OSVČ, od kdy nárok na nemocenskou?

31.7.16 01:05

OSVČ,od kdy nárok na nemocenskou?

Ahoj, věděl by někdo prosím:byla jsem v evidenci ÚP, od 1.8.budu OSVČ, budu si platit sociální a zdravotní.
Jak je to s nemocenskou? Mám dlouhodobější zdravotní obtíže, proto jsem opatrná. Můžete mi doporučit kolik mám platit, aby tam byla nějaká nemocenská v případě potřeby? Musím nějakou dobu podnikat, tj. platit pojištění, aby vznikl nárok na nemocenskou? Chci tím říct:teoreticky: od 1.8.budu OSVČ a třeba, plácnu,20.8.onemocním, budu mít vůbec nárok na nemocenskou nebo se musí být OSVČ delší dobu? Chci mít krytá záda, mám několikaleté zdr. obtíže. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
31.7.16 04:37

@sabrinafromprague Na nemocenskou budeš mít nárok po třech měsících placení. Výše nemocenské se odvíjí od měsíční platby. Pokud by si chtěla „přijatelnou“ nemocenskou, tak by sis musela platit vyšší i sociální pojištění. Nemůžeš si platit základ sociálky a vyšší nemocenskou.
Přibližně, částky si nepamatuji na korunu přesně, co měl manžel minulý rok. Zálohy na sociální pojištění cca 2600,–,platba nemocenského pojištění cca 180,– a nemocenská za měsíc cca 3900,–Prvních 14 dní jsi doma zadarmo.

• Citovat
  • Upravit
69235
31.7.16 07:44

Platit sociální a zdravotní nestačí, z toho neplyne nárok na nemocenskou, musí se k spociálnímu pojištění připlácet pojištění nemocenské.

Pokud budeš platit okolo těch minimálních záloh, nemocenská celoměsíční dělá zhruba mezi 3-4000. Pokud hodně marodiš, v žádném případě se ti neoplatí být OSVČ a marodit si jako OSVČ. OSVČ povětšinou si nemohou dovolit marodit za výši nemocenské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
31.7.16 08:11

Plus tedy nemocenské ti bude vypláceno vždy až od 15.dne vzniku „neschopenky“

proc chces byt osvč s tvym zdrav, stavem? to se opravdu nevyplati

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.7.16 20:06

@surikataXY Protože mám prac. nabídku, kde mě chtějí jen na ŽL

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.7.16 20:06

Dekuji vsem!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
31.7.16 20:09
@sabrinafromprague píše:
@surikataXY Protože mám prac. nabídku, kde mě chtějí jen na ŽL

Dobbře zvaž, zda se ti taková nabídka vyplatí. Nejenom že nemáš placenou dovolenou, ale většinou po odečtení nákladů na tom budeš finančně stejně jako zaměstnnec. Navíc při nemocenské veliký propad příjmů a do důchodu se ti počítá také málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat