Dilema kolem kojení v 9m - prosím o názor

757
4.11.09 09:59

Dilema kolem kojení v 9m - prosím o názor

Holky, muzu vas poprosit o vase nazory? Mam 9m starou holcicku, do pul roku plne kojena, do 7m jen zelenina k obedu, pak postupne maso, ovoce, kase apod, klasika, od 8m mela rano a dopoledne kojeni, obed masozelenina, odpoledne ovoce, vecer kase, na noc a v noci kojeni, cca od osmi a pul mesice jsme pridaly jogurt k dopoledni svacine.
Ted to mame zajete tak, ze kojim rano po probuzeni, pak dostane par soust peciva nebo chleba s maslem, margarinem apod, dopoledne ovoce, obed masozelenina, odpoledne jogurt bily, s par detskyma susenkama, navecer kase, na noc kojeni, plus 1-2kojeni v noci. Vcera jsme se dost chytly s mamou, podle ni ji kojim malo a bude mit na zimu spatnou imunitu. Co si o tom myslite? Ja to neumim vysvetlit, ale pres den proste citim, ze ani jedna to kojeni uz nepotrebujeme, Nelli me dokonce pri pokusech o nakojeni pres den kouse, nespolupracuje, maximalne si trochu potahne…asi by se poradne napila jen tehdy, kdybych ji jedno jidlo pres den uplne vzala a misto toho ji kojila, aby mela hlad a chtela…ja nevim docela se me to dotklo, snad vim co delam, ne..ale preci jen..co myslite?
Dekuji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3549
4.11.09 10:06

Ahojky tak nevím jestli jsem ta správná,která může radit kolem kojení,my kojili jen do šestinedělí,ale jen tě chchi uklidnit ohledně té imunity,takhle staré miminko sice získává důležité látky od tebe,ale na mlíku už není závislé a klidně by ani mlíčko už nemuselo dostávat a mohlo by se nahradit jogurtama apod.Tím samozřejmě nechci říct,že bys neměla kojit,ale chtěla jsem jen dát příklad,že to kojení není alfou a omegou imunity.My nějakou velkou nemocnost nemáme a to jsme toho moc nenakojili.A když jsem se ptala teď doktora,že jestli existujou nějaké vitamíny na posílení imunity,tak mi sice řekl,že ano,ale že by mi to nedoporučoval,že právě tím,že se nachladí,má rýmu apod se startuje imunitní systém a imunita se tvoří a že abych zavedla víc ovoce a zeleniny a je to desetkrát lepší než mimičo ládovat umělými léky,takže se maminkou nenech zvyklat,řekni jí,že ty jsi máma a ty o tom budeš rozhodovat a dělej to podle svýho.navíc pokud cítíš,že vám to stačí a malá takto reaguje,když jí přidáš kojení,tak si myslím,že není o čem diskutovat.za mě obrovskou poklonu,že kojíte takhle dlouho :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
martyk1
4.11.09 10:14

Ahojky,

já myslím že kojíš tak akorát. A zvlášť když už ti holčička přes den víc nechce, tak bych jí nenutila. Mně se Karolínka odstavila v 10 měsících a ty poslední 2 měsíce jsem ji taky už spíš musela nutit, postě jí zachutnaly příkrmy a prsem se nehodlala zdržovat :-) A pokud jse o imunitu, myslím že má MM dost.

• Citovat
  • Upravit
781
4.11.09 10:14

Ahoj, my jsme na tom přesně tak, jak píšeš ty. Kojím večer po kaši, v noci 1 - 2× a ráno po probuzení. Přes den jen výjimečně, když se třeba někde zdržím a nemám s sebou dost jídla, tak nakojím, ale když nemá opravdu hlad, tak Ondra už přes den taky nechce. A já jsem docela ráda :oops: , s tímhle bych chtěla vydržet ještě tak měsíc dva a pak ještě ubrat, chceme se pak pokoušet o další miminko, tak by mi docela vyhovovalo postupně pomalu nenápadně odstavit :).
A výhoda - Ondra pije i UM, jednou týdně ho večer ukládá tatínek, já nejsem doma, tak dostává Hami a je taky spokojený. Takže pokud bych odstavila, asi nebudu mít problém s přechodem na UM :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
757
4.11.09 10:24

Holky, dekuju za uklidneni..jo, ja vim, ze imunita s kojenim az tak souviset nemusi, moje teta udajne plne kojila do 9m a pak do roka spolu s prikrmy, ted je holce pet a je ob tyden nemocna.Ale to zas asi souvisi se skolkou, no..achjo, ja tak nemam rada, kdyz mi nekdo rika, ze neco jakozto mama delam spatne. Tchyne na me zas kouka jako na exota, jakoze jeste kojim tak velky dite, nechape a porad se pta, kdy ji zacnu davat sunar…Nelli UM stejne nechce, na milost vzala jen vanilkovej Hipp od 9m, toho vcera trosku vypila, takze az odstavim, nevim, bde asi bez mlika uplne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
martyk1
4.11.09 10:29

No právě straší generace má na kojení většinou názory co tvoje tchyně, proto mne překvapilo, že do tebe reje mamka. Ale tchní se taky nenech zviklat,dělej to podle toho co vyhovuje tobě.

• Citovat
  • Upravit
757
4.11.09 10:34

No moje mamka je dosti moderní žena :mrgreen: Bohužel ještě nemáme dostavěný baráček, takže bydlíme u našich, občas musím v rámci zachování klidu v rodině dost přimhouřit obě oči, mamka asi teda taky, ale…nejvíc mě vytáčí, že mi tu káže o tom, že málo kojím a bude kvůli tomu nemocná, a obratem jí nacpe do pusy kus koblihy, celozrnný rohlík a tuňáka z konzervy, krabí tyčinky, kus nedělní buchty..... :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5784
4.11.09 10:38

Ahoj, souhlasím s holkami, holčina už to mlíko tolik nepotřebuje a kojení 2× denně úplně stačí. A imunitu už z tohoto mlíka nezíská. To získává pouze první půl rok. Takže si nic nevyčítej :wink: . Já odstavila kluka v 11měs. a holku teď v 12měs. už ho nevyžadovali tak proč bych jim ho nutila.
velké pozitivum, je že už můžu kdykoliv a kamkoliv na jak dlouho a není na mě vázaná. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
4.11.09 10:47

Fireangel, nemáme stejnou maminku? :lol: Dělám si srandu, ale ta moje se taky diví, jestli nekojím málo. Kojím třikrát za den a třikrát v noci (ale to už chci odbourat, jsem z toho už utahaná) a synovi je skoro deset měsíců. Taky si myslím, že má mlíka dost. Kdyby dostával UM, tak ji asi tak často ani nedostane v tomhle věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44365
4.11.09 11:00

Ahoj.Mám kluka-3 apůl roku a holčičku,bude mít rok.Stále ji kojim i několikrát denně,jí ale taky vše,co píšeš,prostě to vyžaduje a nám to problémy nedělá.

Kluka jsem kojila celkově 2 a třičtvrtě roku,kojila jsem v průběhu těhotenství a pak ještě 3 měsíce zároveň s holčičkou.Bylo to naše svobodné rozhodnutí,oběma a později všem třem nám to vyhovovalo.Stejně tak správné je ale rozhodnutí jiné maminky.Myslím si,když to holčička nevyžaduje,proč ji nutit.Úplně to stačí.

Kojení není alfou a omegou imunity.Můj syn byl poprvé nemocný v 7 měsících-ATB,pak v roce dostal střevní infekci,byli jsme v nemocnici,v 18 měsících laryngitidu,mezitím taky nějaké virózy,ve 2apůl letech laryngitdu.Teď už chodí do školky a měl jednou virózu.

Dcerka-plně kojená,měla v 5 měsících 5.dětskou nemoc.Doktorka říkala,že je to nemoc školkových dětí, u kojenců atypická.Teď před měsícem měla zánět průdušek-ATB.

Tím jsem Ti jen chtěla potvrdit,že i když je dítě kojené,neznamená to,že bude zdravé a neonemocní.Já kojím,protože nám to vyhovovalo a vyhovuje.Rozepisovat se o tom je tady zbytečné.Jestli chceš,přečti si moji diskuzi tandemové kojení.Tím nechci vnucovat svoje názory.Jen potvrdit,jak už bylo napsáno,kojení není alfou a omegou imunity.Nedělej si žádné starosti.Vše vždy záleží na mamince a dítěti.Nikdo jiný nemá právo do toho mluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
4.11.09 13:11

Mě se dcera okolo desátého měsíce odstavila…měla jsem z toho smíšené pocity, chtěla jsem kojit tak do roka, takže na jednu stranu jsem byla ráda, že to proběhlo v klidu, na druhou stranu to bylo ze dne na den, tak jsem se s tím musela chvíli vyrovnávat…

Ale hlavně chci říct, že dítě si samo řekne, co mu vyhovuje a jediný, kdo mu do toho může zasahovat, jsi ty.Je to na vás dvou a maminka ti do toho nemá co mluvit.U nás do mě zase hučela babička, že to nevypadá hezky, když se kojí velké dítě…mám babičku ráda, vím, že to nemyslí zle, hádat jsem se s ní nechtěla, tak jsem to prostě odkývala a dělala si to stejně po svém. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
martyk1
4.11.09 14:00

Tvoje maminka má teda opravdu svérázné názor na výživu malých dětí. Ty věci cos říkala bych jí teda zatrhla aby malé nedávala, to by mohlo napáchat větší škody, např. v podobě alergií.

• Citovat
  • Upravit
166
4.11.09 15:15

ten samý případ

No tak já jsem na tom úplně stejně.Ráno kojím,pak má ovoce 125-150g,oběd masozel.příkrm 200g,odpoledne jogurt 150g,večeři mléčnou kaši 150g a na noc MM.snědl by toho i víc-je hrozný řrout,ale pak mi blinká a vůbec mu nechci roztahovat žaludek.A to je Matějovi 7,5měsíce.Taky si říkám jestli má takhle na svý stáří dost mléka.Ale snad si bere kolik potřebuje.Jinak já v noci kojím jen občas.Někdy chce a jindy spí až do půl osmý.Tu kaši jsem zavedla před třemi dny a mám pocit že pak už na noc toho mlíka taky moc nevypije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1776
4.11.09 21:00
ditiska píše:
Ahoj, souhlasím s holkami, holčina už to mlíko tolik nepotřebuje a kojení 2× denně úplně stačí. A imunitu už z tohoto mlíka nezíská. To získává pouze první půl rok.

Tak s tím si dovolím nesouhlasit, imunitu získává z MM stále, ale stačí na to i jen jedno kojení denně. Ono to pak už není o množství, jako o tom, že nějaké MM ješte je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
757
5.11.09 09:23

Jj, s tím taky souhlasím, že alespoň do roku to na imunitu vliv má, ale právě mi šlo o to množství..holky, děkuju všem :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí