OSVČ - vedlejšák

15
13.3.22 12:32

OSVČ - vedlejšák

Dobrý den, jsem na RD a začala jsem tvořit dekorace. Ráda bych si zkusila založit ŽL na vedlejší činnost a jít s kůží na trh. Dočetla jsem se, že v prvním roce nemusím platit zálohy za zdravotní a sociální. Zajímalo by mě, jaké jiné povinnosti bych po zařízení ŽL měla. Vedení daňové evidence? Pokud ano, tak prvotní vlastní vklad by byl kolik, když jsem materiál nakupovala průběžně? To mám případně sečíst všechny faktury? Děkuji za jakékoliv odpovědi a zkušenosti, moc mi tím pomůžete :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
13.3.22 12:44

Hele - dokud to jen zkoušíš a tvůj příjem nedosáhne 30 000, tak to nemusíš danit a zřizovat živnost takže nemusíš rovnou zřizovat ŽL.

A ano, první rok neplatíš zálohy, ale platíš to pak další rok. Normálně musíš podat daňové přiznání a vést si účetnictví.

projdi tenhle web, přidej se do fb skupiny a vřele doporučuju i seminář, Bohunka to má fakt dobře postavené.

https://www.tvurcivpraxi.cz/

Příspěvek upraven 13.03.22 v 12:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
13.3.22 12:46

@Ou výborně, podívám se, děkuji moc! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101659
13.3.22 12:49

@Ou No, to bych tak netvrdila, tech 30 litru je pro narazovy privydelek a ne ze rozhisdim podnikani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
13.3.22 13:09

@j.a.n.i1 takže Vy byste to, prosím, udělala jak? Jako je mi jasné, že když si ŽL založím a budu si vést DE, tak tím nic nezkazím. Jen bys se potřebovala od něčeho odpíchnout, nerada bych měla nějaké problémy s úřady, tak se chci pořádně informovat. Tohle je vlastně poslední krok, co mě dělí od toho začít :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101659
13.3.22 13:49

@_aneii_ udelat zl a vic vlasne nemusis, jo, vest nejakou zakladni danovou evidenci muzes, nebo muzes uplatnit náklady 60% pausalem a pak ti staci evidovat vydane faktury. Doporučuji stranky www.jakpodnikat.cz je tam hezky prehled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
13.3.22 13:54

@j.a.n.i1 pro příležitostný výdělek. Tedy pokud čtvrt roku zkouším, jestli to půjde nemo ne a když se ukáže že ano, tak si založí ŽL.

S tím že tedy celkový příjem - sčítá se to, ne že všechno co je pod 30 000 nemusíš danit.

tedy jakmile se ukáže že zvládáš prodat desítky věcí za nižší stokvy, či vyšší deístky korun, tak šup šup na živnosteský úřad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101659
13.3.22 14:31

@Ou Ano, ale příležitostný výdělek fakt není to, že testuju, zda je nějaký podnikatelský záměr životaschopný, neb to zcela jasně splňuje znaky podnikání a nikoliv příležitostného výdělku. Něco čtvrt roku zkoušet fakt není příležitostný výdělek, to je soustavná činnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová