Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Čauky holky, máme 1 měsíc a doktorka na kontrole nám říkala, že mám sledovat, zda Berča nestáčí hlavičku na jednu stranu, jinak bych musela chvílema pokládat na opačnej bok, aby tam hlavička nepadala. Tak pořád pozoruju a lámu si s tím hlavu, neboť Berča většinou usíná s hlavičkou na jednu stranu, jinak mi to přijde docela v poho. Máte s tím zkušenosti? Neplaším zbytečně?
Nevím, jak spíte. Bára spala na boku a jen mi v porodnici řekli, abych jí ty boky střídala. Víc s tím asi nenaděláš
Neboj, urcite by sis toho vsimla. To, ze usina s hlavickou na jednu stranu nic neznamena, pokud ji sama dobrovolne dava i na tu druhou. Pry se to potom pozna i podle toho, ze ma jednu stranu vic slehlou, ale ja jsem na tohle slepa.
Terik
Ahoj,můj starší syn odmítal otáčet hlavu na obě strany,dokonce ani za zvukem. Čekala nás rehab. a Vojtova metoda. Za 2 měsíce byl OK.
Začali jsme to řešit kolem 2až3měsíce,tak bych zatím neplašila. ![]()
Vojta taky neustále preferuje jednu stranu. Upozorňovala jsem na to doktorku už od začátku, ale na rehabku nás poslala až ve 4 měsících. Vojtovu metodu cvičíme asi 3 týdny a rehabka říká, že vidí zlepšení.
Ale prý jsme klidně mohli přijít dřív. Čím dřív, tím líp… Nejmenší miminko, které cvičila, prý mělo 4 týdny.
A neboj se, že bys to nepoznala, u Vojty byl ten rozdíl do očí bijící…
Dadla
Ahoj.
Nám bylo doporučeno od narození pokládat Radima střídavě na jednu stranu, na druhou a na záda. Jako prevence možným problémům se to vyplatilo, navíc se procvičovaly různé svaly.
Beruška
ahoj, my take mame hlavicku pri poloze na zadech porad na jedny strane. V cem spociva ta Vojtova metoda? Asi budeme muset take zacit cvicit. ![]()
Misa
Na Vojtovu metodu jsou dva protichudne nazory. Uz tady na tohle tema probehlo strasne moc diskuzi. Ja jsem zastankyne teto metody, protoze nam pomohla. Odborne je to popsano na www.rl-corpus.cz. My jsme jezdili az do tohoto strediska i kdyz to trvalo hodinu.
Laicky receno, jde o cviceni, pri kterem tlacis na nejaky bod a druhou rukou nutis svalstvo se zapojit. Dite u toho ze zacatku place a to mnohe matky odradi. Nejvic kriku je u sestry pri predvadeni noveho cviceni. Doma uz se u cviceni obcas i smala. Dulezite je zacit, co nejdrive. Po 6 mesicich uspesnost lecby hodne klesa. Pokud jde jen o tu hlavicku, tak za par tydnu uz cvicit nemusite. U nas se k tomu pridala spousta jinych veci, ktere jsem na dceri videla i sama, ze nejsou normalni. Cvicili jsme 4 mesice a uz nas nesleduji.
Terik
Berča na zádech pořád preferuje jednu stranu, na druhou ji však taky otočí, tak nevim, rodina mě ujišťuje, že je to v pohodě, že jí dává na obě strany, tak nevim. Budu radši dávat na druhej bok.
Ahoj holky. kdy se vám miminka začala otáčet hlavičkou za předměty? naší malý jsou 2 měsíce a nic moc. přijde mi že moc reaguje jen něky a hlavičkou taky otáčí jen když chce.
Asi v měsíci a půl. Teď má dva a půl měsíce a hlavu si může vykroutit, jak chce pořád na něco koukat. Nejlepší jsou zásadně věci „za rohem“
I první to tak měla, ale já mám celkem akční děti, takže možná je tvoje jenom klidnější a nespěchá ![]()