Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Shaari90 a dotaz zní jak? Koj jak chces, potom nebude moci jit na rodicak ![]()
Ja bych teda na toto nepřistoupila, ale znam jednu rodinu, kde to tak je a chlap teda doma dela to, co by delala i zena - uklizi, vaří, pere atd… Pokud tvuj chlap chce bejt jen doma, tak to ani nahodou.
@Shaari90 aha
no ha jsem v tomhle nemoderní. Podle me to neni chlapska práce.
Musite si narovinu promluvit-jak si to oba predstavujete. Jinak to bude pekne studena sprcha pro vas oba. Napriklad, pokud ja bych na toto pristoupila, pak samozrejme az po skonceni kojeni a s podminkou, ze muz prevezme VSECHNY moje povinnosti.Cili nejen peci o dite, jeho zabavu a vzdelavani, ale i nakupy, vareni, uklid, prani, zehleni atd. On si to ted zrejme predstavuje jako pohodicku doma, ale bacha na to.Co si neurcite dopredu, to tezko budes moct vyzadovat pozdeji.
@Shaari90 Za mě je to hezké gesto, ale já bych takovýho chlapa nechtěla. Nepřijde mi to přitažlivé. Vlastně vůbec nemusím takový ty moc starostlivý chlapy. (Například jednoho na dětském hřišti, kde dirigoval děti, ať si nehrajou s míčem, že ho můžou hodit na houpačku, kde právě opečovával své dítko.) Mě se to nelíbí. Vlastně se mi nelíbí ani moc starostlivé maminečky, ale ty čerstvé v oparu hormonů ještě jakž-takž beru. Bylo by ideální, kdyby si nějak přehodil práci, aby nemusel makat tak moc, abys ty taky mohla do práce, ale zase musejí být spolu rodičové a dítko jako rodina. Je to těžké. Ještě, že je rodičovská, v porovnání s celým životem, docela krátká doba. A jo, já bych smutná byla, ale u mě se ty mateřské pudy projevovali v batolecím období tak nějak zvlčile.
. Jsem se vůbec nepoznávala.
@Takyjedna A to je druha vec-chlap na materske je pro me neco tak asexualniho, ze bych to tezko prekousavala.Ale ja jsem v tomto dost konzervativni, takze takova totalni vymena roli v rodine se mi proste nelibi.Snad bych radsi zaridila na dva tri dny v tydnu chuvu a sla pracovat stejne jako muz ![]()
Ja se chystam jit po pul roce do prace a muz na materskou. O penezich to u nas neni, on domu donese pres 100 tis. a ja kolem 60 tis. Ale on chce v kariere pauzu a ja si chci zachovat ziskanou pozici. O uklid se postara bud muz, nebo firma. Vareni poresim ja. A protoze z casu na cas to v me praci pujde, tak obcas budu s nima doma ja, nebo si prcka vezmu do kancelare.
Ja pujdu v pul roce na castecny uvazek (hlavne home office, plus dostatek hlidacu), v roce male se hodlame vystridat. Jsem za to moc rada, ale uz ted velmi durazne upozornuju ze k diteti patri i uklid, vareni a jine domaci prace. Pry s tim pocita, ze se o chod domacnosti podelime ferove stejne jako se delime ted. Takze za me zatim super, ALE uvidim az se dite narodi a jaka bude realita. Taky muzu bejt matka zavislak a nebude se mi chtit, ale jak se znam, neni to moc pravdepodobne ![]()
@Shaari90 Já budu rodit až v únoru, každopádně s manželem se o RD podělíme.
Doma budu půl roku, pak budu chodit do práce na 2-3 dny v týdnu, stejně tak i on.
Doufám, že to bude fungovat a že to bude v pohodě.
Vařit a uklízet nemusí, tak snad to zvládne
.
@unuděná píše:
Musite si narovinu promluvit-jak si to oba predstavujete. Jinak to bude pekne studena sprcha pro vas oba. Napriklad, pokud ja bych na toto pristoupila, pak samozrejme az po skonceni kojeni a s podminkou, ze muz prevezme VSECHNY moje povinnosti.Cili nejen peci o dite, jeho zabavu a vzdelavani, ale i nakupy, vareni, uklid, prani, zehleni atd. On si to ted zrejme predstavuje jako pohodicku doma, ale bacha na to.Co si neurcite dopredu, to tezko budes moct vyzadovat pozdeji.
Přesně tak, já znám dva chlapy, kteří byli na rodičovské. Jeden to zvládal naprosto s přehledem komplet (dětem vymýšlel program, ale zvládal vařit, prát, žehlit, dokonce i myl okna…) - říkal, že se mu hodily kurzy Time Managementu z práce
, ale on je fakt strašně zodpovědný a pracovitý. Druhý zvládal skvěle péči o děti (měl teda dvě), ale domácnost nechával na manželce. Ta prvního půl roku byla nadšená, že jsou spokojené děti, ale během druhého půlroku už byla totálně vyčerpaná (po návratu z práce si chtěla užít děti, takže v podstatě denně pozdě večer měla další šichtu s úklidem, vařením, žehlením apod.), nakonec se po necelém roce zase prohodili.
@Anonymní píše:
Ja se chystam jit po pul roce do prace a muz na materskou. O penezich to u nas neni, on domu donese pres 100 tis. a ja kolem 60 tis. Ale on chce v kariere pauzu a ja si chci zachovat ziskanou pozici. O uklid se postara bud muz, nebo firma. Vareni poresim ja. A protoze z casu na cas to v me praci pujde, tak obcas budu s nima doma ja, nebo si prcka vezmu do kancelare.
Nejsem si jista, zda se zakladatelka a jeji manzel pohybuji v talovych castkach..Ve vasem pripade totiz odpada chlapovi mnoho povinnosti, ktere 90% lidi na rodicaku ma-dvakrat, trikrat do tydne pani na uklid, jidlo se necha kazdy den objednat a dovezt, pradlo se hodi do cistirny a zbyva mraky casu na cokoli…tohle je bohuzel hodne o penezich ![]()
@Adinal píše:
@unuděná Jasně, správný chlap je špinavý a smrdí.
Ale ne, ale maka a nosi domu prachy
A hlavne neutira deckam prd.ele,usoplene nosanky a nesisla.Ne vazne-prijde vam sexy muz, ktery na hristi vola „Pepicku, pojd se nabumbat“, „Anicko, nehazej ten pisecek. A nechce se ti curat?“
Par tydnu az mesicu jsou schopni si jistou muznost udrzet, ale pak to jde do kopru, znam hodne z okoli…Me to prijde neprirozene, ale samozrejme svuj nazor nikomu nevnucuju-s temi muzi nebudu zit ja ![]()
@unuděná jidlo si urcite dovazet nebudeme (nejime teply velky jidla vecer), pere pracka a susi susicka a zehlime oba, uklid ted resime oba, kdo driv prijde domu, ten pofackuje uklid. Nakup to same, kdo je na ceste z prace, ten nakoupi.
Ale vse muze byt jinak, treba se mi nebude od prcka chtit odejit a budeme resit jinou variantu.
@unuděná píše:
Ale ne, ale maka a nosi domu prachyA hlavne neutira deckam prd.ele,usoplene nosanky a nesisla.Ne vazne-prijde vam sexy muz, ktery na hristi vola „Pepicku, pojd se nabumbat“, „Anicko, nehazej ten pisecek. A nechce se ti curat?“
Par tydnu az mesicu jsou schopni si jistou muznost udrzet, ale pak to jde do kopru, znam hodne z okoli…Me to prijde neprirozene, ale samozrejme svuj nazor nikomu nevnucuju-s temi muzi nebudu zit ja
To byl jen neškodný vtípek
. To, co popisuješ, sexy není. Na druhou stranu se tak určitě nechovají všichni tatínci a přijde mi to pořád lepší, než otcové, které se o děti nestarají vůbec.
My jsme si s manželem vyhodnotili, že když se budeme starat napůl, že to bude takový ideální stav. Ale uvidíme, třeba to k ideálu bude mít daleko
.
@Anonymní píše:
@unuděná jidlo si urcite dovazet nebudeme (nejime teply velky jidla vecer), pere pracka a susi susicka a zehlime oba, uklid ted resime oba, kdo driv prijde domu, ten pofackuje uklid. Nakup to same, kdo je na ceste z prace, ten nakoupi.
Ale vse muze byt jinak, treba se mi nebude od prcka chtit odejit a budeme resit jinou variantu.
A manzel s deckem nebude jist pres den? To jim budes varit ty vecer? Ono to vecne nebude miminko na mleku
uklid asi budes cekat od nej, kdyz je cely den doma ne? Totez ten nakup…Nechci syckovat, znam i par, co jim to funguje, jen poukazuji na fakt, ze si to spousta rodicu predstavuje jak hurvinek valku.Ja taky vlastne nevedela, co me na rd ceka.Deti me uci, jak rostou
ale zena to ma vetsinou tak nejak vic „v sobe“