Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nevím, jak přesně může novorozenci ublížit, ale pokud ti při vyšetření zjistili, že streptokoka máš, tak to chce jen nahlásit u porodu a oni ti dají kapačku a bude to O. K.
No může se nakazit při porodu, nevím jaké jsou pak příznaky nemoci. Já ho měla a byl to děs, protože jsem musela dostat několik kapačeka a nedostala jsem ani tišící prostředky. Tak že 10 hodin bolestí
ahoj,
streptokok by ublizit nemel pokud dostanes ATB, ja jsem je sice dostaval, ale stejne kolem 6 nedel mel zanet ledvin, kde zjistili ze ma streptokoka a na 99% byl ode mne pri porodu, ale byla to souhra nahod, malej ma nemocny ledviny, takze tim ze byla oslabena se ten streptokok dostal k nim
ale co znam a vim okolo, nikdy krom me se nestalo aby se prenesl.
Určitě pokud je pozitivní, tak při porodu ATB. Kamarádka ho měla nějak ji po… porod, nedali jí dostatečnou dávku těch atb a kluk na tom byl mizerně. Ležel hodně dní na JIPu a měl i sepsi. Ale dostal se z toho a z něho bezproblémový druhák. Ale případů bezproblémových porodů se streptokokem jsou co znám já všechny ostatní.
AHoj,
pravděpodonost přenosu streptokoka na dítě při porodu je menší než 1%, takže bych si z toho velkou hlavu nedělala ![]()
Me odesly pldove vody a hnet byl predcasny porod /24+2/ male toho neprozily. U jedne holcicky stvrdily bohuzel streptokoka, nikdo nedelal mi vysetreni na streptokoka, proto ze asi delaji kolem 34 nebo 37 tydne. Tak u me to s tim streptokokem dobre nedopadlo.
Holky, mam dotaz. Měla jsem streptokoka v žaludku a doktorka mi řekla, že atb by mi nepomohli, protože by to šťávy zničily. Dál taky to zjistila z crp. Chci se zeptat, zažil jste někdo? Jde o to, že -bohužel- bydlim u tchýně a tase to doslechla a volala doktorovi svýmu a ten jí to vyvrátil a udělala ze mě lhářku.
Ahojda, obnovuju tohle téma, protože zrovna mi dnes dr. řekl, že 38+2 mám pozitivního streptokoka. že je to celkem normální, poznačil to do průkazky a že pak dostanu ATB, jak tu píšete. ale zajímá mě ještě jiná věc (nenapadlo se mě zeptat) - jestli to ode mě nemůže dostat manžel…když bychom chtěli mimi trochu popohnat ![]()
@JankaF streptokoka budes mit uz jiste dlouho, to se jen na konci tehot.dela specialni test, aby vedeli, zda podat ATB nebo ne. V podstate se streptokok neresi pokud ti nezpusobuje nejake jine problemy napr. zanety (vetsina gynekologu k tomu tak pristupuje), protoze je temer nelecitelny. Takze se bat nemusite. Jen si ohlidej, aby ti vcas dali ATB (4hod pred porodem nebo v pripade praskle plodovky hned), v nekterych porodnicich na to zapominaji…
Taky mám streptokoka, jak už tu je výš, nijak to neřeší, ale bohužel jsem patřila do toho 1%, a malá to při porodu ode mne chytla, ale zaplať pán bůh, i tak byla v pořádku, jen dostala antibiotika.
Já sem těhotná 36+2 týden a streptokoka mi taky našli, těšila sem se na porod ( druhé dítě) a teď mam obavy jak to celé dopadne zda stihnu včas do porodnice a zda mimčo bude v pořádku. První těhotenctví až do porodu bylo bez problémů tak že sem o tomhle vůbec nevěděla a teď sem z toho špatná ![]()
Měla jsem taky streptokoka, porod překotný, takže jsme taktak dojeli do porodnice a tudíž mi ATB nemohli dát, ty se musí dát minimálně 4 hodiny před porodem, aby byly účinné. Malý byl naprosto v pohodě, nic se mu nestalo.
Co vím, je tam riziko, že když bude v porodních cestách dlouho, může ho vdechnout a to může být problém. Ale ve světe se ATB nedávají všude, protože riziko nákazy není až tak velké, jak nás doktoři straší.
Dávám zajímavé odkazy, které jsme našli, když jsme se o tom, že mám streptokoka dozvěděli. Manžel toho pročetl hodně a byl celou dobu proti ATB, že to zbytečně mimi oslabí. No, ale díky překotnému porodu jsme je nakonec ani nestihli. A opravdu vše v pořádku. Jen jsem mu musela v porodnici a pak i chvíli doma častěji měřit teplotu, kdyby náhodou něco a víc mu kontrolovali krev. Takže to tak asi mělo být ![]()
http://lekari.porodnice.cz/…vi-za-porodu
Prosímvás, jen by mě zajímalo - to se dělá standartně každé těhotné to vyšetření na streptokoka (a jak? odběrem krve? z moči?),nebo jak se to zjistí, že ho mám v sobě?(Já vím, hysterický dotaz kvůli reportáži která právě proběhla v tv)…
Jo, dělá se všem-výtěr z pochvy. Když je pozitivní dostaneš ATB.
Nevíte jak může streptokok v pochvě ublížit novorozenci?