Osvěžte mi paměť - mimi a kojení

andela
7.11.09 18:52

Osvěžte mi paměť - mimi a kojení

Ahoj, prosím vás, skoro čerstvé maminky a nebo ty co si pamatují …
Ségra má 2m mimčo, plně kojené. Cca před 14 dny malá přibrala asi 50g za necelý týden, dr se to zdálo málo a nakázala dokrmovat nutrilonem. To jsem ségře malounko rozmluvila, a malá pak od úterka do pátka přibrala 100g, takže měla celkem 150 za týden, a dr nic neříkala.
Dneska mi ségra říkala že dala malé flašku :roll: . Prý malá porád řve, a když jí dá prst tak saje, takže jí kojí každou chvíli, takže vlastně v kuse skoro, a malá prý řve hlady a poté co jí flašku dala tak snad přestala řvát.
Mě se to teda nezdá, já jsem jí řekla že je to blbost … já jsem jáju začla přikrmovat až kol 5 měs, kdy už já měla mlíka fakt pomálu :lol: , tak nevím …
Co vy na to??
Díky předem :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12978
7.11.09 18:59

Myslím, že by mělo platit to zlaté pravidlo, že pokud mimi přibírá ( i když méně, než chceme) je UM tabu a dát jí flašku je poslední hřebíček do rakve kojení. Asi to myslí dobře, ale miminka prostě brečí a brečí a nemusí to nutně znamenat, že je něco v nepořádku s mlíčkem a kojením.
Já osobně bych přikrmovala, až kdyby mimi váhově stagnovalo či zhublo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
7.11.09 19:09

Nemuze to byt rustovy spurt? Trva maximalne tyden. Dite si samo navysi mlicko dle potreby, ale musi na tom prsu fakt viset, jak si rekne, treba 24h… Prikrm pri spurtu je bohuzel dost neprospesny pro kojo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
992
7.11.09 19:19

Já bych taky do flašky hnedka nešla. Přibrat 150g za týden je nádherné, doktorka mi říkala, že by malá mimča měla přibrat za týden min. 100g. A mimča brečívají a jak tu psaly holky, nemusí to znamenat, že je něco v nepořádku s mlíčkem, či kojením. Já jsem musela začít přikrmovat, protože malý jeden týden zhubnul 50g, další týden zhubnul 20g, takže se nedalo nic dělat a hřebíček do rakve kojení to byl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
7.11.09 19:41

Já bych taky dala dokrm,až by mi dítě přestalo přibývat.Pláč muže být i z jiného důvodu,nejen hlad.

Na druhou stranu,nesouhlasím,že láhev je poslední hřebíček do rakve kojení.Já jsem dcerku krmila z lahve týden v nemocnici,ve věku 10 dní se nám vrátila novorozenecká žloutenka,musela jsem odsávat a převařovat MM,po týdnu se mi k prsu bez problému vrátila.

Nevím,jestli můžu adekvátně poradit,já jsem měla mléka vždy dost.První dítě jsem kojila přes 2 roky,i v dalším těhotenství,tandemově s miminkem a přitom jsem ještě odsávala do mrazáku.Nemusela jsem proto dělat vůbec nic.Mléko prostě teklo proudem.Můj názor je ten,že schopnost kojit je daná a ovlivnit se dá jen částečně.Já jsem nepila ani kojo čaje,nechutnaly mi.

Ŕídila bych se přibýváním a celkovou spokojeností miminka.Jsem pro zdravý selský rozum.Ještě vydržet.Pokud ale bude mlíčka málo a dítě bude mít očividně hlad,dokrmila bych ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
7.11.09 20:00

Taky bych byla s lahví a Nutrilonem opatrná. Mě malá ze začátku taky málo přibírala, navíc byla celkově drobné dítko. Ale naštěstí máme rozumnou doktorku a naopak mě podporovala ať kojím a kojím, že se to upraví. A taky jo.

Během toho půl roku, co jsem plně kojila, mi produkce mlíka několikrát zakolísala a snížila se, takže jsem musela kojit častěji aby se produkce upravila. Plus se nám nevyhnul občasný růstový spurt… Ale lahev jsem brala jako poslední řešení. V krizích jsem se snažila odstříkávat po kojení a podávat jako dokrm ze stříkačky. A pokud holčička spurtuje,tak prostě potřebuje kojit často a Nutrilon kojení vůbec neprospěje.

Pokud ségra opravdu chce kojit a mlíko má, asi bych vytrvala a zkusila spíš zvýšit produkci MM. Výsledek se projeví se spožděním cca 2 dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1280
7.11.09 21:41

Podle mě to záleží na sestře jak si rozhodne,ale dle mého názoru jde opravdu o sprut a v takových případech jsem vždycky malého obalamutila odtříkaným MM z flašky , když mi třeba ještě po kojení plakal a bylo to zas dobrý , nicméně stejně jsme na 4 měsících přešly na Nutrilon,malej přestal přibývat na váze,byl celkově nespokojený a mlíčka mi razantně ubívalo , ze začátku jsem z toho byla špatná dokonce jsem si o sobě myslela že jsem špatná máma , když dám malému flašku z Nutrilonem , ale je pravda že dost mi to změnilo dítě k nepoznání , z mého malého uzlíčku nervů se vyklubalo moc hodné a spokejené miminko a tím pádem jsem já byla zase spokojená maminka.Nicméně jak říkám je to na tvý sestře ona je matka a ona musí vědět co je pro ní a pro její dítě nejlepší ačkoli se to druhým nemusí líbit.Důležité je spokojené dítě a matka.Tot můj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8601
7.11.09 23:19

Určitě bych doporučila koupit kojeneckou váhu a vážit kolik sestra nakojí.

jako matka jednoho nekojeného dítěte a jednoho kojeného zastávám názor, že nejdůležitější je spokojené dítě. Prso je lepší než flaška, ale ne za cenu, že bude dítě hladové. Napřed bych ale určitě dala odstříkané mlíko a až bych sáhla po UM.
Tabulky nemám ráda, podle nich jedna dcera pila moc a druhá málo :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5093
7.11.09 23:57

Ahoj, taky bych to považovala za spurtík. A dokud přibývá, tak není důvod dávat UM.

My jsme začaly s příkrmy před 2 týdny, do té doby (půl roku) jsem plně kojila. Taky jsem si občas říkala, jestli už to není málo, ale podle váhy malá pořád přibírala, i když ne moc, ale doktorka byla spokojená. Navíc mi řekla, že je pro ně důležitější, jestli miminko roste a drží si správnou růstovou linii (podle grafu).

Ale stejně si to musí rozhodnout tvoje sestra, jestli vydrží kojit, nebo jestli začne přikrmovat. Ona je maminka, je to její dítě. Ostatní na to mohou mít své názory (vč.doktorky nebo nás), ale nikdo ji nemůže do ničeho nutit.

Pokud ovšem sestra chce kojit, tak je tu ještě jeden argument, aby vydržela, a to, že kojení je pro maminku mnóóóhem pohodlnější, než příprava UM ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4548
8.11.09 04:52

Pokud mala pribira, tak bych flasku s Nutrilonem taky nedavala. Mozna je mala trosku lina sat z prsa, je to pracnejsi nez z lahve. To, ze porad place muze taky znamenat, ze ji treba boli brisko. Miminka se u prsu uklidni, i kdyz je brisko boli a samozrejme se vztekaji, kdyz jim prso sebereme. Zkusila bych Baby calm a masirovat brisko, treba to zabere. No a kojit kojit kojit, co si mimco rekne. S malym miminkem je to proste tak. Teda s kazdym jinak. Moje prvni papala treba hodinu a pak ale 3 nebo 4 i 5 hodin spinkala. Druhy kluk zas pil treba kazdou pulhodinu.
Pokud chce sestra preci jen dokrmovat, snad aspon at striktne dodrzuje ze nejdriv kojeni, pak flaska, pokud si chce aspon trochu toho kojeni udrzet, je to fakt ale jen na ni, jak se rozhodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
8.11.09 07:57

Aby jste tomu rozuměly .. nejsem zastáncem kojení za každou cenu, to fakt ne … ale tohle mi přijde docela rychlé řešení .. jednou dítě řve celej den tak teda hned flašku.
Holky bydlí s tchýní .. no a bohužel se to tam pere … tchýně často radí rady …
Dneska se se ségrou uvidíme, tak jí řeknu ať to ještě nevzdává …
díky všem :)

• Citovat
  • Upravit
50725
8.11.09 08:01

Už bych asi nenapsala nic, co nebylo řečeno přede mnou, tak jenom chci ještě dodat, že to, že dá malé prst a ona saje není žádný projev hladu, ale reflex - Samík to dělá dodnes a hlady rozhodně netrpí. Byl do půl roka plně kojený, přibíral za měsíc tak kolem 800 g (+- - průměr), ostatně váha viz. metřík.

Takže prostě si musí ségra věřit, že ho dokáže kojit a že to bude stačit, případně ze začátku převážit, kolik jí vypije. A jestli přibírá, nechat to být a neřešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
8.11.09 08:07

Jo tak, dobré rady :lol: Tak to je jasné, že ji chuděrku trápí hlady a měla by dostat už přesnídávku s piškotem a pribiňáčka :lol: Ať se na to vykašle a dělá si podle sebe a nenechá se viklat, tchýni odkázat někam… :wink:

Jestli to tak není, tak se omlouvám, ale toto mi přijde dost časté - že okolí považuje plně kojené dítě za chudáčka, kterému ta jeho krkavčí matka ani pořádně najíst nedá. A když dítko není hned tlusťoch, tak je trápené hlady. Samík byl dlouho taky hubený, tlusťoch se z něho stal až tak v 5. měsíci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
8.11.09 10:16

Ahoj, my jsme to měli ve 3 měsících, zdálo se mi,že mám málo mlíka, ale byl to asi ten růstový spurt. No a na kontrole ve 4 měsících přibral za měsíc 600 g a doktorka mi řekla, že je to nějak málo a to jsem se divila, protože váží 8 kg a ona na něj koukala jako kdyby byl podviživený. No ale začala jsem mu dávát na noc kašičku a teď je to naprosto v pohodě. Já bych taky flašku nedávala. Ono se to srovná. A od 4. měsíce už může taky dávat kašičku, když jí nebude stačit mlíko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
8.11.09 17:23

Jo táák, „dobré rady“. Taky věřím, že tchýně moc nepřidá na klidu. Ať si to mamina ale udělá po svém, to bude nejlepší.
Moje babi včera chtěla Natálce dát pribiňáka a drobek bábovky :lol: Prý cukr přece taky potřebuje :roll: Jsem holt krkavčí matka, co nadělám :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí