Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mám 5a půl měsíční holčičku od třech měsíců cvičíme Vojtovu metodu.Ted se začala otáčet na bříško ale jen na jednu stranu.Sestra mi říkala že by se měla otáčet na obě bude to prý vadit při lezení.Je to naše první tak nechci nic zanedbat.Jitka
Ahoj. Mája se hodně dlouho otáčela jen přes jeden bok. Přes druhý až po měsíci a pak ještě nějakou dobu jen občas. Neboj, srovná se to. Zkus ji motivovat víc přes ten „horší“ bok
.
Neboj, kazdej prcek zacina jen na jednu stranu. Nase Zuzi je teda pohybove trosku napred (zato s mluvenim a jinyma vecma pozadu
), ale taky nekdy kolem 3 a pul mesice otacela na jednu stranu, pak se naucila padat na jednu stranu z briska na zada (nerikam tomu otaceni, bo sebou fakt mrskla a prastila se ho hlavy
) a otocku na druhou stranu zvladala az nekdy kolem pul roku, tedy 2 a pul mesice po prvni strane ![]()
Malá se my taky otáčela jen na jednu stranu,ale všechno se srovnalo.Tak se neboj,určitě se to srovná.
Tak mi se taky otáčíme na bříško jen přes jednu stranu asi tak od 3měsíce, na druhou to umí taky, ale tahle strana mu prostě vyhovuje asi víc.Teď je nám 5měsíců, je to stále stejný, nepřipadá mi, že by mu to v lezení nějak vadilo, krásně se odstrkuje nožičkama a když už je fakt nejhůř, tak zůstane na zádech a leze pozadu jako rak, dostane se vždy tam, kam potřebuje, takže být tebou tak to neřešim, určitě se to postupem času srovná samo. ![]()
my taky cvičili Vojtovku od 3měs kvůli asymetrii a Kuba se začal otáčet na jednu stranu a na druhou vůbec nechtěl, na rehabce nás strašili jak je to špatně a že z toho budou veliký problémy, nakonec se jednoho dne začal otáčet i na druhou stranu a teď je mu to úplně jedno. Myslím že rehabilitační musís brát s hodně velikou rezervou, oni mají svoje tabulky a metody a rádi všechny maminky straší. Nám třeba celou dobu co tam chodíme vykládali že v žádném případě si nesmí díte stoupnout dřív než začne lézt, jak to vede ke křivým zádům atd atd, náš Kuba si samozřejmě napřed stoupnul a najdenou jim to vůbec nevadí, prý ho mám nechat, že si najde svou cestičku k tomu aby se vše naučil. Pak si vyber… ![]()
My byli na neurologii kvuli pádu. Neuroložka se samozřejmě chytla všeho, co viděla. Taky jí vadilo, že se už měsíc a půl otáčí přes jeden bok a plazí se jak postřelený voják - odrážel se jen jednou nohou. dala mu limit 14 dní, jinak se máme zastavit. Já si limit prodloužila na 3 týdny, pak se začal točit i na druhou. A začal lézt, takže nikdo už nepoznal, jestli se odráží při plazení oběma.
Já být tebou tak jsem klidná,náš se taky otáčel jen na jednu stranu,dr.mi radila dávat hrčky na druhou stranu,aby ho to lákalo na tu druhou stranu a když se začal plazit tak se posunoval jen jednou nohou a přisouval jednou rukou,dr. mě neřekla že máme cvičit a taky se to samo srovnalo… ![]()
opravdu to ber s velkou rezervou a hlavně poslouchej svuj vniřní hlas, sama poznáš kdy je s malou něco v nepořádku a bude se ti to zdát divné, můžeš s ní například tu druhou stranu cvičit manuálně, že ji budeš za bok pomáhat aby se otočila, aby nezapoměla že ji má, třeba jen párkrát za den a uvidíš že to bude za pár dní nebo týdnů dobré a vše se srovná