Osvojeni náhradním otcem

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
31.1.22 07:05

Osvojeni nahradnim otcem

Dobry den,
hledala jsem podobne diskuze, ale nenasla jsem nic aktualniho.
Mam 9 leteho syna, jeho biologicky otec se jiz 7 let nezajima. 8 let zijeme s pritelem, ktereho syn bere jako tatu. Sveho biologickeho otce si nepamatuje. Bio otec alimenty neplati, nenapise, nezavola.
Jak postupovat v pripade, ze by pritel chtel syna adoptovat?
Nevim, jestli by bio otec souhlasil, ma svou rodinu, zajem nema, ale presto si nejsem jista, jestli by z trucu nedelal problemy.
Je mi jasne, ze pres soud, ale zajima me jestli je mozne i pres jeho nesouhlas, kdyz nejevi zajem.
A dalsi podminky?
Nase svatba? Nejake,,vyslychani,, syna u psychologa? Socialka?
Moc vam dekuji za odpovedi a preji krasny den :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76194
31.1.22 07:16

Bio otec musí souhlasit, „vyslýchání“ syna se nekoná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20858
31.1.22 07:25

Musí s tím souhlasit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
catch-22
31.1.22 07:34
@Anonymní píše:
Dobry den,
Mam 9 leteho syna, jeho biologicky otec se jiz 7 let nezajima. 8 let zijeme s pritelem, ktereho syn bere jako tatu. Sveho biologickeho otce si nepamatuje. Bio otec alimenty neplati, nenapise, nezavola.
Nevim, jestli by bio otec souhlasil, ma svou rodinu, zajem nema, ale presto si nejsem jista, jestli by z trucu nedelal problemy.
Je mi jasne, ze pres soud, ale zajima me jestli je mozne i pres jeho nesouhlas, kdyz nejevi zajem.
A dalsi podminky?
Moc vam dekuji za odpovedi a preji krasny den :)

Návrh na osvojení manželem, jako přítel podle mého názoru nemá šanci. V rámci řízení se zkoumá, jestli biologický otec nemá dlouhodobě zájem, pak by to (teoreticky) šlo i proti jeho vůli.
Ale osobně bych do toho nešťoural, protož biologický otec se může probrat a ten zájem projevovat začne. Jestli spolu vydržíte dalších devět let, pak lze osvojit i zletilého. ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.1.22 08:18

Raději anonymně. Pokud neplatí alimenty a o syna se nezajímá, tak by ho zcela určitě zbavili rodičovských práv. Já to tak již x let mám. Zažádala jsem u soudu, ospod a soud vše prověřoval, zjistili, že otec o dítě nejeví spoustu let zájem, dítě otce ani nezná, on se k soudu ani nedostavil a přitom šancí mu dali několik - byly 4 stání. Nakonec byl na čtvrtém stání zbaven rodičovských práv, ale je vždy zachována povinnost platit výživné, tak je to ze zákona. Žádala jsem o to tehdy z důvodu abych nepotřebovala povolení otce například pro doktory v nemocnici v případě akutního ošetření (teď už by všude stačil jenom můj podpis), výjezd z ČR s dítětem atd. Dítě bylo v té době malé, nikdo s ním nemluvil, myslím, že to řeší až od věku 12 let. Otec nikdy nejde z rodného listu vymazat - lze pouze nahradit za jiného otce. Pokud bych si našla přítele, který by chtěl dítě osvojit, tak se dokazuje kdo je pro dítě „lepší“ otec, kdo se mu věnuje, kdo ho vychovává, ale i majetkové poměry atd. Laicky řečeno :mrgreen: Ale já řešila jenom zbavení rodičovských práv, od rozchodu s ex jsem už raději single. Kontaktuj právníka nebo ospod, poradí ti. Ale když tvoje dítě bio otce nezná a naopak za tátu považuje tvého přítele, máte velkou šanci aby si přítel dítě osvojil.

• Citovat
  • Upravit
5072
31.1.22 08:26

OZ § 819

(1) K osvojení dále není třeba souhlasu rodiče, který zjevně nemá o dítě zájem.

(2) Rodič zjevně nemá o dítě zájem, neprojevuje-li soustavně o dítě opravdový zájem, a tím trvale zaviněně porušuje své povinnosti rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.22 08:42

Jo a ještě něco - každý mě od toho tehdy odrazoval. Že je to složitý právní úkon a že se s tím setkali párkrát za svoji praxi - jak se zbavením rodičovských práv tak s osvojením. Nedala jsem se a k soudu jsem nakonec šla i bez právníka a stejně to dopadlo. Když o dítě nemá zájem a ani ho nezná, tak co je tam vůbec k řešení, že? Otázka je jaký je tvůj ex, zda se neprobere a nezačne mít o syna zájem nebo kolem sebe nezačne kopat. Já si byla jistá, že se určitě nic nezmění a chtěla jsem tedy aby na dítě neměl žádný právní nárok - aby bylo zkrátka dítě v bezpečí. Na druhou stranu, mně se ten rozsudek později několikrát velmi hodil - třeba v situaci kdy jsem potřebovala s dítětem do USA. Kdybych neměla ten rozsudek, tak by mně bio otec musel podepsat souhlas s vycestováním dítěte - při vstupu do USA to striktně vyžadují.

• Citovat
  • Upravit
catch-22
31.1.22 08:49
@Anonymní píše:
Jo a ještě něco - každý mě od toho tehdy odrazoval. Že je to složitý právní úkon a že se s tím setkali párkrát za svoji praxi - jak se zbavením rodičovských práv tak s osvojením.Nedala jsem se a k soudu jsem nakonec šla i bez právníka a stejně to dopadlo. Když o dítě nemá zájem a ani ho nezná, tak co je tam vůbec k řešení, že? Otázka je jaký je tvůj ex, zda se neprobere a nezačne mít o syna zájem nebo kolem sebe nezačne kopat. Já si byla jistá, že se určitě nic nezmění a chtěla jsem tedy aby na dítě neměl žádný právní nárok - aby bylo zkrátka dítě v bezpečí. Na druhou stranu, mně se ten rozsudek později několikrát velmi hodil - třeba v situaci kdy jsem potřebovala s dítětem do USA. Kdybych neměla ten rozsudek, tak by mně bio otec musel podepsat souhlas s vycestováním dítěte - při vstupu do USA to striktně vyžadují.

Zbavení rodičovských práv a osvojení jsou jabka a hrušky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.1.22 09:09
@catch-22 píše:
Zbavení rodičovských práv a osvojení jsou jabka a hrušky.

Nejsou. Souvisí to spolu a to dost úzce. Rodičovských práv by ho zbavili raz dva - nezajímá se a dítě nezná. A potom už osvojení není žádný problém.

• Citovat
  • Upravit
72725
31.1.22 09:15
@Anonymní píše:
Dobry den,
A dalsi podminky?
Moc vam dekuji za odpovedi a preji krasny den :)

Musí souhlasit, nebo přes soud dokážeš, že není kontakt, nejsou alimenty, není žádný styk, tudíž je pro dítě nevýhodné mít tam biootce.. takhle to pak posuzuje soud :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
catch-22
31.1.22 09:28
@Anonymní píše:
Nejsou. Souvisí to spolu a to dost úzce. Rodičovských práv by ho zbavili raz dva - nezajímá se a dítě nezná. A potom už osvojení není žádný problém.

Tak až to osvojení opravdu proti vůli otce dotáhneš do konce, dej vědět. :P

• Citovat
  • Upravit
76194
31.1.22 09:28
@catch-22 píše:
Návrh na osvojení manželem, jako přítel podle mého názoru nemá šanci. V rámci řízení se zkoumá, jestli biologický otec nemá dlouhodobě zájem, pak by to (teoreticky) šlo i proti jeho vůli.
Ale osobně bych do toho nešťoural, protož biologický otec se může probrat a ten zájem projevovat začne. Jestli spolu vydržíte dalších devět let, pak lze osvojit i zletilého. ;)

jo, to jsem si nevšimla - také jsem přesvědčena, že „přítel“ nemá šanci, že musí být manželé, co? @Luboš P @Cenarius?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
catch-22
31.1.22 09:32
@martina.se píše:
Musí souhlasit, nebo přes soud dokážeš, že není kontakt, nejsou alimenty, není žádný styk, tudíž je pro dítě nevýhodné mít tam biootce.. takhle to pak posuzuje soud :think:

Neposuzuje. Zbavení rodičovských práv je vratné a dítě neztrácí vazbu na biologického otce (výživné, dědictví, příbuzní z jeho strany). Osvojením ale dítě nevratně ztrácí veškeré vazby a dostává nové. Muselo by to být tak moc v jeho zájmu, aby to přebilo nárok dítěte na biologického rodiče, což je základní lidské právo (viz Úmluva o právech dítěte).
Je to úplně jiný level, i když z pohledu matky to vypadá „stejné“ v tom, že biootec se nemotá dítěti do života.

• Citovat
  • Upravit
catch-22
31.1.22 09:34
@stinga píše:
jo, to jsem si nevšimla - také jsem přesvědčena, že „přítel“ nemá šanci, že musí být manželé, co? @Luboš P @Cenarius?

Jako zákon to výslovně neříká, ale reálně jak chce matka osvědčit, že osvojení tímhle konkrétním mužem je v zájmu dítěte, když sama má vůči němu rezervu v tom, že se nevzali. Tedy k němu nemá právní vazbu, jakou by mít mohla (manželství), ale z jakéhosi důvodu nemá.

• Citovat
  • Upravit
72725
31.1.22 09:38
@catch-22 píše:
Neposuzuje. Zbavení rodičovských práv je vratné a dítě neztrácí vazbu na biologického otce (výživné, dědictví, příbuzní z jeho strany). Osvojením ale dítě nevratně ztrácí veškeré vazby a dostává nové. Muselo by to být tak moc v jeho zájmu, aby to přebilo nárok dítěte na biologického rodiče, což je základní lidské právo (viz Úmluva o právech dítěte).
Je to úplně jiný level, i když z pohledu matky to vypadá „stejné“ v tom, že biootec se nemotá dítěti do života.

Však jo.. k čemu je mu otec, který se víc jak 3/4 života nezajímá, neplatí výživné atd? A na to soud bere ohledy.. není to jednoduché, ale dá se to :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí