Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@quinny píše:
Sedadlo smrti uz je dnes trosku prekonane, ale jinak souhlas deti patri na zadni sedacky
Sikmo k ridici je luxus jednoho ditka a je to spis o jeho obsluze nez o bezpecnosti
není, je to podle statistiky..
Koukám, že se tu rozjela docela divoká diskuse, tak si to pak jdu počíst, kdo tu koho zase uráží ![]()
K zakladatelce, dítko se může v odpovídající sedačce vozit ve předu i vzadu, v případě protisměrné sedačky je nutno vypnout airbag.
Může se dokonce vozit i v náklaďáku nebo kamionu. Zjišťovala sem to nedávno, když se chlap rozhodl, že by chtěl zkusit vyvést malého někde kousek náklaďákem v práci ![]()
tady máte zákon o silničním provozu : přečtěte si paragraf číslo 6. Stručně řečeno : na předním sedadle ano, ale pouze v zádržném systému, je-li v zádržném systému, které dle výrobce se má umísťovat proti směru jízdy, musí být u sedadla vypnut airbag.
Ano, v sedačce může sedět na předním sedadle. Pokud je v autě airbag, sedadlo musí být posunuté co nejvíc dozadu (netýká se samozřejmě vajíček, tam musí být airbag vypnutý)
Já to musela řešit vloni. Manžel měl rozlámané a operované rameno. Půl roku nesměl nejen řídit, ale i sedět vpravo, protože by mu pás šel přes to zraněné rameno. Jediné místo, kde mohl sedět, bylo vlevo vzadu za řidičem. Ačkoliv máme vzadu 3 regulérní místa, autosedačka uprostřed by mu taky mlátila do toho ramene, takže jedno dítko muselo jít za mnou dopředu. Syn (tehdy 3,5 roků) zůstal vzadu a dcera (tehdy 7 let) „šla“ ve své autosedačce dopředu. pro jistotu jsem si tehdy zjistila a ověřila, jestli je to možné - ano, je to možné. Dceru jsem tam vozila půl roku (jinak by to ani nešlo), byla z toho úplně nadšená a když už se vše vrátilo do starých kolejí a ona začala jezdit zase vzadu, byla naštvaná
Já nejsem zastáncem jízdy dětí vpředu, podle mě je to vzadu bezpečnější, ale tehdy nám nic jiného nezbylo ![]()
Příspěvek upraven 15.07.13 v 11:20
@kjhui píše:
(sedadlo smrti je to stále, ještě hrozí dilema jestli airbag ublíží víc nebo pomůže, a nejbezpečnější sedadlo je vzadu vpravo, proto tam jezdí prezidenti a potentáti)
Není k tomu nějaká statistika?
Není to jen to tradovaný mýtus?
Dítě bych klidně dopředu dala, stejně mnohem víc záleží na řidiči, než na tom, kde kdo sedí. Proto tchán naše dítě nikdy nevezl.
Od 3 let může sedět dítě na sedadle spolujezdce, ale musíš mít vypnutý airbag.
@rajada píše:
@Baba
My se to teď učili v autoškole, ale zkoušky jsem ještě nedělala, tak si to možná pamatuju blbě. Možná je to tak, že vyplý airbag musí být jen u vajíčka a u ostatních může být zaplý, ale sedačka co nejvíc vzadu. Ruku do ohně za svoje tvrzení nedám, ale bylo to to první, co mě napadlo, když jsem si přečetla ten dotaz ![]()
Může v jakémkoli věku, pouze musí mít odpovídající sedačku. Jinak sama bych takto vezla dítě pouze v krajní nouzi.
@rajada píše:
@Baba píše:
Loll měla pravdu