Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, tak jdu zase pro radu…Do dnes jsem si myslela jakýho máme doma šikulu, jak pěkně „pase“ (už na předloktí). Daník má korigovaně necelé 2,5 měsíce …
Ale byli jsme na kontrole na neurologii a doktorka ho otočila ze zad na bříško a starej se…Daník ležel jak placka… prý už by si měl umět srovnat ručičky správně dopředu. Napsala nám opožděné vzpřimování, odpovídající 4.-6. týdnu a rehabilitace. Jsem z toho celkem vyřízená…Myslela jsem si, jak už jsme v pohodě, pěkně pase, směje se na nás, brouká a tohle mě docela dostalo.
A kromě toho, že má ještě silný Moorův reflex (ten úlekový), že už by mu to také mělo vymizet…
Můžete mě někdo uklidnit…?
Díky ![]()
No tak já mám pocit, že ve 2,5 měsících si teda piškot rozhodně ruce srovnat sám neuměl. Řekla bych, že až tak o měsíc později. U doktora bylo vše v pořádku. Ne pětiměsíční prohlídce se ještě neotáčel a taky to nebyl žádný problém, začal se trochu točit v pátek (5,5 měsíce). Spíš jestli mudra nechce nic zanedbat, když je prcek nedonošenej.
Betul, díky ze reakci, mně se to také zdá brzy, ale nejsem doktor…
tak naše Veru si ruce srovná až teď, není to tak dlouhoco to tak dělá. Je teda o měsíc dřív tak má vše taky trošku posunuté ale ne tolik. Ve 4-6. týdnu ležela na břiše jak placka a řval řval řvala
a pást slušně zčala tak kolem 3. měsíce, ale to si ruce rozhodně nesrovnala.
Takže buď v klidu, ber to tak že cvičení mu neublíží naopak, třeba to je fakt jen větší hlídání, když byl narozený tak brzy. ![]()
Ahoj, buď v klidu, taky chodím s malým na neuro a v necelých 2,5 měsících jsme byli na kontrole a jak píšeš, dr. ho položila na bříško a malej ležel jako placka a začal se rozčilovat a nelíbilo se mu to. Pak se měsíc s měsícem sešel a ve 3,5 měsících jsme pásli ukázkově a dokonce se začal sám přetáčet ze zádíček na bříško. Myslím, že má ještě čas Tvůj Daneček a doženete to jako můj Daneček.
Pokud jde o ten Moorův reflex, tak jestli jsem to dobře pochopila, tak se Ti malej hodně leká? Mě se Daneček hodně lekal a dr. nám říkala, že by to mělo dávno ustupovat, tak jsme dostali Pyridoxin, vit. B, bral ho asi měsíc a teď je vše v pořádku a už se vůbec neleká. Naše dr. na neuro je docela rozumná, říkala nám na to lekání, že by to sice mělo být dávno pryč, ale že každé miminko má své vlastní tempo vývoje a že uvidíme. A fakt to zmizelo kolem pátého měsíce jeho věku.
Holky moc díky, já mám hned ze všeho vyplašenky… manžel v klidu kouká na bednu
No ale užila jsem si svý, takže hned plašim.
Jé Lakyno taky nedonošený Daneček? ![]()
Já bych řekla, že už se tak neleká jako dříve, ale tam do té doby spal, pak jsme ho svlékli celého do naha…světlo…no tak z toho měl šoky, pořád dokola rozhazoval ručky…Nám zas řekla doktorka, že to může být refluxem (dost blindí) a napsala nám žádanku na gastroenterologii.
A o kolik dříve jste narození? A těch 2,5 měl korigovaně? Prcek totiž má už skoro 4 měsíce skutečného věku…
No, my jsme donošený (rodila jsem den po termínu), ale já jsem měla při porodu hodně zkalenou plodovku, malej se jí napil a měl omotanou pupečníkovou šňůru kolem krku, takže nedýchal a museli ho rozdýchávat, proto chodíme na neuro.
Jinak Tě chápu, taky často plaším, protože jsme furt chodili na různá vyšetření, ale naštěstí všechna teďka dopadla na jedničku a je vše v naprostém pořádku.
Malej se mi lekal, když na něj někdo nečekaně promluvil, když před ním nečekaně zapískal s hračkou, nebo stačilo mu s hračkou zachrastit před obličejem, vždycky sebou úplně cuknul, celým tělíčkem cuknul, a rychle mrkal očkama. Přešlo ho to, jak jsem psala, cca kolem pátého měsíce.
Jinak si fakt myslím, že to doženete. Nemám teda ani ze svého okolí zkušenost s nedonošeným mimčem, ale určitě to Daník zvládne. Ještě pro uklidněnou, moje ségra má ročního prcka, narodil se taky v termínu, ale měl hodně velkou hlavičku a malé tělíčko. Honili je po všech čertech, že je opožděný, že nezvedá hlavičku atd., a pak to vše dohnal. Začal se přetáčet ze zádíček na bříško v pěti měsících, v sedmi měsících lezl po bříšku, za pár dní po kolínkách, pak si sedl a v osmi měsících se začal stavět a chodit.
Tak já tedy měla Lukyho dost akčního. Když jsme přišli z porodnice, ta už pásl koníčky a vydržel to docela slušně dlouho. Taky se otáčel na bok. Naštěstí pak stloustl a přestal a teď se zase otočí jen na bok. Zatím se nikam nepřetáčí, ale naše mudra je normální rozumná ženská, která nejede přesně podle tabulek.
A k tomu lekání, to my máme pořád. Celý sebou škubne, občas se dostaví i hysterický, ale mudra mi k tomu nic neříkala. No, jdeme tam dnes na očko, tak se uvidí.
tak nam jsou akorat 3, rucicky si rozhodne nesrovna, naopak, ikdyz mu je srovnam, tak se kymaci, posune si jednu dopredu, prepadava na zada, pripadne dela letadlo. ale my taky jdeme na RHB. me RHB nevadi, rozhodne mu to neuskodi a budu mit dobrej pocit, ze neco delam, ale spravne paseni ma dite zvlaDNOUT DO UKONCENEHO 4. mesice, takze bud asi v klidu.
jo a cukaturu ma taky.
je donosenej
nekteri pediatri to vubec neresi a nestresuji rodice, ale ja se zvladnu vystresnout sama, tak jsem za RHB rada.
Pudli, mě nestresuje ta RHB, taky jsem ráda, že teda budem něco dělat,…ale aby to něco neznamenalo, nějaké opožďování ve vývoji…
Hlavně když nám napsala - opožděné vzřimování, odpovídající 4.-6. týdnu… Je pravda,že tam zrovna náladu neměl, večer je vždycky nenaložený, navíc do té doby spal…
Já jsem byla docela v pohodě, když jsme srovnali ručky, tak se mi zdálo, že mu to jde. Ale někdy má to samé co tvuj prcek, kymácí se, překulí se na bok, strká ručku do zadu…a tak pod…jindy v pohodě vydrží klidně 10 minut správně.
Také teď v pondělí na dětském doktorka chválila, jak pěkně zvedá hlavičku, stejně tak nás chválila paní co k nám chodí na plavání, že je to šikula…No tak to pro mě byl teda trochu šok.
Jo a zaťaté pěstičky také ještě máte?
Laky, tak super, že všechny výsledky máte v pořádku… ![]()
Jinak ohledně té lekatury…Neuroložka když ho viděla, tak říkala, že se musí pod hrazdičkou zbláznit, když se takhle leká. No tak to vůbec, to je úplně v pohodě, dělá to hlavně když je nahý (to je prý ten reflex nejsilnější)
A mám mu teda ty ruce upravovat, nebo ho hodit na břicho a ať si poradí?
Mně všude říkali (včetně RHB ještě v porodce) i jsem četla - srovnávat - lokty do stran a dopředu. No ale doktorka ho převalila ze zad na břicho a starej se.
Možná by bylo dobré jako psala Panuška, chvilku nechat ať se stará a pak srovnat…
I když teď jsem zase někde četla, že rovnat, aby si to zafixovali…
takhle u nás vypadá „pasení“
http://files.vos.webnode.cz/…IMG_0281.jpg
Příspěvek upraven 08.11.09 v 12:46
Takle vypadá u nás v 7 týdnech. Už drží hlavu dlouho. Pozoruje a rozhlíží se. Ale když ho plácnu na břich jen tak, tak se vzteká, trhá hlavou nahoru, ale s rukama ani nehne.