Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nas jsou oblibene,, co do obrazku nepatri,, (tri zvirata a ponozka) a,,co na obrazku chybi,, ( pes bez nohy)
Ale to nejsou moc otazky
ve wordu to mas ale zachvili…
Příspěvek upraven 06.08.14 v 23:03
Ještě můžeš zapojit pohádky- co nesla červená karkulka v košíku, Bob a…? A pod.
Přiřazování k ročnímu období - sáňky - zima, kuřátko - jaro. A pod.
Nebo doplnit třeba podřazená jména - nádobí : lžíce, hrnek, talíř. Jídlo: chleba, jablko… a pod
Jeste prispevekvyse mi pripomnel, ze popisujeme pohadkove postavy. Na kartickach napsane postavy ( my mame nakreslene, 4 r.) A popisujem na cas z aktivit. (Chodi cela v cervenem, sla pres les k babicce atd) a musi uhodnout co je na karticce.
@evill píše:
U nas jsou oblibene,, co do obrazku nepatri,, (tri zvirata a ponozka) a,,co na obrazku chybi,, ( pes bez nohy)Ale to nejsou moc otazky
Příspěvek upraven 06.08.14 v 23:03ve wordu to mas ale zachvili…
To je dobrý. Ono je to na kartičkách, takže to by šlo taky zařadit. Díky za tip ![]()
Tyjo, to by náš 4letý syn nevěděl, čím dýcháme, řekl by max. nosem
. Ale zase by ocenil otázky kutilské (jak se dělá beton apod.), protože s tím teď hodně pomáhá. Napadá mě ještě skupina dopravní prostředky, pohádky.
Jinak nedávno jsem synovci, který je na takovéto různé hry, kupovala od Albi takovou kostku, jsou na různá témata, já vybrala téma Abeceda, jsou tam kartičky s každým písmenem a na jedné straně je několik obrázku věcí od daného písmena, to si hráč prohlédne asi 1 min a pak dostává otázky např. jakou barvu měla kytka na obrázku a tak, prostě na postřeh, zapamatování. Synovec je tedy starší, ale syn si to jednou zkusil a překvapil mě, kolik věcí poznal a zapamatoval si (a to je totální flink, který se nechce nic učit, nic si pamatovat, je spíš divoký typ
). To by se jí mohlo líbit. Ale samozřejmě domácí tvorba se cení
.
Treba me napadlo veci kolem nás. Jako "řekni tri veci, které patří do kuchyně, obýváku, ložnice, chodby… Aktivity neznám osobně, ale tohle se mi hodi jeste k tomu uz vymyšlenému.
Jeste doplnim, například co jezdí po kolejích, co lítá, pluje…
Příspěvek upraven 06.08.14 v 23:16
Třeba je citron sladký? (a mít po ruce na malé olíznutí, kdyby nevěděla) Co je měkké a tvrdé (peřina x zeď), kdo má ze zvířátek vysoký a kdo hluboký hlas (ptáčci x medvěd, kravička x oslík,…) a třeba si o nich popovídat. Schvaluji tvoji hru, je pro malé děti úžasná
![]()
@Samamama píše:
Tyjo, to by náš 4letý syn nevěděl, čím dýcháme, řekl by max. nosem. Ale zase by ocenil otázky kutilské (jak se dělá beton apod.), protože s tím teď hodně pomáhá. Napadá mě ještě skupina dopravní prostředky, pohádky.Jinak nedávno jsem synovci, který je na takovéto různé hry, kupovala od Albi takovou kostku, jsou na různá témata, já vybrala téma Abeceda, jsou tam kartičky s každým písmenem a na jedné straně je několik obrázku věcí od daného písmena, to si hráč prohlédne asi 1 min a pak dostává otázky např. jakou barvu měla kytka na obrázku a tak, prostě na postřeh, zapamatování. Synovec je tedy starší, ale syn si to jednou zkusil a překvapil mě, kolik věcí poznal a zapamatoval si (a to je totální flink, který se nechce nic učit, nic si pamatovat, je spíš divoký typ
). To by se jí mohlo líbit. Ale samozřejmě domácí tvorba se cení
.
Jo, to máme a jsme zatím u poznávání. Jakmile otočím kartičku, tak absolutně netuší, že na něco koukala ![]()
Pro staršího máme i tu cestovatelskou a tam jsou právě i otázky např. jak se jmenuje stavba co stojí ve Francii apod. tak bych právě ráda něco na tenhle styl, aby ji to nutilo se zamyslet a odpovědět, ale aby ty odpovědi zvládala sama.
Nebo mě ještě napadlo, co je veliké a co malé (dům x kytička)… V závorkách píšu jen příklady, můžete si dosadit své vlastní nápady ![]()
@zichisek děkuji za super tip, tohle naši starší bude bavit taky! Jinak u nás je teď v oblibě hra Hádej kdo http://cestovni-hry.heureka.cz/…specifikace/#… Pomocí otázek hádá obličej (má brýle, má hnědé oči, má vousy atd…) Tak třeba otázky na tento styl ![]()
Přidala bych i kategorii rodina, pohádky, oblečení, dům/byt.
My s dětmi ve škole hrajeme ANO/NE. Děti se učí pokládat otázky tak, aby se dalo odpovědět jen ano nebo ne, učí se tím jít od obecného ke konkrétnímu. Hádáme to, co se zrovna probírá…zvířata, povolání atd atd. Prvňáci.
„V noci svítí, má dlouhé vlasy, rychle přeletí - a je pryč. Co je to?“ (kometa)
Které mládě od zvířat nosí pyžamo? (selata od divokých prasat - jsou pruhovaná)
Vytvořila jsem dětem hru, na styl aktivity nebo otázky a odpovědi. Dcera bude mít 4 roky a přijde mi, že je ve věku, kdy ji nebaví vyloženě dětské hry, ale u těch vědomostních zas nic neví a nebaví ji to.
Napadají vás nějaké otázky na které by zvládlo odpovědět 3-5leté dítko?
Máme kategorie : Abeceda (řekni slovo začínající na písmeno…)Zvířata (Který pták „kuká“, které zvíře má nejdelší krk, kde bydlí…co nám dává…) Barvy (jakou barvu má jahoda, citron…) moje tělo ( kolik máme prstů na rukou, čím dýcháme) a vesmír
Napadají vás ještě nějaké otázky? Víc hlav víc ví

Díky