Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
chtěla jsem se zeptat jak má vypadat správné přetočení na bříško. Dceru od malinka pokládám na bříško přetočením přes bok. Ze začátku se jí na bříšku moc nelíbilo teď už je spokojená. Kolikrát se vzteká na zádech a chce přetočit. Když jí přetáčím tak když se dostane na bok tak zabere a zbytek v pohodě zmákne sama. Ale že by měla snahu se dostat na ten bok tak to ani náhodou.
Teď posledních pár dní jsem si ale všimla, že když se točí za hračkou nebo po ní natahuje ruce (spíš teda jen jednu než obě) tak má tendenci se jakoby prohnout do luku a dorážet se patičkama. Neměla by si spíš jakoby přitáhnout nožičky k bříšku a z toho jít na bok?
Vím má ještě čas, ale dá se to nějak podpořit víc než tím přetáčením s pomocí?
K dr. jdem až za necelý měsíc.
díky.
Ahoj, co vím, tak do luku je to špatně. Mimčo by se mělo skrčit jakoby do klubíčka a pak přetočit. Ono je to pro ty děti zabíračka než to vychytají, tak možná pokud je tvoje malá trošku línější, che si to usnadnit. Mně mudra právě říkala, jak to správně má být - ale spíš jen tak pro moje info, abych sledovala, kdyby něco nebylo OK. Naštěstí jsem nemusela, Julka se sama začala otáčet před 3 měsícem a Saša ve 3 měsících. Ale oni jsou neposedové ![]()
Tak Luky je podobně starý jako Verunka a taky to ještě neumí
, ale na bok už se přetočí. Ovšem většinou tak, jak popisuješ…prohne se do luku. Z boku se na bříško zatím ani nepokouší přetočit, na boku je spokojený. Když už se na bok dostane, tak se do toho klubíčka i stočí, ale zatím asi nevychytal ten správný způsob otáčení, tak to dělá takhle po svém. Zatím na to má čas, tak ho nijak korigovat nebudu, s doktorkou jsme to probírali a ta na tom nevidí nic špatného, zvlášť když občas to zkouší právě i přes klubíčko. Že prý na to určitě přijde sám ![]()
Magdalenka se na bok dostala tak, že zvedla rovné nohy kolmo k nebi=) a přepadla na bok váhou těch nožek. Později se z toho boku nějak doškrábala na bříško. Pomáhala jsem jí tak, že když byla na boku, chytila jsem ji za tu „horní“ nožku tak zhruba nad kolínkem a pomalu se tím kolínkem dotkla země, „vršek“ už si dotočila sama.
Prohýbat by se fakt neměli…
Ano, měla. Přitáhnout nožky k bříšku a tak se točit. Mladší syn se přetáčel ukázkově, starší do luku, jak popisuješ. Nevěděla jsem o tom nic, takže jsme to úplně přešli a jaký je čupr
.
Jsem teď koukala na videjko, jak to vlastně dělal ![]()
Nejdřív otočená hlava a ruce směrem za hračkou, pak se snažil zvedat nohy, nebo spíš víc jen tu horní požadovaným směrem a byl na boku, pak jen připlácl pánev k zemi, zvedl hlavu a než si stihl porovnat spodni ruku, za něčím se otočil a přepadl zpátky na záda
. Tolik úsilí a funění a teď aby začal znovu ![]()
Něříkám, že je to tak správně, ale tak to dělal a časem se naučil přetáčet mistrně. Jestli máš možnost, tak si to natáčej. V době, kdy se s dítěte stavá něco mezi akrobatem a opicí jsou to milé vzpomínky ![]()
Holky díky za odpovědi. Ještě jí nechám, co taky s tím teď že? a uvidíme jestli to zmákne do prohlídky v 6 měsících a nebo mudr. poradí.
Zrovna dopolko jsme trénovali a jak se dostane na bok tak pak krásně zabere a hup je tam, ale na ten bok jí to prostě nejde. Nožičky si přitahuje, snaží se je strkat do pusy, ale do boku nejde.
NO tak uvidíme. Díky moc. ![]()
ahoj,
tak pokud jí to jde z boku na bříško tak se to za chvilku naučí. Naše malá to měla taky přesně tak, když jsem jí pomohla na bok (zvedla jsem jí nožičky a dala do strany), tak na bříšku byla na to šup. no a pak asi za týden už to zvládla celé sama. To jí bylo asi 4,5 měsíce. Ale myslím, že máte ještě čas, že by to měli umět snad do toho 6 měsíce. Jinak teď se přetáčí o 106, jenže to samozřejmě ještě neumí zpátky a po chvíli se na bříšku začne vztekat ![]()
jeee lenlo aspoň něco povzubzujícího, opravdu z boku mrskne a je to, někdy s tím trošku bojuje ale jde jí to celkem lehce. Tak snad na to brzy přijde ![]()
prohýbat by se fakt neměli… my cvičili Vojtovku (kvůli prohýbání při pasení koníků) a rhb sestra mi ukazovala, že ho na to můžu jakoby navádět při přebalování, oblíkání a tak. prostě ho ne zvedat, ale jakoby za nožičku trošku přetáčet na bok. Nebo i jen tak při hraní… A když se prohýbá a vidíš to, tak ho narovnat. Určitě na to brzo přijde sám.