Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ten rodny list…treba me prisel postou..nikdo zadny obcanky nechtel
takze jiny kraj jiny mrav ![]()
zaráz tam jít nemusíte, orcovství je uznáno až okamžikem, kdy prohlášení udělá poslední z vás, tzn. situace, že by mohl přijít kdokoliv, je sice možná, ale otcovství by nevzniklo do doby, než by stejné prohlášení udělala matka.
Zrovna máme matriku za sebou.
Matrikářka chtěla mít oba rodiče společně, protože to oba museli podepsat před ní, aby potvrdila podpisy - ale myslím, že by se to dalo i domluvit, že by jste tam šly samostatně. Zkus si na matriku zavolat - můžeš jít na jakoukoliv, ale my jsme šly na matriku trvalého bydliště otce.
Musíte uvést jméno dívčí i chlapecké a přijmení, na kterém jste se dohodli. (po otci/po matce) Ty musíš mít rodný list, občanku a těhu průkazku - z ní si opíše jméno doktora, kdy je termín porodu. A dají jeden originál otci a 2matce(jeden pro sebe a druhý do porodky). Čekali jsme na to cca 20min. ![]()
Boo píše:
Zrovna máme matriku za sebou.
Matrikářka chtěla mít oba rodiče společně, protože to oba museli podepsat před ní, aby potvrdila podpisy - ale myslím, že by se to dalo i domluvit, že by jste tam šly samostatně. Zkus si na matriku zavolat - můžeš jít na jakoukoliv, ale my jsme šly na matriku trvalého bydliště otce.
Musíte uvést jméno dívčí i chlapecké a přijmení, na kterém jste se dohodli. (po otci/po matce) Ty musíš mít rodný list, občanku a těhu průkazku - z ní si opíše jméno doktora, kdy je termín porodu. A dají jeden originál otci a 2matce(jeden pro sebe a druhý do porodky). Čekali jsme na to cca 20min.
JanaK88 píše:
Co matrikářka chce je jedna věc, zákon je trošku důležitější než nápady nějaké ropuchy - kdyby mi něco podobného řekla a že to nejde jinak, tak si to nechám od ní podepsat a pošlu na ní stížnost k nadřízenému (přišla by nejspíš o osobní ohodnocení)
Jani, mluvíš mě z duše. Kdybych se nechala zblbnout matrikářkou, tak doteď nejsem vdaná. Nesouhasila jsem s ní, nesouhlasila jsem ani s jejím nadřízeným orgánem, až na ministerstvu jsem se dočkala zastání a paní povolila:-)
El-Brno píše:JanaK88 píše:Jani, mluvíš mě z duše. Kdybych se nechala zblbnout matrikářkou, tak doteď nejsem vdaná. Nesouhasila jsem s ní, nesouhlasila jsem ani s jejím nadřízeným orgánem, až na ministerstvu jsem se dočkala zastání a paní povolila:-)
Co matrikářka chce je jedna věc, zákon je trošku důležitější než nápady nějaké ropuchy - kdyby mi něco podobného řekla a že to nejde jinak, tak si to nechám od ní podepsat a pošlu na ní stížnost k nadřízenému (přišla by nejspíš o osobní ohodnocení)
Původně nás matrikářka nechtěla oddat, protože jsme neměli ani jeden trvalé bydliště v místě sňatku. Tak jsem se bránila, matrikářka po poradě s nadřízeným dospěla k názoru, že nás oddat může, ale jedině v oddací síni a ne na jiném vhodném místě. Tak jsem pochopila, že ani její nadřízení v tom nemají jasno a rovnou jsem zavolala na ministerstvo, že bych se chtěla poradit, že nás čas tlačí a aby mě potvrdila, že můj názor je správný. Tak to naštěstí zafungovalo, matrikářka pochopila a my jsme se mohli vzít. Je pravda, že jsme museli zaplatit nějaké poplatky navíc, na které nárok neměli (samozřejmě jsem namítala, že je to špatně, ale paní matrikářka si to ověřila u svého madřízeného:-), tak jsem to nechala, aby se ještě nenaštvali a nepokazili nam svatbu, ale hned to svatbě jsem si písemně požádala o vrácení poplatků - do týdne penízky byly doma i s omluvným dopisem:-))))
El-Brno píše:
Původně nás matrikářka nechtěla oddat, protože jsme neměli ani jeden trvalé bydliště v místě sňatku. Tak jsem se bránila, matrikářka po poradě s nadřízeným dospěla k názoru, že nás oddat může, ale jedině v oddací síni a ne na jiném vhodném místě. Tak jsem pochopila, že ani její nadřízení v tom nemají jasno a rovnou jsem zavolala na ministerstvo, že bych se chtěla poradit, že nás čas tlačí a aby mě potvrdila, že můj názor je správný. Tak to naštěstí zafungovalo, matrikářka pochopila a my jsme se mohli vzít. Je pravda, že jsme museli zaplatit nějaké poplatky navíc, na které nárok neměli (samozřejmě jsem namítala, že je to špatně, ale paní matrikářka si to ověřila u svého madřízeného:-), tak jsem to nechala, aby se ještě nenaštvali a nepokazili nam svatbu, ale hned to svatbě jsem si písemně požádala o vrácení poplatků - do týdne penízky byly doma i s omluvným dopisem:-))))
Holky také mám dotaz.Jsem pět měsíců po porodu.Můj přítel by si chtěl nechat napsat jako otec.Musíme na matriku tam kde se malá narodila?Myslím,že mi pani na úřadě říkala že kdekoliv,ale jistá si nejsem.Co všechno k tomu budu potřebovat?Je hodně veliký problém že jsem ztratila svůj RL?
správně by to mělo jít kdekoliv, ovšem budou radši když půjdeš na matriku, která RL vydávala. Svůj RL si radši vyřid nový, měli byste mít RL vás všech a tvou + otcovu občanku.
Zdravim chci se zeptat, jsem v rozv. rizeni a cekam mimi, ja vim ze se pak podava zaloba at tam neni manzel protoýe neni otcem, ale ja musim uvezt biol.otce?a kdyz nevim kdo jim je? nebo ho tam nechci z urc. duvodu, nebo jak se toto pak resi u soudu?
@Miruše píše:
musej jít spolu. tak mi to matrika říkala…jen dotaz…určitě chceš toho zmetka uvádět? já mám podobnou zkušenost a neuvedla jsem ho a mám klid… jsou pak s nima jen problémy. Ale to je mimo téma.
Nechci otravovat, ale jak pises ze jsi otce neuvedla a jak to je pak na socialce? kdyz neni nikdo v rod. liste. U me bude jeste byval. manzel ale budu podavat zalobu at tam neni ale co ten soud pak na to ze biol.neni,Je to hnsak a ja nechcí aby byl v r. l.
@Myskamy1 nikdo se mě na to neptal. tehdy jsem ještě nebyla vdaná, jen jsem řekla, že otec nebude uveden, nepátrali po tom. Pak když jsem si brala toho co se s ním budu ted rozvádět, tak se do RL zapsal(I když není bio). Teď jsem ve stejné situaci jako ty, druhý potomek bude mít v RL samozřejmě mého manžela takže ho taky budu muset nechat vyškrtout. Ale tohohle „tatínka“ tam uvést nechám. Od státu totiž když nemáš v RL otce, nemáš skoro žádné nároky na příspěvky. Takže já si vysoudim alimenty a budu doufat, že je bude platit. Prachy má
@Miruše píše:
@Myskamy1 nikdo se mě na to neptal. tehdy jsem ještě nebyla vdaná, jen jsem řekla, že otec nebude uveden, nepátrali po tom. Pak když jsem si brala toho co se s ním budu ted rozvádět, tak se do RL zapsal(I když není bio). Teď jsem ve stejné situaci jako ty, druhý potomek bude mít v RL samozřejmě mého manžela takže ho taky budu muset nechat vyškrtout. Ale tohohle „tatínka“ tam uvést nechám. Od státu totiž když nemáš v RL otce, nemáš skoro žádné nároky na příspěvky. Takže já si vysoudim alimenty a budu doufat, že je bude platit. Prachy má
Tak kdyz tam ex pak nebude a toho hnusaka tam nenapisu tak nedostanu prispevek na bydleni a zivobyti treba?
Mě ho nedali,musela jsem přijít s manželovo op.bylo to na Praze 4.