Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, prosím o názor. Tchyně stále vymýšlí, že si vezme mou 11 měsíční dceru na hlídání na půl den nebo celý den. Malá je stále tak ze 70% kojena, i když má 4 jídla za den a celkem dost toho sní, tak se stále vyžaduje po každém jídle kojeni, při kojeni i usina, když se cokoliv stane, tak kojim. Nějak tchyně nechce pochopit, ze ji proste takhle často kojene dítě na několik hodin nedám. Podotýkám, ze nikdy neměla lahvicku, zřejmě by z toho pit ani nechtěla a kojeni hlavně není jen o nakrmeni, ale hlavně o kontaktu s matkou, který lahvicka nezajistí. Kdyby opravdu byl vážný důvod k hlidani (např. moje hospitalizace, atd.), tak to nějak s hledáním uděláme, ale ona si ji chce brát jen tak na výlety třeba do zoo (asi hodinu cesty od našeho města). Jaký na to mate názor? V kolika mesicich jste nechaly na hlidani kojene dítě. Samozřejmě kdyby byla na UM, tak je to něco jiného, opravdu mě zajímají pouze kojene děti. Děkuji
Dala bych jí dítě na odpoledne po obědě a dokojení. Odpolední svačinku a něco do ruky by dítěti dát zvládla. Je to batole, půl dne bez mléka mu neublíží. Mně kojený syn v tomhle věku jedl už téměř vše, o chvíli později jsem ho odstavila. Neměl problém vydržet s tátou nebo mojí sestrou, i když byl ještě kojený. Usnul jim v kočárku a já si mohla trochu odpočinout.
Jedině ty znáš nejlíp svoje dítě, pokud víš, že byste to nezvládly, tak ji jí nedávej. Já bych taky nedala.
Syn má 16 měsíců, jí jídlo a k tomu se kojí. Teď bych ho na víc hodin určitě nedala. Moje máma taky vymýšlí zoo, nevím, co s tím mají. Nedám ho, dokud nebude bez prsa přes den a nebude trochu samostatný, prostě ne.
Pokud nechceš čeřit vztahy, tak navrhni, že tam pojedete všichni, ty si dáš někde v kavárně zmrzlinu, oni budou sami kroužit a vždycky tam přijedou na prso.
Ono i dostat se tam může být problém, ne? Můj syn by hodinu v autě vzadu sám být nevydržel, navíc si nechci představovat, jakou má tchýně autosedačku. ![]()
Take mam 11mesicni dceru, ktera je z vetsi casti kojena. Presne jak popisujes, usina u kojeni, kdyz se bouchne a hodne place, kojim.
Ale vubec bych se nebala ji na pul dne sverit babicce, kdyby o to stala. Mala totiz chce kojit jen, kdyz me vidi. Kdybych u ni nebyla, tak v pohode usne v kocarku nebo treba mozna mene v pohode v naruci nekoho. Z lahve teda pije caj, ale i kdyby ne, tak by to v tomto ohledu pro me nic nemenilo.
I vsechny jeji 3 starsi sestricky byly stejne, jen ta nejstarsi vubec nechtela lahev.
Bud rada, ze ma tchyne zajem.
Mit babicku, co vymysli jiny program, nez televizi, skacu do stropu. Kdybych to citila jako ty - normalne to tchyni vysvetlim a nez se snizi frekvence kojeni, pojedete spolu. Ty si tam nekde sednes s knizkou na kafe a budes mit jistotu, ze kdyby neco, jsi po ruce. Holky budou mit cas jen ve dvou, ty si vybudujes duveru… No vsadilm se, ze vyrazite dvakrat trikrat a uz je nechas jet bez tebe ![]()
Hele, to má každý jinak. Já jsem svou milovanou dcerku, na kterou jsme čekali skoro sedm let, vystrcila na vozeni (dědečkovi!) už v šestinedělí.
Vím, že to je i povahou, ale malá je od mala zvyklá na široké pole příbuzných a je s nimi ráda. A oni si snad na ní dělají poradnik ![]()
Ale jestli nechceš, nedávej. Je to tvoje dítě.
Jediné, co bych zvážila, je kojení na utiseni bolesti. Tomu jsem se cíleně vyhybala, i když by to bylo mnohdy jednodušší než jen mazlit a tulit. Jen jsem nechtěla uklidnění bolesti spojovat s jídlem ![]()
NE!
Neco jineho je povozit v dosahu bydliste mezi kojenim a neco jineho je puldenni vylet.
Potrebujes si to ospravedlnit pred tchyni, chlapem nebo sama pred sebou…?
Pokud nechces..nejsi na to pripravena..nedavej..babicka pocka.. ![]()
No… jako asi byste na to měly být všichni připravení. Na druhou stranu je tvojí dcerce už skoro rok a babička určitě není žádná hyena
Já bych, kdyby babička chtěla, bych k ní klidně dcerku na půl dne dala
však nejdřív můžou být doma a jít na procházku a kdyby se něco dělo, tak zavolají a přijedeš/přivezou jí. No a za měsíc třeba můžou zkusit výlet… Važ si babiček, co mají zájem a čas o vnouče.
@Lizzie001 píše:
Syn má 16 měsíců, jí jídlo a k tomu se kojí. Teď bych ho na víc hodin určitě nedala. Moje máma taky vymýšlí zoo, nevím, co s tím mají. Nedám ho, dokud nebude bez prsa přes den a nebude trochu samostatný, prostě ne.
Pokud nechceš čeřit vztahy, tak navrhni, že tam pojedete všichni, ty si dáš někde v kavárně zmrzlinu, oni budou sami kroužit a vždycky tam přijedou na prso.Ono i dostat se tam může být problém, ne? Můj syn by hodinu v autě vzadu sám být nevydržel, navíc si nechci představovat, jakou má tchýně autosedačku.
Tak půjčit babičce autosedačku je ten nejmenší problém
Hele a moje dítě třeba ZOO a různý ZOO parky miluje od mimina. prostě má ráda zvířata a vždycky to pro ní byl obrovskej zážitek.
Ale já mám dítko, u kterého jedna babička nemá zájem a druhá čas ![]()
@Muffka píše:
Ahoj, prosím o názor. Tchyně stále vymýšlí, že si vezme mou 11 měsíční dceru na hlídání na půl den nebo celý den. Malá je stále tak ze 70% kojena, i když má 4 jídla za den a celkem dost toho sní, tak se stále vyžaduje po každém jídle kojeni, při kojeni i usina, když se cokoliv stane, tak kojim. Nějak tchyně nechce pochopit, ze ji proste takhle často kojene dítě na několik hodin nedám. Podotýkám, ze nikdy neměla lahvicku, zřejmě by z toho pit ani nechtěla a kojeni hlavně není jen o nakrmeni, ale hlavně o kontaktu s matkou, který lahvicka nezajistí. Kdyby opravdu byl vážný důvod k hlidani (např. moje hospitalizace, atd.), tak to nějak s hledáním uděláme, ale ona si ji chce brát jen tak na výlety třeba do zoo (asi hodinu cesty od našeho města). Jaký na to mate názor? V kolika mesicich jste nechaly na hlidani kojene dítě. Samozřejmě kdyby byla na UM, tak je to něco jiného, opravdu mě zajímají pouze kojene děti. Děkuji
U ročního dítěte, které už jí kde co, není x hodinové hlídání problém. Bez toho tvého prsa to jistě přežije. ![]()
A podle toho jak píšeš, věřím, že i kdyby dítě bylo na um, tak vymyslíš cokoli, aby babička x hodin hlídat nemohla.
Buď ráda, že má babička zájem. Vůbec bych se nedivila, kdyby se pak na tebe s hlídáním vykašlala, až to ty budeš potřebovat … ![]()
@fíkofka píše:
Tak půjčit babičce autosedačku je ten nejmenší problémHele a moje dítě třeba ZOO a různý ZOO parky miluje od mimina. prostě má ráda zvířata a vždycky to pro ní byl obrovskej zážitek.
Ale já mám dítko, u kterého jedna babička nemá zájem a druhá čas
Tak moje máma je schopna dát dítě do dvacet let staré autosedačky po sestřenici jenom proto, že je snadné ji dát do auta. ![]()
Chápu, asi máš malého veterináře. ![]()