebo jestli NP do toho vůbec nevstupuje. V přílohách je napsáno „Platby na zálohy DP“. Děkuji za pomoc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Třešnička1 Beru to jenom logicky. Důchodové pojištění je zcela samostatná kategorie a hradí se z něho penze. Takže dle mého by to dohromady být nemělo. Nemocenské pojištění slouží k výplatě zcela jiných dávek a u OSVČ je dobrovolné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit